Studovat nieco co chcem-neuplatnim sa/studovat nieco co ma nezaujima-vyžijem

Príspevok v téme: Studovat nieco co chcem-neuplatnim sa/studovat nieco co ma nezaujima-vyžijem
didus_

Zdravím všetkých a zároveň prosím o radu..Som 4čka na strednej škole rada by som pokračovala v študiu dalej.Premýšlam či to ma vobec zmysel,aak by som aj išla študovať tak niečo čo ma nezaujíma príliš a že by som o tom snívala sa nedá povedať,ale vidím to všade a je to zverejňovane všade že je ťažka doba a dostojne vyžiť na slovensku začína byť pomaly ale isto nemožné.Do zahraničia ist nechcem,mam tu rodinu,priatela s ktorym planujem buducnost.Je smutné že dnes uspeje iba lekár alebo právnik ktorý má isté miesto v právnickej firme a uplatniť sa kdekolvek je o známostiach a rovanko aj dostať sa na školu popripade "investicia" pre vybranu buducu inštituciu.Je tu niekto kto to vidí/videl rovnako ako ja a zažil si podobnu situaciu s vyberom?vybrali ste si nieco co vas zaujima aj za vidinou neuplatnenia alebo niečo o čo by ste inak ani nezakopli ale niečo jesť musíte?Dakujem za odpovede

0vecka

2 jedulka aj kebyze bol archeologicky boom tak kolko takych archeologov treba? akoze sorry ale ty nerozmyslas realne. Napr IT alebo Strojarina ide lebo tych ludi treba strasne vela. Ale archeologov nikde vela nebude treba.

Som nedavno cital na nete, akoze mozno to nieje pravdiva informacia ale znelo to dost logicky a nemam dovod tomu neverit ze staci aby skoncil na SK jeden architekt za dva roky a skonci ich niekolko 10tok za rok. ak bude archeologicky boom tak nebude treba jedneho za dva roky ale mozno 4 za rok a pritom mame obory kde treba 2x viac ludi ako vystuduje. Prave to je ten luxus ze vela ludi studuje uplne somariny lebo ich to bavi a svet pritom potrebuje nieco uplne ine.

Inak kazdy jeden ktoreho poznam to zatial olutoval.

Podla mna si treba vybrat 2-3 zmysluplne obory a tam sa rozhodovat co cloveka viac bavi, ale nie stylom nebavi kaslem na to.

Zase na druhu stranu, ja kebyze zacinam znova mozno by som ani na vysku nesiel, moc mi to nedalo a za tych 5 rokov som mohol zarobit mozno 200k EUR :)

jedulka

2Ovečka> kdyby šel studovat zrovna tebou zmíněnou archeologii, tak by nešlápl vedle.Právě naopak.Už svět ví, že na otázky,kdo jsme, odkud přicházíme a kam jdeme, najdeme v zemi.Proto se také poprvé domluvili dvě velmoci USA a Rusko, že nebudou véct válku mezi Sýrii a Egyptem.Je tam naše minulost.Pokud se týká VS jako takové, jsem stále a budu za to studovat a poctivě.Ono jde v podstatě především o to, aby si člověk roztáhl v době kdy to ještě jde mozek na maximum.Pak se bude velmi jednoduše a snadno učit a specializovat v čem chce.Když je člověk mladý,zdá se mu pět let jako celá věčnost až s lety pochopí,jak málo je to a co za to dostane do života.Mám jen základní vzdělání,mnoho dovedností,ale ty se učím na úkor vytěsňování, jiných myšlenek a vědomostí.Vysoká škola pro toho kdo na ní má,at si jí každý absolvuje. Na práci u pasu má vždycky času dost a dost.Dělat celý život jednotvárnou a monotónní práci za minimální mzdu,sorry ale nic tom nevidím za klad.

SamS

vyštudovala som strednú školu, nadstavbu v odbore, ktorý ma bavil už ako decko. Vyštudovala som VŠ v tom istom odbore ako strednú a nadstavbu. Ano je to teraz jeden z ťažšie uplatniteľných odborov, ale študovala som diaľkovo popri práci, výhodou u mňa je že mám peax, mám o pár rokov viacej ako zakladateľka témy, ale ak je človek čo i len trochu dravejší, predrie sa, aj keď to nejaký čas trvalo. Skončila som teraz v lete vo veku necelých 28 rokov, ale neľutujem, že som sa takto rozhodla, nezarábam veľké peniaze, ale žijem slušne.
&je ťažké sa rozhodnúť čo ísť študovať v takom veku, ja som si vtedy nič iné ani nevedela predstaviť ako to čo som študovala na strednej.
Len toľko, držím place pri výbere.

RNG

Studovat len to, co cloveka bude bavit cely zivot je pre drvivu vacsinu falosny sen. Ludi platia za to, ze maju z ich nejaky uzitok, tj ze urobia pracu, za co su ich druhi ochotni platit. A to uz vobec nie je o tom, ci je to praca zaujimava, alebo nie.
Ja som za zivot musel zmenit cele pole studia a roboty uz 3 krat, aby som sa financne zabezpecil. Po case sa clovek vyrovna s tym, ze robi pracu, co ho povodne nebavila, lebo ked ju vykonava dobre, tak si ho ludia za to vazia, sam pred sebou stupne v svojich ociach a samozrejme mu to da prostriedky na dobry zivot. Aj ked ta nieco teraz bavi, kde sa ti to stane kazdodennym chlebickom, stane sa to postupne coraz menej atraktivne a zabavne.

korkova

Pisete ze studovat co ta bavi.
Ale ako moze 18-19 rocny clovek vediet co ho bavi a ci ho to bude bavit?
To nie je ze bavi ma browsovat na internete, idem studovat STU FIIT.
Okrem toho, ludia castokrat nemaju ponatia co ta problematika zahrna. Su to roky studia, roky niecoho, o com ani nemali tusenia, ze to sem spada.

Predsa porovnavat strednu skolu a vysku je troska rozdielne a ja ked som koncila SS, to co bude na VS som si nevedela predstavit a musela som sa ucit novym zvykom, ako sa ucit, ako filtrovat informacie atd.

Takze odpoved co ta bavi, je skor nerealna, kedze clovek neutsi, ci ho to bude bavit aj na VS v takej miere a co to obnasa.

0vecka

2 lucinka99 co poznam ludi co sli na pedagogiku a teraz ucia tak vsetci nadavaju :) ale popravde nepoznam pomaly nikoho kto nenadava :)

lucinka99

ahojte, ja rozmýslam nad studiom elemnárnej a predškolskej pedagogiky, teda chcela by som robiť ucitelku na ZS prvý stupen

co myslíte oplatí sa to v dnesnej dobe?

zuzinka 20

ja som isla studovat farmaciu, vela som o tom nevedela, vyberala som si na zaklade predmetov ktore som ovladala. Poviem ti vsak, ze sa situacia tak zmenila, ze plat famaceuta uz vobec ale vobec nie je taky ruzovay, v ba mi ponukali uz 700 v hrubom, plus soboty smena. Teraz robim na smeny, bud mam ranne alebo poobedne a ked mam poobedne tak som v robote od 13tej do 21..co uz unavena idem do roboty a odtial ani nehovoriac. Ponukas stale to iste dokola, a pacienti chodia namrzeni od lekarov a zhora od majitelou budes tlacena aby si robila co najvacsi biznis...poviem to cela farmacia je mo z toho zle..a lutujem ze som nesla na pedagogicku, co ma aj tak vzdy najviac lakalo, ale kvoli podminekam som nesla..ale oni maju aspon tie prazdniny , kedy si od vsetkeho oddychnes..takze tak ..