Problémy s osobnosťou

Príspevok v téme: Problémy s osobnosťou
zuzinocka

Ahojte
mam malý problém,ktorý ma trápi už od detstva. Možno si pomyslíte, že je to blbosť ale ja si naozaj neviem rady. Už na základnej škole som mala pocit , že som pomalšia ako ostatní.Kým spolužiaci sa naučili potrebné veci za hodinu ja si pamatam, že mne to trvalo celý deň. Vždy keď som prišla zo školy som sa učila okolo 5 hodín. To isté pokračovalo tiež celú strednú školu. Proste mám pocit, že som strašne pomalá. Mám ako keby pomalé myslenie a pomalšie reflexy. Teraz som už na vysokej ale vidím to aj na tom, keď mám cviká. Proste mám pocit, že ludia okolo mňa sú rýchlejší v myslení a vo všeobecnosti vo všetkom lepší. Učitelia vyžadujú rýchle reakcie a ako som si všimla skoro nikdo nie je taký ako ja. Spolužiačky, ktoré nezvládli školu kvôli vedomostiam boli v tomto tiež lepšie ako ja. Ja mám pocit, že som na škole len vďaka tomu,že všetok svoj volný čas trávim v študovni ale skoro žiaden z mojich spolužiakov to nerobí. Mám pocit ako by som bola oproti ostatným ludom absolútne blbá. Ani vodičák si nechcem robiť lebo sa bojím že mi to určite nepôjde, kvôi mojej pomalosti a debilite. Chcela som sa opýtať či sú vôbec ludia ako ja a ako to zvládajú ,nepoznáte podobných? :( oproti ostatným sa cítim menejcenná
P.S: pardon za chyby :( ani gramatika mi uz velmi nejde

Essaouira

zuzinocka: Mám na výške spolužiačku, ktorá sa nikdy neučila na skúšku viac než 1-2 dni (z niekoľko stostranových kníh) a vždy bola najlepšia v triede, zatiaľ čo ostatní sa museli drilovať najmenej týždeň v kuse.
Raz som sa jej spýtala na spôsob, akým sa učieva.
Vždy sa dištancuje od akýchkoľvek rozptylovačov (internet, rodina..) a sedí v kľude. Očami vždy berie viac riadkov naraz (rýchločítanie) a z celej state si urobí krátky výpisok. Napíše si na papier len to podstatné a v takej miere, v akej to napríklad na teste, alebo pri ústnej odpovedi bude schopná rozpísať/povedať. Samotné poznámky si ešte kadejako farebne vymaľuje, nech sa jej to opticky vryje do pamäte. A keď sa nás po dvoch rokoch nejaký vyučujúci spýtal na nejakú drobnosť, vždy vedela na jeho otázku pohotovo reagovať, lebo to mala dlhodobo uložené v pamäti, čo my ostatní sme už nemali ani šajnu, že sme sa niečo také učili. Asi až v druháku som sa snažila učiť podľa jej rád a výrazne mi to pomohlo a najmä na štátnice. Neviem, či som ti adekvátne poradila, ale snáď sa ti vďaka tomu bude aspoň trošku lepšie učiť. :)
Ja sa skôr potýkam s iným fenoménom a to, pomalým písaním. Mám dosť komplikované písmo a aj napriek tomu, že mnoho učiva viem, neviem ho tak rýchlo dať na papier a tak ho odovzdávam medzi poslednými s rukou boľavou od písania.:) Častokrát mnohí sedia už so založenými rukami a ja stále vytváram dojem, že mám strašne veľa učiva v hlave a pritom len nestíham písať. S týmto bojujem už od mala, skúšala som aj zmeniť písmo, ale už sa mi to tak ľahko nedá.

Nesmieš sa vzdávať a teraz na začiatku ďalšieho školského roka im ukážeš, že aj ty vieš byť v istých veciach pohotová. Veľa zdaru! :)

lucyy

tiež som pomalá a vsimla som si to na zaciatku strednej skoly ako prvačka.
Ale v mojom prípade to je preto, lebo som príliš dôsledná a precízna, vsetko chcem mať urobené na 110% :D

čiže napr. ked som sa ucievala, ucila som sa dovtedy kým som si nebola 100% istá ze to viem, preto mi aj dlhsie trvalo to ucenie. Alebo aj ked sme pocitali nejaké príklady, spoluziaci rýchlo vypocítali a odovzdali, a ja som si to este 3krat preratala na kalkulacke ci to mám správne..tym padom som to odovzdala skoro posledná ale mala som to správne. V triede ma viacerí povazovali za pomalsiu, ale zato vedeli, ze to viem len mi to dlhsie trvá. Napr. maturitné slohy (AJ, SJ) som odovzdávala ako úplne posledná z triedy (dost som sa hanbila) :D :D ale zato dopadli výborne :D

Takze NIE, niesi sama ...sme minimálne 2 :D!!!

jedulka

souhlasím naprosto s ZEWOU.
Taky jsem taková pomalá.Ale když se něco učím,tak je opravdu potřebné učení pochopit né ho biflovat.Taky si pomáhám už od základky.Přepisovala jsem si doma sešity a značila si je barevně.Ve škole stačilo jen otázka a měla jsem před očima všechno co jsem napsala.Věděla jsem pod jakou barvou to mám v hlavě hledat.Ono je jednodušší 1* vidět,než 10*slyšet.

zewa

zuzinocka, ved ty sa neucis, ale biflis, preto ti to tak dlho trva. Clovek sa casom nauci ucit sa rychlejsie, ked si na zaciatku da tu namahu a zamysla sa nad tym co sa uci. Preto tvoji spoluziaci vedia aplikovat teoriu do prikladov. Musis nad tym rozmyslat a casom to premyslanie nad ucivom bude jednoduchsie. Pokial sa ucis dlhsi text, mozes si robit z kazdych 15 riadkov kratsi vypis a tiez nad tym textom rozmyslaj, pretoze ked pochopis ucivo, naucis sa to lahsie. Neviem si predstavit ako sa clovek moze naucit presne text naspamat. OMG, ved to je hrozne! Su rozne postupy na ucenie, ale nebudem to tu vsetko vypisovat, ked sa neucis 500 stranove materialy.
Este ma napada, skus si urobit test na reakcny cas alebo test pozornosti (urobi ti ho aj psycholog, ak by si to sama nevedela najst) a uvidis ako to s tebou vlastne je. Okrem pomalosti ucenia ta nic netrapi? Myslim, ze to v pohode zvladnes, pokial sa naucis ucit.

Cindy35

mozno mas nejaku lahsiu mozgovu dysfunkciu a to by vysvetlovalo spomalenost. to ma inak dost ludi tu diagnozu.

ale vsak kazdy vynika v niecom inom- moj byvaly frajer ma problemy este aj s citanim, dyslektik, v skole hadam najhorsi a aj tak ho vzdy zeny totalne zrali a aj teraz, lebo ma uzasny sarm a sexappeal. takze nielen skolske vysledky robia cloveka. on si zalozil biznis v ktorom rozmyslat vela netreba a zaraba nadpriemerne.

no zvaz realne ci na tu skolu mas, lebo ak si len na zaciatku, tak to bude utrpenie. vsak je kopa inych povolani, v ktorych by si bola sikovna aj bez narocnej skoly

zuzinocka

Vacsinou sa snazim ucit tak ze si opakujem dookola veci co potrebujem.Hovorim si to nahlas. Kedze som na technickej vysokej skole vsetky priklady pred skuskou sa vzdy musim naucit ako sa pocitaju kazdy jeden prepocitat,ale vsimla som si ze ostatni to robia tak ze im staci teoriu sa naucit a priklady vedia automaticky :( . Proste mam pocit ze ked sa ucim tak to len automaticky prijmam lebo keby som sa nad tym zamyslala tak by som sa to nestihla naucit. Uvedomujem si ake stastie mam ze niesom na skole kde sa musia ucit 500 alebo 600 stran. Ja sa vacsinou tak dokazem naucit najviac 10 stran textu za den. A ani tie priklady sa neucim extra rychlo. Pripadam si strasne pomala. Moj zivot sa toci len okolo skoly. Na nic ine cas nemam, preto neviem ci som pomala aj v inych veciach. A priatela som este nemala.

Aurelius

Nemyslím si, že by si bola blbá alebo by si sa mala kvôli tomu cítiť menejcenná. Nikdy, kvôli nikomu sa necíť menejcenná. To je len niekedy taká negatívna vlastnosť človeka, že sa musí porovnávať stále s niekym a keď má slabšie sebavedomie tak to na neho doľahne viac. Každopádne, spravila si základnú a strednú školu a teraz si na vysokej. A ako si sama povedala, boli podľa tvojich slov od teba "lepší" (čo je hlúposť) a školu nezvládli, vzdali a ty si stále tam. Stále bojuješ. A o to ide. Práve preto aká si, aký máš prístup k veci by si mala byť na seba hrdá. Cítiť sa dobre a byť na seba pyšná. Držím palce nech tak pokračuješ ďalej. Máš moje uznanie.

zewa

ahoj zuzinocka. Asi nemozes spat. Snad nie kvoli tomuto.
Urcite nie si debilna. Inak by si na vyske asi nebola. V zivote nie je vsetko o rychlosti. Sama pises, ze niektore spoluziacky, ktore boli rychlejsie uz nestuduju. Rozmyslam, ci si pripadas pomalsia aj v inych veciach ako v uceni. Lebo tvoj prispevok je len o uceni. Tak ma napada, ci pouzivas spravne techniky ucenia. Ako sa ucis? Popis to. Poznam kopec ludi, ktori su spomaleni, ale kompletne vo vsetkom, nie iba v jednej oblasti. A keby aj nahodou sa potvrdi, ze sa dlhsie ucis ako ostatni, kde je napisane, ze nemas ine vlastnosti, ktore predcia ostatnych? Mas priatela? Uz ti niekto povedal, ze si pomala, ci to je len subjektivny pocit?