Protruzia disku - pomoc s liecbou

Príspevok v téme: Protruzia disku - pomoc s liecbou
Pepa511

Dobry den, mam 21 rokov a mam nasledovnu diagnozu : Chondroza IV disku L5/S1 s medialnou protruziou, s kompresiou duralneho vaku a miernou foraminalnou stenozou vpravo.Esovita skolioza thorakolumbalnej chrbtice. platnicka je vysunuta 4mm.

na rehabilitacii mi urcili cvicit mckenzieho - zaklony v lehu na bruchu sa odsuvat (5xdenne). poctivo to cvicim, do auta som si kupila podlozku na chrbat, prestala som sa venovat akemukolvek sportu a viac menej uz nic nerobim... ale bolesti neprechadzaju. som u toho dost znicena, bolest mi striedavo vystreluje v bedrach a niekedy ide az ku kolenam... nebavi ma brat lieky na bolest - lebo uz sa s tym vlacim 5 mesiacov. obmedzuje ma to v chodzi.

Chcem Vas poprosit o radu, co by som este mohla vyskusat alebo ako by som mala postupovat. Som z toho zufala a operaciu by som ozaj nechcela podstupit...

Dakujem krasne.
Petra

sao

na chrbticu nerobi dobre prílišne zohynanie,ak už cviky tak rotacia okolo vlastnej osi,ale tiež radšej mierne a pomalšie.Ak cítiš bolest,dobreje sledovat či pri cvičení ustupi alebo sa zhorší.Na chbticu škodí sedenie najme zhrbené a pomáha uvolnené plávanie niečo ako na psíčka len pomali,chrbtica je vo vode nezatažená ,dá sa dobre rozcvičit a uvolnit.mne často začne boliet od prechladenia chrbta,to ani nevieš že ho máš,od klími,prievanu,ak som dlhšie v spoteních a mokrích šatách.na to pomáha suché teplo,,sušič,al.ohrievač" a prizapalová mast:Tymianová 14eur, alebo voltaren.preliečenie trvá asi týžden.Ak ti nič z toho nepomože a dobrý lekár ti povie že máš íst na oper. tak chod.Ja som bol,je to dost nepríjemné,ale dá sa to prežit,ak to može pomoct,stojí to za to.Hlavu hore!

ddana

Mne pomohlo /tiež som mala protrúziu/ cvičenie podľa Brunkowovej - doporučuje sa hlavne po operácii platničiek, ale nevadí, je dobré, pretože spevňuje svalstvo pozdĺž chrbtice a tým môže vrátiť vysunutú platničku späť na miesto.