Psychická porucha?!

Príspevok v téme: Psychická porucha?!
Martin41

Mám 21 rokov a študujem právo. Obávam sa však, že tento ročník bude môj posledný...
Trpím obsedantne kompulzívnou poruchou - občas mám nutkanie sa niečoho dotknúť, viem, že to všetko, čo prejavujem navonok, sa odohráva len v mojej mysli, no stále mám pocit, že ak sa napríklad toho zábradlia nedotknem ešte raz, stane sa niečo zlé. Našťastie, tieto myšlienky viem kontrolovať, no toho nutkania sa občas nezbavím. Počas jazdy autom to nutkanie k sebe nepripustím. Odparkujem auto, zamknem ho, no ešte 3 x sa vrátim, či som naozaj zamkol. Je to chorobné. Viem, že tou chorobou trpím, ale povedal by som, že je v tom najnižšom štádiu už niekoľko rokov. To nutkanie dotknúť sa napríklad podlahy som mal už v 4. triede. A nezbavil som sa ho doteraz. To je však ten najmenší problém.
Nemôžem spávať. Väčšinu môjho spánku tvorí polospánok, keď spím, tak len na 4 hodiny. Neskôr to dospím, no poruchy spánku sú u mňa bežné. Najprv deficit spánku a potom to musím dospať. Nespím nie preto, že by som cítil stres, ale preto, že mozog jednoducho nechce vypnúť.
Najťažší problém? Poruchy koncentrácie. Učím sa priam otrocky, každý deň, s výnimkou 1 dňa, keď idem von s priateľkou a zvyšnú časť dňa pomáham môjmu starému otcovi (prípadne babke upratať byt). Dokážem sa sústrediť na niečo len veľmi krátku dobu, napadá ma veľmi veľa myšlienok, ktoré sú však v danej chvíli skôr nežiadúce. Napríklad pri čítaní Európskeho práva ma napadne, že EÚ je pre nás nevýhodná. Každá krajina má rozdielny HDP, nemôžme sa vyrovnávať Nemecku, kde je minimálna mzda ďaleko vyššia. Krátko nato, ma napadne niečo iné, už vôbec nesúvisiace s Európskym právom. Cítim, že som šialený. Nedokážem sa dlho sústrediť na text a musím si viackrát prečítať jednu vec. Niekedy, keď textu nerozumiem, sa text len mechanicky biflím.
Vlastne, to nebol môj najťažší problém. Úplne najťažší problém je porucha vyjadrovania. Pri písaní problém s vyjadrovaním nemám, ba naopak. No pri verbálnej komunikácii sa často nedokážem vyjadriť, viem čo chcem povedať, no neviem to vyjadriť navonok. Nenapadnú ma správne slová, vetu, ktorá malá byť odborná odborne rozhodne nevyznie, pretože ju poviem až príliš jednoducho a neucelene. nie je to tým, že by som nemal slovnú zásobu a málo čítal. Neviem čím to je.

Nechcem na to brať lieky, pretože lieky, ktoré by poskytol psychiater, by moje problémy možno aj vyriešili, no reakciou na ne by boli iné nežiadúce účinky. Nechcem sa totiž zničiť a brať svinstvo. Každý liek s veľkým účinkom má aj nežiadúce účinky ďaleko vyššie než obyčajné vitamíny. Som odsúdený na doživotné trápenie? :-(

abcdefgh1234

phoe
mám vlastnú tému ibaže tam nikto nereaguje, ver mi kebyže ma to nesúri tak tu určite neotravujem :)

abcdefgh1234

dobrý večer,

pred týždnom som si zlomila zaprstnu kosť, samozrejme mi na ruku dali sadru, ibaže predvčerom mi na ňa kamarat vylial (nechtiac samozrejme) celkom veľké množstvo vody...z čoho samozrejme navlhla aj ta vata pod sadrou. mám to takto druhý deň dosť to svrbí, absolútne to neschne ...chcela by som sa spýtať či niekkto nevie ako by som mohla dosiahnuť aby tá vata uschla (sádra mi dosť prilieha k ruke) alebo či keď sa zajtra dotrepem do chirurgickej ambulancie mi tú sádru vymenia. Ďakujem
ps: viem že to s temou nesuvisi ale surne to ppotrebujem

Martin41

Prejavia sa nutne vedľajšie účinky po dlhodobom užívaní?
Viem, že veľa liekov, ktoré boli farmaceutickými spoločnosťami propagované ako Adderal, ritalin, pôsobili na užívateľa negatívne a nakoniec prehupol z jedného problému do druhého, oveľa závažnejšieho... Tiež sa používali ako lieky, ktoré liečili. Z toho dôvodu im veľmi nedôverujem ...

Agnes998

Lieky by ti skutocne pomohli, ale ked ich nechces brat, je to len tvoje rozhodnutie. Mozes si pomoct aj inak. Komunikacia sa da trenovat. Existuju aj viacere knihy, podla ktorych ked pojdes, mozes si trenovat komunikacne zrucnosti. Ak sa bojis rozpravat nahlas, hovor nahlas doma. Predstav si rozhovory, ktore sa v ten den odohrali, alebo si nejake vymysli, postav sa pred zrkadlo, usmej sa na seba a snaz sa rozpravat nahlas a aby to znelo sebavedomo. Vobec nevadi, ak sa ti bude triast hlas, ak budes hovorit neisto a budes vyzerat ako blbec, nikto okrem teba ta neuvidi. Postupne sa budes stale zlepsovat, musis byt len vytrvaly a nevzdat sa.
S OKP ti pomoct neviem, nemam s tym skusenosti a nemam o tom nic nastudovane.
Pruchy spanku, tazko pomoct bez liekov, mozes skusit babske recepty, ako vypit vecer mlieko s medom, vypit caj z medovky alebo lubovnika alebo neviem ktore byliny este upokojuju, najdi si to. Mne osobne byliny nikdy nepomohli, ale skusit to mozes, kazdy z nas je iny. Niekedy mi tiez pomahalo citat, nevedela som zaspat, lebo som myslela na svoje problemy, ked som citala knihu, zabudla som na ne a preniesla som sa do ineho pribehu a citanie ma zaroven unavovalo. Niekedy som sa citanim tak unavila, ze som potom odlozila knihu a bez problemov zaspala. Ale v obdobi, ked som mala najvacsie problemy s nespavostou mi toto nepomahalo, vtedy nepomohlo nic, len lieky. Zacala som brat Mirzaten, po nom som super spala celu noc, bez prebudeni. Uzasne mi to upravilo spanok. Po pol roku som tento liek vysadila a problemy so spankom sa uz nevratili.
Poruchy koncentracie, no toto nemyslim ze je nejaka vazna porucha, to ma podla mna vela ludi. Nie kazdy je studijny typ a vela z nas pocas ucenia utekaju myslienky inde. Ako aj ja teraz napr., mala by som sa ucit do prace, mam to otvorene v druhom okne a miesto toho tu vypisujem na forum a riesim pre mna nepodstatne veci. Ach jaj.

Martin41

Obávam sa, že psychológ nie je ten, kto by mi dokázal v tejto veci pomôcť. Ten ma už raz odkázal na psychiatra s odôvodnením, že on mi nemôže predpísať lieky a podľa neho môj problém sa ľahko vyrieši liekmi, ktoré mi pomôžu. Tie však nechcem brať kvôli vedľajším účinkom - nechcem si v niečom pomôcť a inde pohoršiť.

kabel: myslím, že máš pravdu.

Tá porucha koncentrácie a slabé verbálne vyjadrovanie nemôže byť príznakom demencie? :-/

podobny

ja by som to skusil s tym psychologom. skus si pripadne pozistovat nejake info, ktory je dobry, ak je taka moznost a chod tam. ved nikto ta nemoze nutit chodit tam, ak si to rozmyslis, ak nebudes chciet brat lieky, atd...