Nahle zvysujuci sa tlak cez 200.....

Príspevok v téme: Nahle zvysujuci sa tlak cez 200.....
karolinka122

Moja matka ma 60 rokov, berie 5 rokov lieky na vysoky tlak, zacalo to tak, ze ju bolievala hlava, nevedela, ze ma vysoky tlak, tak jej nasadili liecbu, no teraz pred dvoma mesiacmi mala zachvat, nahle zvysenie cez 200 tlak, silne busenie, arytmia, pocit na umretie, uplny kolaps..Zistili nedostatok draslika, navysili jej davku liekov na tlak, draslik sa upravil. Odvtedy sa jej to takto uz 3 x zopakovalo,draslik uz bol v pohode, bola aj v nemocnici ale figu borovu zistili, vymenili jej lieky , z ktorych jej bolo dlhsi cas zle , kym si zvykla, ale znova rovnaky problem , vzdy si musi zavolat rychlu pomoc a to za posledne 2 mesiace uz 4. krat.... Chceme ju poslat este do BA do centra kardiologickych poruch, su tam nejaki specialisti, lebo uz som z toho zufala, aka liecba, ked jej lieky nepomahaju, naco to vlastne berie?? Mal niekto podobny problem prosim?

llek

V tejto diskusii sa trochu miesaju veci. Hypertenzna kriza je akutna situacia, kde nie je cas na bylinky a cajicky. Nikto z nas nevie ci nema nejaku cievnu vydutinu ci anomaliu v hlave. Pri urictych hodnotach tlaku treba nieco urobit a hned, lebo ked uz cieva praskne,alebo sa uzavrie a vznikne nedokrvenie ci zakrvacanie, tak je neskoro si hovorit no mali sme nieco robit. Akutne stavy sa riesia rychlo a ucinne. Ked uz je hypertonik ako tak nastaveny, tak potom sa patra po pricine a riesia sa psychicke ci ine priciny. Ak nie je nastaveny a prichadzaju take stavy ako sa tu opisuje, tak nie je diagnosticky asi doriesena a treba patrat po pricine. Odbery asi ma porobne, takze oblicky jej asi nezylhavaju, ale treba kuknut oblickove cievy, nadoblicky a spravit 24 hod monitorig tlaku, srdcoveho rytmu a ine. Ja som uz kdesi pisala, ze liecba hypertenzie je subor nefarmakologickych + farmakologickych opatreni. Riesenie psychiky, riesenie hmotnosti a podobne, to su prave tie nefarmak opatrenia. Problem je ale aj v tom, nezijeme v izolovanej bubline, kde je len pokoj a laska. Chodime do prace,musime sa ponahlat, riesime rozne zivotne situacie a problemy no a hypertonik zareaguje na vsetko hypertenziou. Pani ma 60 rokov, moze to suvisiet s jej postmenopauzalnym stausom. Su zeny, co maju prave v tomto obdobi hypertenzne krizy, psychiku v haji, casto aj zeny co pred tym boli uplne v pohode a zdrave.

sponka

Karolinka,viem si živo predstaviť čo preživa rod.Ja som sa starala o 99r babku a ta mala HK raz do tyždňa a bola som na to sama.Červeň v tvari,žily navrete na krku prevratene oči,dychanie neprirodzene.Prajem vam aby ste si našli seriozneho lekara,lebo vaša mama potrebuje poriadne vyšetriť....

karolinka122

dakujem pekne za rady, ta bolest hlavy bola sprievodna pri zvysenom tlaku - aj tzv. motolica, vtedy este tlakomer nemala pred par rokmi, ale necitila sa zle. Teraz naopak je to ten stav, ze vyvali sa cerven do tvare, srdce strasne busi, arytmia, na odpadnutie ako sa ten tlak razom zdvihne na tych 200, cize horsie stavy s tym spojene asi take, ze ledva dokaze zavolat rychlu pomoc. Pre tieto pripady konecne dostala tu tabletku pod jazyk akutne.. Inak s tymi nadoblickami a hormonmi, kamos mi to vysvetloval, ze davaju bezne lieky "tlakarom" na znizenie adrenalinu - hormonu nadobliciek a neviem coho este...

sponka

nie,ta pani mavala bolesti hlavy.Nie každemu koho boli hlava zistia aj vyšši TK.Preto asi lekari jej aj nasadili lieky,aby sa predišlo Inf,poraž.Len vieš to aj mňa by zaujimalo prečo sa nepatra doslednejšie prečo človeka bolieva hlava,aby sa našla ta pričina.Tie lieky asi u nej mali udržať tlak pod kontrolou.Ono z počutia viem že vysoky tlak sposobuju aj choroby obličiek,srdca atď.To čo sa pytaš ta pani mala HK pri strese.U zdraveho sa zvyši tlak pri strese,športe no v medziach normy, nie?

hanka9

Sponka

tvoj prispevok mam chapat tak, ze ked som zdrava ( srdce, oblicky atd)a zdvihne sa mi tlak len pri rozculeni, strese, tak musim zacat bravatlieky na znizenie tlaku, aby som nedostala infarkt, ci porazku?

sponka

Hanka,keby nebrala lieky na tlak tak pri HK mohla dostať infark alebo poražku.Možno pod odbor.vedenim detoxu aj ciev by sa KT znormalizoval a pri psych.zaťaži by nerobil problem....nasledne lieky su zbytočne.To sa musia vyjadriť k tomu lekari.

hanka9

Vzhladom k tomu, ze mama berie uz 5 rokov lieky na vysoky tlak (co som si predtym nevsimla)

vypustam posledny odstavec prispevku 12:33 jeho prvu cast a nahradzujem ich vetou "ja osobne by som za daneho stavu POSTUPNE znizovala davky a neskor ich definitivne vyhodila !!