Chcem prestat jest maso

mam56

Vonku zúri strašná kosa, nevyjdem ja vonku bosá.
Pekne sedím doma v teple, pri hrejivom malom svetle.
Vnútri ten smrad nevyvetrám, ešte si aj poprdávam.
Už ma chrípka znovu máta, hreje ma čaj z lesná máta.
Čo je doma, to sa ráta, nakazoval môj pán táta.
Stál tam vonku jeden ujko, čo si o mne myslí svoje...

adr1a.

Neviem Gima, ale to o predcasnom starnuti
Eskimakov Kirgizov kvoli masu je viac nez diskutabilne. Ked zvazis zemepisne poveternostne ai podmienky to hovori za vsetko. Zas eskimaci sa zivia hl.tulenmi velrybami sobmi ai no zas ako maju zastupene ine, ostatne zlozky potravy? Zelenina ovocie ai, nehovoriac o tom ich podnebi zime a oni tam ziju v takych podmienkach nonstop. A zas kirgizovia to s tymi stepami polopustami ai tiez nevyhrali. Ked uz to maso je taky strasiak tak tam zije vacsina moslimov a vies ako je to u nich s masom a ostatnou stravou.
Pozri. Ak uz ide o konzumaciu masa tak pred nimi su urcite usa, zapadna europa ai. No a myslis si ze v tychto krajinach ludia az tak predcasne starnu? Skor naopak. A celkovo sa dlzka zivota predlzuje plus ine

argumentyzbytočné

A možno vegetariáni majú lepšie výsledky, pretože vegetariánstvo nie je len o nekonzumovaní mäsa, ale aj o zdravej strave všeobecne, takže ak vegetarián siahne napríklad po ovocí namiesto tyčinky, tak dá do sebe menej hlúpostí, než keby bol z tých, čo jedávajú čipsy, veľa smažených jedál, stužených tukov, maškŕt a pod. Možno je celá tá štatistika skreslená práve z tohto dôvodu. Samozrejme, nepochybujem o nezdravosti mäsa z týraných zvierat, hlavne tam, kde sa chovajú natesno, bez svetla a pod.

Gima

Riziká spojené s konzumáciou mäsa

Predčasné starnutie

Eskimáci, ktorí sa živia predovšetkým mäsom, starnú vďaka skladbe svojej stravy veľmi rýchle. Ich priemerný vek je len 27,5 roka.

Kirgizi, pôvodne nomádsky kmeň z územia medzi Kazachstanom a Čínou, ktorých potravou je takmer výhradne mäso, tiež starnú predčasne. Umierajú skoro, ešte nedávno bol ich priemerný vek len okolo 40 rokov.

Jedy

Zúfalý boj, ktorý zvieratá márne zvádzajú o vlastný život tesne pred a najmä počas porážky, má za následok veľké biochemické zmeny v ich organizme. Zvýšia sa toxické látky v tele zvierat a stúpne hladina adrenalínu. Celý organizmus, vrátane mäsa, sa tak kvôli nesmiernemu utrpeniu zvierat pred smrťou stáva jedovatý.

Rakovina

Štúdia amerických vedcov, ktorej objektom bola vzorka 50-tisíc laktovegetariánov, priniesla mimoriadne prekvapujúce výsledky. Tie doslova šokovali vedcov z oblasti výskumu rakovinových ochorení. Štúdia jasne ukazuje, že v testovanej skupine sa objavilo oveľa nižšie percento chorých na rakovinu než v skupine konzumentov mäsa. Zloženie obidvoch skupín bolo porovnateľné z hľadiska veku aj podľa pohlavia. Štúdia ďalej upozornila na to, že stredná dĺžka ľudského života v skupine laktovegetariánov je výrazne vyššia a že aj kardiovaskulárne choroby sa v tejto skupine vyskytujú menej.

Jedným z dôvodov, prečo sú ľudia konzumujúci mäso náchylnejší na rakovinové ochorenia, je skutočnosť, že mäso hneď niekoľko hodín po porážke zvierat získava nezdravú sivozelenú, olivovú farbu. Aby sa zabránilo takému poškodeniu, používajú sa v mäsiarskom priemysle rôzne prípravky, napríklad nitráty a iné konzervačné látky, ktoré umelo zachovávajú ružovú farbu mäsa. Mäso potom vyzerá ako čerstvé, aj keď opak je pravdou. Výskumy z posledných rokov ukázali, že tieto konzervačné látky sú silne karcinogénne.

JASOM

je jedno kolko mas rokov, mas pravo nejest maso, ak ti nechuti. ukaz rodicom knihy, clanky skusenosti dlhodobych veganov, ci vegetarianov, nech vidia, ze sa to nielen da ale ludia su aj zdravsi co ho nejedia. Ak na nich nezaberu filmy ako Cowspiraci, Earthlings.... tak aspon tie skuenosti, v dnesnej dobe od masa odhovara aj mnoho MUDR. Dokonca aj Arnie Schwarznegger, ci taky Bill Clinton ma veganskeho lekara a neje maso. Mnoho vrcholovych sportovcov maso neje. Naprsestry Williamsove su aleboboli v urcitej faze zivota na raw - zivej strave. Takze postav sa za svoje prava, mas pravo nejest to co ti nechuti.