Problém s matkou - je to normalne?

Príspevok v téme: Problém s matkou - je to normalne?
lorinnes

Ludia, je toto podla vas v poriadku? Mám 20 rokov, žijem s rodičmi, chodím na VŠ. Moja mama má stále nejakú prehnanu potrebu kontrolovať ma. Kontroluje mi telefon s kym volám, kam chodim von..všetko musí vedieť..je to hrozne otravné..stále mi vyvoláva, dáva mi nejaké pokyny..prosto do všetkeho sa stará.
Mala som frajera pred nedávnom a strašne ma zranil a odvtedy sa nedokážem znovu niekomu tak otvorit..to však ona nevie... Ked sa jej však niekto opyta (nejaka kamaratka napr.) či mám frajera, tak sa len pohrdavo pozrie a povie: vidíte čo tu mám, nikto ju nechce...
Pritom pravda je uplne inde...je takéto správanie normalne?

jedulka

Lorines, Ta3 ani Fleur-de-li ti nechtějí špatně.Já jsem vychovala šest dětí,a jediné s čím nemám zkusenosti jsou drogy.Jen se ti je těžko chápe, víš i ty budeš jednou taková, věř mi až přijde tvůj čas.Až porodíš dítě první co pocítíš, že tvůj život má teprve teď smysl, a vzápětí strach.
Ale tu se prvně budeme asi lišit s názornými,protože můj strach nesmí svazovat moje děti.Když šla moje dcera do první třídy a nepřišla v čas, běžela jsem tak jak jsem byla ke škole a ze vlastního strachu sem jí i nějakou ubalila.Bylo to šílené období a trvalo dlouho,než jsem tohle pochopila.Bojím se stále a nikdo z mých dětí o tom neví.V tvojím věku až by měla stačit důvěra, protože stejně víc nezmůžeme a ta má větší cenu, než "věznit" A popravdě, já by jsem nikdy ani ted když už jsou dospělí a ani nikdy jindy bych se nemohla tak vyjádřit o svém dítěti jako tvoje matka.

ta3

Fleur-de-lis
vdaka

Agness
ja nehovorim, aby matky deti terorizovali a vynucovali si informacie, ale si myslim, ze je spravne ak chcu vediet s kym sa ich dieta styka a tiez nehovorim, ze vsetci mladi ludia na diskotekach alebo na chatach po vikendoch droguju, ale je fakt, ze sa uz aj na Slovensku vo velkom droguje a podla mna kazda matka, ktorej na detoch zalezi, ma strach ak je tam co i len minimalna moznost, ze jej dieta sa u priatelov stretne s drogami a ta moznost tu uz bohuzial je, tiez si myslim, ze komunikacia medzi matkou a detmi je velmi dolezita, ale aj to niekedy nestaci, ja mam dvojcata, syna a dceru, este za hlbokej totality, ked drogy boli viac vynimkou ako beznym javom a ked moje deti boli este velmi male, ja uz vtedy som o nastrahach drog s nimi hovorila, milujem hudbu a moje deti tiez, tak som si vypomohla odstrasujucimi pripadmi ako Janis Joplin, Jimi Hendrix ... a vidis, a aj tak jedno z mojich deti drogy ovonalo, zalezi od povahy dietata, ci je ovplyvnitelne kamaratmi a tak, dcera je tvrda povaha po mne a syn makky a ovplyvnitelny, takze niekedy ani komunikacia s detmi nepomoze ked sa dieta dostane do zlej partie, preto matky chapem, niektora to robi citlivo, niektora menej citlivo, ale ich motivaciou je strach, isteze su aj vynimky kedy psychicky narusena matka dieta tyranizuje, ale to nie je Lorrinesin pripad, keby sa Lorrines iba trochu vcitila do ulohy dnesnej matky, nebrala by mamino spravanie az tak zle, treba sa pozriet na problem z obidvoch stran a Agness, ze nie som despoticka matka a mam s detmi doverny vztah svedci o tom aj ten fakt, ze mi syn povedal o tom co vsetko sa robilo v Kosiciach na internate a teda, ze aj on to skusal, ale mi hned aj povedal, ze on by to uz viac neurobil a vidis, teraz ked pracoval s chalanmi ktori droguju a nahodou s nimi po praci zabehol na pivo, bola som skoro mrtva od strachu, citala a videla som tolko dokumentov o drogach, ze vzdy sa budem bat a budem chciet vediet s kym sa moje deti stykaju nielen teraz, ked maju 30, ale aj ked budu mat 50 ak sa toho dozijem

lorrines

Ja to zase neberiem ako uplnu tyraniu..keby sa zasa nikto o mňa nezaujimal, tiež by ma to riadne štvalo, ale zda sa mi to nenormalne, že takto to prehana..Mama nie je taká že by sa ma spytala napr. že ako je to s chlapcami alebo čo mam nove...ona len tak akosi niečo sa snaži poza moj chrbat vždy zistiť napr. s rozhovorov s kamaratkami a potom mi to vyhodi na oči...napr že mam ešte malo rokov...čo podla mna teda určite nemam...a potom sa samozrejme nezabudne posťažovať že jej nič neviem povedat...
KEd napr. urobím niečo čo nie je podla jej husta, že pridem domov o hodinu neskorej alebo idem si s nejakym chalanom sadnut, hned zvyšuje hlas, vyzveda a neviem čo..asi nevie predychať že možno nejsom až taka chudera ako sa o mne vyjadruje a mam nejakých kamaratov a aj napadnikov..ja neviem...ale dotklo sa ma to

Fleur-de-lis

Ja som len myslela to, že ta3 tu nikde nepíše, že je správne všetko zakazovať, alebo byť panovačná či prehnane kontrolovať. Písala, len že rozumie obavám rodičov.
A je podľa mňa normálne aby rodič vedel, kde je jeho dieťa, veď sa môže aj niečo stať. A vôbec, čo je na tom zlé ak to rodič vie. Problém je, ak tam nie je žiadna dôvera, a ten vzťah je naozaj len taký ako dozor a väzeň.
Ale nemám pocit, že ta3 taká je, či ty si čítala od nej aj niečo viac? Mne sa len nepáčilo, že na základe "ničoho" si ju hneď zdrbala...
Ona to vidí z pohľadu matky, a ty to vidíš z pohľadu dieťaťa, so zlou skúsenosťou. Čiže je normálne, že to vidíte ináč.
Ale tiež mám pocit, že prehliadla to, že u matky autorky nejde len o záujem o dcéru, ale že ten vzťah tam asi nie je najzdravší.

Agnes998

Fleur-de-lis ja na nikoho neutocim, ja len vyjadrujem svoj nazor. ja nie som ten, kto nici detom zivoty, to su tieto zeny. to, co robi tato zena je tyrania a sama zenie svoje decko do drog, za tym si stojim a to je aj pravda.

Agnes998

Do mna sa matka tiez hrozne starala a vela veci mi zakazovala, ale az taky extrem ako u Loriness to nebol. Ja som vzdy zavidela mojim kamoskam. Mali dost volnosti, mohli chodit na diskoteky, mohli chodit na chaty s kamosmi a pod., matka im nic nezakazovala. A cuduj sa svete, ani nikdy nedrogovali ani neotehotneli ako nast rocne. Doteraz mam pocit, ze som bola vtedy o vela veci ukratena, kym moji rovesnici sa v tom veku mohli bavit, ja som nemohla nikam chodit. Oni maju na co spominat, ja nemam.

Fleur-de-lis

Agnes998, ty tu útočíš na ženu, ktorú ani nepoznáš, ktorá len vyjadrila, že rozumie obavám rodičov.
Mám pocit, že ty sama máš bolestivú skúsenosť s rodičmi a táto téma v tebe vyvoláva agresiu, lebo si na to citlivá.
Ale útočiť a urážať iných je veľmi detinské. Veď ti nič neurobila, tak trochu rešpektu a úcty k druhým.

Agnes998

s drogami zacnu hlavne deti, ktore su doma nestastne, ktore nemaju ziadne rodinne zazemie a maju tyransku matku ktora im nedovoli ani dychat. presne take matky, ako je ta lorrina, alebo ako si ty ta3. svojou tyraniou, obmedzovanim osobnej slobody a ponizovanim (kto by ta chcel ked si taka skareda ci nemozna) sposobis len to, ze decko sa bude citit strasne zufalo a nestastne, nepochopene a ovela lahsie potom sklzne do zlej partie, lebo bude chciet z tej tyranie uniknut. decko je zivy tvor s vlastnym myslenim a ma pravo na vlastne sukromie, na moznost telefonovat s priatelmi bez toho, aby ho niekto odpocuval a riesil co komu povedalo a preco. male decko ma pravo na sukromie a co potom 20-rocny dospely clovek! ale podla teba su zrejme nezrele hlupe deti vsetci ludia pod 40, len zato, ze ty si uz stara. chudak tvoj syn, ak drogoval, tak je mi uplne jasne preco.

MultiLevel

suhlasim...je rozdiel AKYM SPOSOBOM sa rodic o dieta zaujima. Ak si kazdy dobre precita hlavny prispevok, tak sposob akym to robi jej matka nie je v pohode. Zosmiesnovanie pred druhymi v citlivych veciach vobec nie su "talafatky", ako to tu bolo naznacene....Zaujimanie sa o to, s kym dieta telefonovanie je tiez v pohode, pokial to nie je take, ze matka si vynucuje vediet kto vola. Mat autoritu a pritom byt dietatu oporou a "kamaratkou" je nieco uplne ine, ako vynucovat si informacie z dietata nevhodnym sposobom a hovorit "ja ta zivym a preto chcem o vsetkom chcem vediet" :D :D

Fleur-de-lis

lorinnes,
no úplne v poriadku to neni. Teda podľa mňa to, že sa zaujíma o to, kde si a s kým ideš je normálne ak bývaš u rodičov. Alebo, keď sa zo zvedavosti spýta s kým voláš. Nič prestrašné na tom nevidím. No je rozdiel v tom ako to rodič robí. Moja mamka sa tiež stále vypytovala :) A aj keď to bolo niekedy otravné, tak som to predýchala, lebo inak je to veľmi starostlivá mamka, nám deťom by sa rozdala, veľmi nám pomáha a cítiť ako veľmi nás ľúbi.
No ak to rodič robí fakt s takým kontrolným, panovačným prístupom tak to nebude veľmi správne.
A vôbec nesúhlasím s tým, že je lepšie ak sa rodič nestará. Dieťa, či 5 alebo 20 ročné potrebuje vedieť, že sa oňho rodičia zaujímajú a starajú, inak tu bude takých, čo sa budú snažiť všemožne a všelijakými nevhodnými spôsobmi získať pozornosť iných ľudí, aby mali pocit, že niečo pre niekoho znamenajú. Keby bolo viac rodičov, ktorí sa o svoje deti s láskou starajú a venujú sa im, tak by mladí neboli takí prázdni a neistí a nemali by takú veľkú potrebu sa predvádzať a vyvádzať.