Slepý psík

Príspevok v téme: Slepý psík
somsmutna

Ahojte, ja mám psíka maltezáka, je to fenka má 8 rokov a už asi pol roka má problémy s očkami-najskôr sme si všimli že večer naráža a na očiach má sivé škvrny. Boli sme v tom že to je šedý zákal a mysleli sme že jej to dáme zoperovať, aj ked je to také strašne drahé. ALE pred pár dňami bola na vyšetrení v Trnave a povedali nám že má AJ šedý zákal AJ poškodenú sietnicu a že s tým sa nedá už nič robiť a bude sa to iba zhoršovať až kým úplne neoslepne. Ale nechce sa mi tomu veriť. Naozaj sa to nedá nejako aspoň zmierniť aby aspoň niečo videla? Neviem si totižto predstaviť že bude polku života slepá :( nebude sa môcť normálne venčiť, tešiť sa z dlhých prechádzok, bude všade narážať. Máte niekto skúsenosť so slepým psíkom? Ako si na to zvykol? Zmenil sa? (je smutnejší...) Alebo by pomohlo zaobstarať druhého psíka ktorý by mu pomáhal? Alebo by to bolo ešte horšie? Lebo náš psík je strašný maznák. Prosím poradte mi, som z toho veľmi smutná ;((

D...a

So slepotou sa psi vedia vyrovnat lepsie nez ludia. Maju dobre vyvinuty cuch, takze podla neho sa orientuju celkom dobre. Moj priatel ma tiez slepeho psika. Doma na ich naozaj velkom pozemku ho pusta bez voditka, ziadny problem, pretoze tam pozna havo cele okolie a kazdy centimeter ale ked idu na prechadzku, ma ju vzdy na voditku. Je to pre psika lepsie, lebo voditko znamena prenho istotu. Takze na vychadzky voditko.

tetableta

Ahojte. Mám otázku pre kočku pod názvom "Som smutná".

Rada by som sa ťa opytala, ako si to zvládla so svojou fenkou. Je to už rok, čo si písala, že nevieš, ako to zvládnete, keď bude slepa. My sme žiaľ v rovnakej situácii. Náš 8 rocny maltezacik má šedý zakal a dnes nám veterinar povedal, že o pár mesiacov nebude vidieť nič.. nedokážem sa s tým zmieriť :( pomozete mi prosim?

dana85

ahojte, chcel sa spytat, mam doma baseta ale uz ma 10 rokov a ma sedy zakal a proste prestava vidiet, chcem len vediet ci on niako tym trpi, ci ho to boli alebo tak. lebo takto sa nam nezda, je stale ciperny ale ked na neho volame tak nevie z ktorej strany a prsote nas z dialky ani nevidi, ale inak je v pohode

katarína...

poznám pani, čo má slepého psíka - podlíka. Pôvodní majitelia ( debili ) ho po tom ako oslepol vyhodili na ulicu, potom sa ocitol v útulku. Pani si ho zobrala a psík je neskutočne šťastný s ňou. Naučila ho, že keď sú vonku a psík sa odrazu zastaví a zneistie, ona zahrká s kľúčami a on tak zistí, že je nablízku sa poteší a pokračujú ďalej. A samozrejme veľa lásky bude potrebovať ( tak ako aj doteraz ale ked už nebude vidieť tak častý dotyk resp. kontakt s tebou aby mal ). a ako píšu, neprekladaj nič v byte, všetko nech má svoje miesto. pozor na schody, radšej ho zober na ruky a pod. To sa naučíš s praxou čo a ako.

Deria

no esteze to, vraj utratit! slepy clovek tiez nema ani najmensiu chut kvoli slepote zomriet. aj slepy psik ma radost zo zivota a o.i. zvierata sa s handycapom vedia ovela lepsie vysporiadat nez my, ludia.

Pheneloppe

presne taký problém mali rodinný priatelia. Keď k nim chodím na návštevu najviac sa láskam z ich slepím veľkým labradorom. Najprv mal sivý zákal a potom úplne oslepol. Ten pes u nich je ako člen rodiny aj keď im každý vravý aby ho utratili pretože sa bude iba trápiť. Ten pes vydý čuchom a strašne je hravý (pritom je už starý) stále mi chodil medzi mohy vlastne cezo mna a bolo to zábavné. Myslím že sa stým nedá už nič robiť ale užite si to sňou pretože ja nevidím rozdiel medzi slepím a vydiacim psom :)

Deria

dobra pripomienka, ouii.....snazte sa psikovi v byte veci nemenit. tym istejsie sa bude pohybovat, pretoze bude poznat kazdy kut. tie prechadzky by som urcite absolvovala na voditku. lebo ty sa stanes jeho ocami! treba si len predstavit, keby sme boli slepi my. aki by sme boli vdacni, keby nas niekto viedol za ruku. pes sa sice orientuje lepsie cuchom, nez my, no na kamene, nabytok, schody a pod. prekazky mu je cuch na nic. preto urcite voditko!

ouii..

vies co, pes sa pomerne rychlo a dobre vysporiada s akymkolvek handikepom, pokial mu nesposobuje fyzicku bolest. po chvili bude uplne v pohode s orientaciou, pokial jej nebudete podkladat pod nohy vysavac a novy nabytok, mozno sem tam do dacoho vrazi, ale myslim, ze si rychlo zvykne, hlavne ak ten zrak bude stracat postupne. na prechazkach tiez bude moct chodit mozno aj navolno, ale bude chciet byt blizko pri tebe, bude sa jej vzdy treba prihovorit, ked budete vchadzat do miestnosti odzadu, alebo ju budete chciet pohladkat, cudzi ludia detto. je mozne, ze bude bojazlivejsia, ale nepredpokladam, ze by jej to az tak strasne komplikovalo zivot. psy su nezmary, to len my vsetko tak citlivo prezivame. inak, mne je celkom usmevne, ked pises, ze ma 8 rokov a polku zivota prezije slepa. pri mojich 40 kilovych obludkach je 8 rokov priemerna doba zivotnosti :)

Deria

Keby si sa rozhodla mu predsa kupit kamarata, musel by to byt psik kludny, ziadny temperamentny, mozno starsi a musela by si tvojmu dat moznost sa s nim najprv skamaratit, aby si videla, ci by to nebol pre tvojho stres, ci by mal vobec zaujem. Az keby si videla, ze ti dvaja sa maju radi, ze tvoj ma z neho naozaj radost, v tom pripade ano. Taku prilezitost by si iste dostala napr. v utulku. Keby tam mali takeho maleho ako je tvoj a dobreho, mohli by ste ho navstevovat, az pokial by si zistila, ze tvoj sa na neho uz tesi.:)

Deria

Je mi to luto.:( Poradit ti zial neviem, cim by si mu mohla spomalit jeho stracajuci sa zrak ale neboj, vela psikov zije slepych a vedia sa postupom casu s tym vysporiadat. Pomahat mu mozes tak, ze ho budes na prechadzkach vodit stale na voditku, tak sa bude citit bezpecnejsie, lebo ti veri. Neviem, ci by bolo dobre mu teraz zadovazit druheho psika. Psi su ako deti, casto sa stava, ze ziarlia na toho noveho. Takto vie, ze je a zostane tvoj jedinacik.
Moja fenka mi pred par mesiacmi tiez skoro oslepla. Dobre, ze som rychlo reagovala. Obelelo jej zrazu cele ocko. Ocna pre zvierata zistila, ze Ajka ma strasne vysoky ocny tlak! A vraj keby sme boli den-dva cakali, bola by uz slepa! To ma uplne sokovalo. Liecili sme kvapkami a veru na meranie chodime doteraz. Prave sme boli vcera - po dvoch mesiacoch. Vyzera to dobre. Pisem to tu preto, ze akykolvek problem s ocami netreba podcenovat a rychlo s tym ist! Chcem tymto mojim pripadom vystrihat psickarov, aby take veci nepodcenovali.