Ortopedický korzet - skúsenosti, rady, tipy

Príspevok v téme: Ortopedický korzet - skúsenosti, rady, tipy
Denisman07

Dobrý deň pred nejakým časom(6 mesicov) mi bola diagnostikovaná vyskočená platnička(konk. PROTRÚZIA disku L4), pred nedávnom mi bolo zdelené, že som "papierovo" zdravý,tj. už nemám bolesti, ale mám si dávať pozor na dvíhanie ťažkých predmetov zo začiatku.... Pred úrazom som cvičil nejaký rok, a keďže ma to bavilo chcel by som sa k tomu vrátiť(nie hneď samozrejme) za nejaký čas....Lenže sa obávam o to že sa mi môže zranenie chrbtové vrátiť(nie nebudem hneď cvičiť s "mega" váhami) len by som sa chcel spýtať či existuje nejaké riešenie ako by som mohol predísť zraneniu resp. riešenie ktoré by som používal ako prevenciu... Týmto sa dostávam k vyššie uvedenému - ortopedickému korzetu. Chcel by som vedieť aký je Váš názor na tieto zdravotné pomôcky príp. ak máte skúsenosti s týmito korzetmi. Pýtal som sa doktorky, ktorá mi povedala, že je to zbytočné,že ja potrebujem hlavne zosíliť svaly chrbta, a myslí si že myslí si, že takýto korzet nepomože! Váš názor?

Za odpovede vopred Ďakujem
S pozdravom Denis K.

RNG

Na chrbticu, ci uz poraneny alebo skrivenu pomaha najviac trakcia=natahovanie, ci uz malymi vahami v spanku, alebo pouzivanim invertora, kde clovek visi za nohy a vlastna vaha mu natiahne chrbticu, aby sa tam zvysila cirkulacia a tym aj regeneracia.
Na invertore sa da samozrejme aj cvicit, na posilnenie svalstva a sliach na chrbte, co udrzuje chrbticu rovno.

llek

Korzet je dobry na preklenutie akutnej fazy, ale nemal by sa dlhodobo pouzivat, lebo vo vysledku to vedie k oslabeniu chrbtoveho svalstva. Musis sa teraz zamerat na poslinovanie chrbtoveho svalstva, to ti potom udrzi stavce a ochrani platnicky. Mnoho trenerov sa venuje prave takemuto typu cvicenia. Je to nieco celkom ine ako cinky a tazke vahy, ale funguje to. Stoji to nejake peniaze, ale som toho nazoru ze vo vysledku clovek neskor usetri na rehabilitaciach masazach, lieceniach a PN-kach kvoli platnickam, ktore zdaleka ale nemaju taky efekt ako vypracovane chrbtove svalstvo

Denisman07

A čo konkrétne cvičíš? ja som čítal že Pilates alebo fit lopta? je to ono? ale počul som aj o presných cvikoch na zosilnenie chrbtice(tuším sa to) volalo Cviky Ľudmily Mojžíšovej? alebo čo cvičíš?

sonny-1

No niečo podobné zažívam akurát aj ja. Začal som chodiť plávať, aspoň 3 krát do týždňa, taktiež cvičiť a behať a po dvoch mesiacoch cítim prvé náznaky zlepšenia.