Vysoká škola vs. podnikanie

Príspevok v téme: Vysoká škola vs. podnikanie
béčko

Ahojte, už som sem viac krát písal ale teraz mám problém v inej sfére. Inak, som Peťo, mám 19.

Mám totiž dilemu: Vysoká škola alebo podnikať?

Vec sa má takto: Konzultoval som toto už aj s rodičmi, s niekoľkými kamarátmi a mám v tom nejaký guláš. Takto. Ja som IT-čkar, mám svoj podnikateľský plán a viem ako by som si asi vedel do pár mesiacov zarobiť na seba aj sám, bez VŠ. Ale všetko na svete má svoje riziko, takže ani toto nemusí výjsť (ale dá sa vymyslieť aj niečo iné). Ale to je jedno. Ide o to, že sa hlásim na školu UTB (Univerzita Tomáše Bati) do Zlína na fakultu aplikovanej informatiky.

A neviem sa rozhodnúť: Ísť? Neísť? Za jedno by ma tá škola v podnikaní brzdila, keďže to je v Čechách, ale to by sa dalo vyriešiť. Druhý problém ale je, že ja som bol už pred pár dňami/týždňami pevne rozhodnutý že idem, ale posledné dni ako čítam tie niektoré reakcie na túto fakultu, akože slabá výuka, moc "rozstrieštené" predmety a ničomu sa nevenujú konkrétnejšie. Dokonca som našiel blog profesora ktorý nabádal študentov aby sa k tomu vyjadrili a aby to spolu zmenili (:D).

Ale malo to aj druhú stránku mince. Ja som docela bez kamarátov. Mám kontakt už iba na pár ľudí zo SŠ, a reálne s ktorým sa stretávam (a s ktorým chcem aj podnikať) je len v počte 1. A to bola taká vec, že ja som chcel VŠ aj kvôli tomu. No aj kvôli tomu že som sa chcel konečne osamostatniť aj od rodičov a vypadnúť už z tejto Nitry, ale aj preto, aby som spoznal možno viac ľudí. [teraz si pod tým nepredstavujte párty a čo ja viem čo. Tento typ zábavy je mimo mňa. Nepijem a ani nikdy nebudem :)].

Lenže ja mám pocit že ja reálne na VŠ ísť asi kvôli tej zlej povesti ísť nechcem, keďže mi stačila premárnená SŠ kde sme 3 roky na praxi nič nerobili pretože "neboli financie" (to je argument riaditeľky ktorá to tam, je nad slnko jasné, chce celé zničiť!). Zároveň tam nechcem ísť ani kvôli vysokej ako takej. Viem si zarobiť aj bez toho. V konečnom dôsledku mňa tam tlačí už asi iba samotná samota alebo ja neviem čo. :/ Ja viem že tie povesti o škole môžu byť často prehnané ale tak ak si mám utvoriť obraz o škole teraz, tak nemám si ho ako vytvoriť sám ale len zo skúsenosti iných.

Čo si o tom myslíte? Ísť, neísť? Ja viem že nedostanem konkrétnu odpoveď, tú ani neočakávam. Ale aspoň nejaké rady, alebo také niečo.

Vďaka.

béčko

Aja02: Tak sa to dnes teda rozhodlo. Nejdem na VŠ. (Dnes je posledný zápis v Zlíne a aj keby som chcel tak tam už nedobehnem do 13:00). Ale nemám z toho rozhodnutia práve najlepší pocit.

Ako som písal, mňa na VŠ neťahala ani tak túžba po škole. Ano, samozrejme, hodila by sa mi a niečo by som sa tam aj naučil. Ale mňa tam skôr ťahala, ako som písal, moja samota. A z toho nemám dobrý pocit. Že teraz 1 rok budem v podstate sám tu v NR budovať firmu/podnikať ale čo z toho keď nebudem mať nikoho okolo.. Jediný kamarát odchádza do BA na intrák a zopár ľudí (spolužiakov zo SŠ) tiež, a prakticky tu som už sám. Nakoľko som dosť veľký introvert, nevadí mi to až tak príliš ale prílišná samota a stereotyp ma zasa ubíja ešte viac.. Chce to zmenu..

béčko

spqg: No v podstate môžem ísť na školu aj o rok ak by som nevidel v tom podnikaní perspektívu (resp. ak by to nešlo tak, ako predpokladám). Ale, ja neviem no.

Aja02: Dám :)

spqg

to je na tebe. podnikat mozes zacat aj v 35. skolu uz asi nie.
tak ja osobne som bol na tvojom mieste v 18tich. VS vs podnikanie (ale kapital aspon 6 cifier). tak som bral pracu - zarobil si na kapital a dnes som :-)
titul nepotrebujem na obcianskom, ked tak, domalujem si ho tam..

béčko

aja02: No tak som aj ja myslel, že asi to predsa skúsim a keby niečo tak odídem, to bude asi najrozumnejšie riešenie, ale ešte neviem no.

0vecka: Práveže mi netreba žiadny. Všetok kapitál čo potrebujem som si zarobil cez 4. ročník SŠ a teraz cez prázdniny takže v tomto som v pohode. Len mi príde že o rok to už nebude ono, chápeš ako to myslím.

0vecka

zalezi na tm podnikani. Potrebujes na to nejaky brutalny uver? ak nie tak to skus a prinajhorsom pojdes na vysku o rok.

Aja02

Ja som si pred par mesiacmi tiez lamala hlavu nad rovnakou dilemou, len s tym rozdielom, ze ja som nechcela podnikat, ale pracovat. ;)
Rozhodla som sa ist na VS. Ked nic ine, aspon to skusim, ved mozem odtial aj odist, ak nebudem spkojna. Mal by si to skusit aj ty. Ak sa ti tam nebude pacit, tak sa na to mozes vykaslat a ist podnikat.
Kamaratov mozes ziskat aj popri podnikani, ale aj na VS. Je na tebe ako sa rozhodnes a ci sa na tu VS citis.

béčko

Alebo som premýšľal že to nechám tak a namiesto toho aby som dával peniaze do internátu budem doma a skôr si začnem zlepšovať angličtinu (chcel by som aj Thajčinu ale to tu nemám kde) a chodiť po prípadných školeniach namiesto VŠ. Hmm.