Chorá korytnačka

Príspevok v téme: Chorá korytnačka
viktoria265

Prosím vás pekne o radu. Na internete už hľadám mnoho dní, ale nič som nenašla. Mám malú kortnašku. Na vianoce som dostala dve rovnako malé. Jedna prestala asi po troch dňoch žrať. Na kraji úst sa jej spravilo niečo ako "kútik" asi dva dni som to nechala tak a potom som jej to začala čistiť harmančekom. Priateľ jej to celé vyčistil až jej tam ostala akokeby malá diera. Dlho nič nežrala. asi po týždni tam už nič nebolo ale stále nežrala. Druhá je už minimálne dvakrát taká veľká. Oddelili sme ju do malého akvária lebo nechce vôbec chodiť do vody. Stále len sedí pod lampou. Od vianoc však stále nežere, a už začína chudnúť. To vidno na pancieri. Mám pocit že už zdochýna. Nútila som ju jesť ale neotvorí ústa. Len sedí na suchu. Nemá plesne ani parazity, má okolo seba čisto, stravu dávame pestrú. Čo s ňou je? druhú sme chovali rovnako a tá pláva v 100l akváriu ako blázon a je oveľa väčšia.

Anahal

Ahojte, mám korytnačku písmenkovú, má asi 7-8 rokov. Začala sa nám ako keby nafukovať, vytŕčala z panciera, bola nehybná (furt ležala na dreve...) Boli sme za veterinárom a ten povedal že to bude asi zlyhanie obličiek. Neviete z čoho to môže byť a či sa to dá liečiť? Ďakujem

Nepovinne

Ahojte, mám korytnačku písmenkovú, má asi 7-8 rokov. Začala sa nám ako keby nafukovať, vytŕčala z panciera, bola nehybná (furt ležala na dreve...) Boli sme za veterinárom a ten povedal že to bude asi zlyhanie obličiek. Neviete z čoho to môže byť a či sa to dá liečiť? Ďakujem

Barča

Dobrý deň mám korytnacku asi 3cm nepapá mi prosím mám ju 4 dni a 2 dni už nič nejedla vimenila som jej vodu vičistila akvarium ale stále nežerie . Bojím sa o ňu veľmi prosím je tu určite nejaký odborník/odborníčka

Bea1234

Ahoj,
ja mám už tiež dlhé roky vodné korytnačky.
Nedala si im náhodou mix granúl? Mne sa jednej poranil "zhryz" práve pri tom type granúl a trvalo to hodnú chvíľku kým sa dostala z toho.
To, že je stále pod žiarovkou je normálne - mala by mať teplotu vody cca 25 stupňov, čo viem, že je nemožné zabezpečiť.
Skús jej dať do vody šalát, alebo vodnú rastlinku (kúp ju ale od odborníka) a možno tú roztrhá a aj zje.
Skús napísať alebo zavolať na kliniku zvierat pri Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie do KE, popr. na Kliniku do Trnavy - Dr. Fajnor a určite ti poradia.

viktoria265

Ja nikoho nenechávam trápiť, s korytnačkami mám skúsenosti ako aj s inými druhmi zvierat. Vyznám sa v liekoch a podobne. Ide o to, že niečo podbné sa mi už u korytnačky stalo. Keďže korytnačka má obdobia kedy je apatická alebo sa ukladá na zimný spánok. Preto som je nechávala tak. Korytnačky sú v podstate chladnokrvné tvory a keď chce plávať tak pláva a keď nie tak nie. Len sa mi zdá že to trvá až príliš dlho. A nie je to hlavne zvykom u malých korytnačiek. Chcela som hlavne počuť radu od niekoho kto sa trošku vyzná pretože preliečiť by som ju vedela aj sama. Tak preto. Ale aj tak zatiaľ ďakujem aspoň že sa niekto ozval.

Deria

Ze je veterinar daleko? Nuz, ked mas exoticke zviera, musis si byt vedoma, ze veterinara nebudes mat pravdepodobne po ruke. Ja mam exot.vtakov a bola som s nimi raz 100km a raz 200km u vet.

Deria

Ja toto nechapem, od Vianoc(!) je chora a ty ju nechas sa trapit? Ci ma parazity vôbec nemozes ty zistit, to sa zistuje mikroskopicky. Parazity moze dostat, aj ked je o nu dobre postarane. Uz aj bez k veterinarovi, mozno dostane antibiotika, ak uz nie je neskoro Chudatko.

viktoria265

No ona je takto už od vianoc, takže teraz druhy mesiac. Rada by som šla k zverolekarovy, ale ten na plazy je až v Bratislave a to je strašne ďaleko :(