Návrat celiakie?

Príspevok v téme: Návrat celiakie?
celi

Dobrý deň. Už dávnejšie som sem písala, že mám dlhodobé tráviace problémy. Od narodenia mám celiakiu, držala som bezlepkovú diétu do 7 rokov, potom som začala normálne jesť. Dnes mám osemnásť a už trojmesačné trápenie s hnačkami, nadúvaním,únavou... Obvodná doktorka mi zorbala krv, stolicu, no všetko ohľadom celiakie je v poriadku. Na gastroenterológii dávajú prednosť dedkom, ktorí prídu o 5 ráno, len aby nemuseli platiť za objednanie na kontrolu, takže ja musím zase len čakať. Je možné, že som tie výsledky "zmanipulovala" , keď držím bezlepkovú diétu? Totiž, keď ju držím, je mi značne lepšie, prestali mi hnačky, i keď menšie bolesti som mala stále, teraz pred nedávnom som znovu jedla suchú vianočku a hnačka bola opäť na svete a bolesť v nadbruší takmer nevydržateľná. Môže sa teda jednať o "vrátenú" celiakiu? Viem, že celiakia je na celý život, ale nie je to blbosť, keď doteraz som bola v pohode?

JessicaI

Dievcaata dajte si spravit test na potrevinovu intoleranciu. Najde to aj v zlavovych kuponoch. Robia pri tom aj diagnostiku organov v tele. Je to bezbolestne len sedite a ruku mate na platnicke z nejakeho kovu.
Odporucam.

nellyy

Chcem sa opýtať,
ak mám krvné vyšetrenia na celiakiu pozitívne /vraj sú výsledky veľmi vysoke/ a vzorka z creva mi vysla ok...ako Ďalej ??

Brušátko

Mám celiakiu ak mi je ťažko po balených kolačoch ? alebo sladkých pečivách
biostrava.zarucene.sk

tu píšu že sposobuje hnačky tie mám hlavne pred skúškovým

celi

Takže s celiakiou to zrejme nebude mať nič spoločné. Asi sa mi len hnačika vystriedala so zápchou v nevhodnú dobu, keď som si dala lepok. Teraz jem už dva dni lepok a viac menej je mi dobre( v rámci možností) minimálne rovnako ako predošlé dni.Už aby som sa končene dostala k doktorke, toto striedanie hnačiek a zápchy mi nerobí dobre.

RNG

Kedze vyse 20% ludi ma problemy stravit lepok, pricom este nemusia byt celiaci, tak nie je nic zvlastne, ze mnohym lepok nerobi celkove dobre.
Co sa tyka mlieka tam je to laktoza a mliecne bielkoviny, s ktorymi maju niektori problemy. Ked zoberies napr japoncov a cinanov, az vyse 90% je ich citlivychu na laktozu(lactose intolerant), ale s pridavkom/doplnkom prislusnyc enzymov su schopni stravit asj laktozu, aj mliecne bielkoviny.
S lepkom je to komplikovanejsie, lebo este neexistuje dokonala zmes enzymov na to. Sice uz viacere su znacne pomocne, ale celiaci(2% populacie) predsa sa este lepku musia vyhybat.

celi

Áno, mliečne výrobky normálne jem, nemám s nimi problém, akurát v karte som našla, keď mi diagnostikovali celiakiu, že mám obmedziť mliečne výrobky, ale nikdy mi nerobili ťažkosti ani nerobia. Ja už som proste zúfalá, tak ako môžem mať celiakiu a zároveň ju nemať? To teraz nakoniec zistím, že keď som 11 rokov jedla v pohode lepok, že som si len potichu ničila črevo alebo mi naozaj lepok už "nič" nespôsobuje? Po pár dňoch čo opäť nejem lepok ma neprehnalo, nemám také bolesti, i keď mi stále nie je najlepšie. Preboha čo si to celé len nahováram? I tak budem musieť siahnuť po niečom s lepkom, keď chcem neovplyvnené výsledky aspoň uvidím, či je to naozaj lepkom alebo niečo úplne iné.

GoFruit

No ja ti vazne radim nespoliehat sa len na doktorov.
A mliecne vyrobky jes? Lebo celiatici casto nesmu ani tie.
A v prvom rade by som ti radila antiparazitne kury lebo celiakia je vacsinou problem parazitov hlavne protozoa.

RNG

Celiakia je vrodeny alebo ziskany nedostatok enzymov na rozklad lepku. To nemoze nikdy "odist" ale da sa to zmiernit branim enzymov na lepok a vyhybanim sa jedlam s lepkom. S vekom sa to zhorsuje, lebo ako telo starne prestava vyrabat tolko enzymov.