Priveľmi beriem všetko vážne, ubíja ma to, nevládzem a neviem ako ďalej

Príspevok v téme: Priveľmi beriem všetko vážne, ubíja ma to, nevládzem a neviem ako ďalej
kinderkooo

ahojte,

neviem ani ako môj problém scharakterizovať... No veľmi ma trápi a ubíja. Nazvala by som to najskôr ako keby som všetko brala privážne, nad všetkým sa stále a dokola zamýšlala, vo všetko sa rýpala.. Čo a ako kto povedal, čo kto ako urobil, prečo to urobil, ako to daný človek myslel... A podobne. Stále a dokola sa zaoberám a trápim niečim, čo mi o týždeň príde ako úplná malichernosť. Som tak trochu puntičkár, a to skoro vo všetkom, takže ma tie nevyriešené veci strašne ťažia, stále pociťujem bremeno a úzkosti.
Mám akné, s ktorým s trápim už rok aj niečo... Nenávidela som sa kvôli tomu, bolo mi veľmi nepríjemné sa pozerať do zrkadla.. Strašne som sa kvôli tomu trápila, bola to moja každodenná myšlienka, že ako veľmi by som chcela, aby to už konečne odišlo. Bola to vec, ktorá mi vždy a všade dokázala skaziť náladu... Teraz sa to zlepšuje (klop klop) a mám pocit, že aj keby mi akné úplne odišlo nebudem aj tak vôbec šťastná... Mám zas iné nedostatky - malé prsia, kruhy pod očami... Viem, pre niekoho malichernosti, no ja robím stále z komára somára a mám pocit, ako keby som sa potrebovala stále niečím trápiť. Tak isto aj vo vzťahoch (viete si predstaviť viac ako polročný vzťah, po nevere, a úcte ktorá sa stráca...a človek s mojou povahou v ňom...)
Už naozaj neviem ako ďalej, nechcem takto žiť stále, no neviem ako sa toho zbaviť. Potrebujem,aby som všetko nebrala tak vážne, no neviem vôbec ako na to...

Za každú radu budem vďačná, už som naozaj zúfalá. :(

OCDwomen

Jednoznačne súhlasím s Lucianom, viem o čom hovorím, nakoľko sama som to prežila a bolo to peklo na zemi. Tiež mi diagnostikovali OCD tzv.pure formu, ktorá je len čisto myšlienkového charakteru bez rituálov. V tom nepomôže žiadna kniha a môj Dr. povedal, že ani KBT.
KBT síce odporúčajú na liečenie OCD ale len vtedy ak sú prítomné kompulzie. Keď sú len obsesie tak treba lieky, zbytočne netreba sa dlhé roky likvidovať. Lekár predpíše lieky / SSRI / a za 6 týždňov budeš ako vymenená.
Čo sa týka problémov so vzhľadom, mala to moja známa a tiež to spadá do podskupiny OCD. Tiež to veľmi ťažko prežívala ale pomohli jej lieky a dnes je v pohode.

Frézia01

Ahoj, ja mám podobný problém, takisto beriem veci úplne vážne a príliš riešim to, čo kto povedal, prečo to povedal a ako to myslel. A samozrejme, že to všetko sa musí vzťahovať ku mne a len v tom najnegatívnejšom svetle. Takisto som prehnaná puntičkárka, všetko musí byť vždy tip top, upratané, mám harmonogram svojho života na nasledujúce dva mesiace, a kým som neskončila školu, tak v učení som tiež mala svoj harmonogram. Ďalšia vec, určite mám aj tú OCD, pretože mám také tie svoje rituály, ktoré ak nevykonám, tak myslím na to, že sa niečo zlé stane, pretože som to neurobila. Trápim sa s tým dosť, ale pomaly začínam zvykať :)

amanda23

Luciano, v ziadnom pripade som sa nechcela navazat do teba, len zkratka ty hned za nejakymi malymi odchylkami vidis tie najtazsie psychiatricke diagnozy a zbytocne len cloveka zdecimujes, lebo si zacne o tom citat a ak je hypochonder, tak aj namyslat, ze to ozaj ma.. Ja nie som odporca liekov, ak je niekto uplne v "prdeli" a nevladze zit, alebo ma vidiny , pocuje hlasy, v poriadku, lieky su namieste, ak bude este taky stastny a sadnu mu a ulavi sa mu, super. Ale poznam kopec ludi, co poskusali vela liekov a cim dalej horsie, tak to vzdali a potom ti, co im aj lieky sadli,musia ich brat viac menej dozivotne. Ale tie problemy treba aj riesit, nielen sa spoliehat, ze lieky vsetko spravia, otupia a nebude ma nic trapit a casto pri uzivani liekov ako tmu byva ani nic tesit a ludia koncia na invalidnom dochodku, ale tvrdia, ako sa maju fajn. Tak som to myslela..

w3q2

Luciano, očividne si vaše bludy nečital, kniha nie je ani trochu všeobecná, ba až veľmi praktická. Čo sa týka psychiatra, je veľa možností ako využiť jeho služby. Som ochotný sa ale staviť, že danej slečne postačí aj dobrá kniha, možno nebude treba ani sedenie u psychológa, ale ani to neuškodi.

Eam, tvoj názor je z časti dobrý, z časti zlý. Ako môžeš porovnávať ju s onkologickými pacientami? Ako môžeš nazerať na to rovnako ako oni. Veď tiež keď si ideš kúpiť dom, nepozeráš na to, či by si ho kúpil Bill Gates s jeho peniazmi, tak prečo pozeráš na niečo tak ako onkologický pacient, ak ním nie si. Nežiješ ako Steve Jobs, lebo ním nie si, tak neži ako onkologický pacient, ak ním nie si ...

Mimulus

eam - krásne napísané - nemám slov. Toto mám veľmi rád takéto názory...hlavne tá posledná veta to zaklincovala :D

eam

Čo by asi povedali telesne postihnutí, alebo onko pacienti? Buď rada, že si zdravá, teš sa zo života a uvedom si, že TY si strojcom svojho šťastia, tak aj tak k tomu pristupuj a keď si myslíš, že je to "veľmi" zle navštív psychológa. Usmej sa a všetko bude krajšie.

luciano

Nie si ďaleko od pravdy, amanda :-) Mám sesternicu, ktorá je psychiatrička, takže mám k tomuto odboru veľmi blízko. Poznám ľudí, ktorým veľmi pomohla s problémami, ktoré má práve kinderkooo. Ty a ostatní diskutujúci to podľa mňa priveľmi zľahčujú. Nemyslím si, že utrpenie Kinderkooo je takého charakteru, že sa jej dá pomôcť prečítaním nejakých motivačných kníh. Takéto knihy podľa mňa nestoja za nič,pretože sú príliš všeobecné. Snáď by jej pomohla návšteva psychológa, to uznávam - dobrá psychoterapia dokáže robiť zázraky. Ale ak nepomôže, tak tam jednoznačne radím návštevu psychiatra. Dnešné lieky sú moderné a veľmi šetrné a hlavne efektívne pomáhajú. Mala by si vidieť tých ľudí, ktorým sesternica pomohla. Boli ako znovuzrodení. Svet sa im zrazu otvoril dokorán a teplé slnko zalialo ich myseľ.
Ale budiž. Komu niet rady, tomu niet pomoci. Kto nestojí o psychiatrickú pomoc, ten nech sa zbytočne trápi.

doubledog

zahraj si jednu psychologicku hru pre ludi, co sa stale niecoho obavaju.

ked ta napadnu taketo myslienky, snaz sa im nebranit, prave naopak, rozvijaj ich az do uplne absurdnych negativnych dosledkov.

dobre sa zabavis a postupne do toho celeho viac vniknes, lahsie najdes skutocny dovod toho, preco to robis.

Fleur-de-lis

No to bolo myslené tak, tak že keď jej prídu na um negatívne myšlienky ako napríklad že sa bude umárať tým, čo všetko na sebe nemá rada, tak má proste preorientovať myseľ a myslieť na niečo iné. Lebo zakazovať si na niečo myslieť nepomáha, to ešte skôr človeka zasekne v tom probléme. A myslieť na to, čo všetko na sebe nemá rada jej tiež nijak nepomôže.
Sú ľudia čo sú od prírody optimistickejší a sú ľudia čo sa nad všetkým trápia. A tým čo sa nad všetkým trápia pomôže ak sa naučia svoje myšlienky trochu kontrolovať. Ja viem, že to môže znieť tak všelijak, ale ozaj tam nejde o nič divné, len o to aby sa človek vyhol takým deštruktívnym myšlienkam ktoré nijak nepomáhajú a nikam nevedú, len tak akurát do depresie...
Nie že sa úplne vyhýbať všetkému negatívnemu alebo zložitému. Ale človek nad problémom môže rozmýšľať efektívne ale aj deštruktívne ;)

Sejla

Fleur-de-lis, Jj čítala som:) úplne súhlasím s prvým odstavcom, aj druhým, no tie knihy, čo odporučaš som nečítala a teda sa k nim neviem vyjadriť. Motivačné knihy moc nemusím:) Neviem, ako to bolo myslené s tou myšlienkou, na ktorú si má spomenúť vždy keď začne negatívne rozmýšľať ale nezdá sa mi to ako dobrý nápad. Veď to by už bola naozaj tá OCP, ako tí ľudia, čo majú svoje rituály, je to ako zacyklenie sa zo strachu z negatívneho poznania.