Ako

Príspevok v téme: Ako
anglina

Zdravím, potrebovala by som poradiť ako sa jednoducho a rýchlo naučiť anglinu. Na základnej som sa učila ruský a na strednej nemecký jazyk ale ani k jednému z nich nemám akosi vzťah sa ďalej kvalifikovať. Chcem sa naučiť anglický lebo veď to je jazyk svetový a dohovorí sa ním človek takmer všade.
Problém je ten že som skúšala kurzy dva ale nepomohlo. Lektori sa zo začiatku venujú všetkým a na približne do polky kurzu vačšinou len tým pokročilým. Podľa mňa sú to len zbytočne vyhodené prachy a osoh žiaden. Tie kurzy sú strašne krátke a za ten čas sa jazyk nedá naučiť tak aby sa človek vedel celkom rozumne dohovoriť. Ako teda nato? Filmy s titulkami som skúšala ale tie titulky bežia tak rychlo že ma to prestalo baviť.
Učím sa aspoň slovíčka s výslovnosťou aspoň tie základné slovíčka (pomenovanie potravín, časti tela, nabytku, ošatenie, choroby, dopr. prostriedky, nejaké slovesá, počasie a pod.) ale to asi nebude stačiť keď neviem zložiť celistvú vetu? To skladanie viet je najvačší problém u mňa. A najma tie časy to je koplikované. Kedy sa aký čas používa a slovosled. Ak by som išla niekam do sveta len ťažko by som sa dohovorila ak by som sa spoliehala len na znalosti slov ale vetu by som nevytvorila však?
Vďaka za rady :)

JulkaN

Robíš dobre, pretože pre angličtinu sú slovíčka najdôležitejšie. Tento jazyk má jedno obrovskú výhodu a to je, že nepozná ohýbanie slov. Takže jedno naučené slovíčko môžeš vo vete použiť v akomkoľvek páde a vždy to budeš mať správne. Dobrá učebnica angličtina ako Slovíčkareň (nájdeš ju tu: www.slovickaren.sk ) má presne toto na pamäti, keď ťa po naučení slovíčok zároveň učí, ako ich skladať do viet.

Čo sa týka anglických časov, tak tie sú po slovíčkach druhou najdôležitejšou oblasťou. Odporúčam ti tento prehľad časov v angličtine: www.speakingfriends.com

A nezabúdaj, najdôležitejšie je skúšať si konverzáciu hneď od začiatku. Uvidíš, že to je ľahšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

wreck

slovesa say, tell, talk a speak maju take velke mnozstvo pouziti, ze to tu ani nezacnem vysvetlovat. :-)

najlepsie bude, ked si najdes zdroj sama. na internete je toho viac nez dost. vyberaj si stranky, ktore to vysvetluju po anglicky, nie po slovensky, na jednoduchych prikladoch.

napriklad: www.englishclub.com

a mas tam hned aj kviz.

toto je na vysvetlenie dost tazke, takze si najprv nieco pozri sama a potom sa spytaju tu. :-)

wreck

anglina2, stranku nemam, ale tvori sa to jednoducho. k pridavnemu menu pridas koncovku -ly:

nice-nicely, awesome-awesomely, secret-secretly

ak pridavne meno konci na -y, pri zmene na prislovku sa to meni na -i:

easy-easily, scary-scarily

ak pridavne meno konci na dvojite l, k prislovke sa pridava len -y (najcastiejsie slovo full a slova konciace na -full):

full-fully, skilfull-skilfully

ak pridavne meno konci na -le, prislovka bude mat na konci -ly:

probable-probably, gentle-gently

ak ma pridavne meno na konci -ic, prislovka ma zvycajne -ally:

basic-basically, logic-logically, ale vynimka je napriklad public-publicly

niektore prislovky sa utvorit nedaju a existuju zvlast:

good-well

a niektore su zase rovnake ako pridavne meno:

high-high, fast-fast, likely-likely

anglina2

Ako sa tvori prislovka sposobu od pridavneho mena v anglictine? Napr. laskavy - laskavo, radostny - radostne
Su nejake pravidla pri tvoreni? Mozte dat aj odkaz na nejaku stranku kde je to vysvetlene ale pokial mozno v slovencine stranka.
Este by som potrebovala vediet ci je nejaky rozdiel v pouzivani slovies:
say, tell, talk, speak
dakujem

anglina

trexv vďaka, pekne si to napísal, tie stránky si pozriem aj tie čo dali ostatní.
A ano mám dve knihy aj slovník len mne asi chýba komunikácia s niekym kto angličtinu ovláda. Porozmýšľam aj nad tou Callanovou metodou, ktorú tu niekto spomínal.
A odkiaľ som, z východu a ty?

Biiee

Mne najviac pomohla skola. Neviem si predstavit ucit sa jazyk inak. Do jazykovky som nehodila iba normalna zs a ss.

trexv

- na slovosled si prestuduj napr. toto: www.anglictina-online.sk

- co sa tyka casov, anglictina ma dokopy 12 casov, ale ako normalny uzivatel anglictiny (ak tvojim cielom nie je byt profesorka anglcitiny v oxforde) ti uplne staci vediet len 4-5 casov (pritomny jednoduchy, pritomny priebehovy, minuly jednoduchy, min. priebehovy a buduci..)

- o Gerundiu: www.helpforenglish.cz

- nepravidelne slovesa sa jednoducho musis naucit naspamät, tam nie je nad cim rozmyslat, len sa ich nadrvit..
a pouzivaju sa ako normalne slovesa, len maju iny tvar v min. case a v min. pricasti.
zoznam tuna: www.damu.sk
- tail questions, netusim co to vobec je

- modálne slovesá - can, may, could ,be able to - tam treba urcite pravidla kedy a kde ktore pouzit

urcite by sa ti zisla nejaka kniha pre samoukov, alebo kopec materialov najdes aj na nete..

inac odkial si? mozno by som ti mohol dat aj nejake doucko

djdkchs

najdi si sukromnu ucitelku jazyka, ktora s tebou od zakladou prejde tu gramatiku ktorej nechapes a jednoducho ti ju vysvetli . bez t

anglina

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede, názory a rady. Som rada, že sa Vás toľko vyjadrilo a snažia sa mi pomôcť. :)
Objasním v čom mi robí najviac problém pri učení angličtiny.
-tvorenie viet, aké sú pravidlá čo ide na koniec vety a do stredu vety?
- časy. Ktoré sa používajú v bežnej komunikácií najviac? V tom mám najvačší zmatok
- kedy sa používa Gerundium?
- nepravidelne slovesá ako sa tvoria a kedy sa používajú?
- tvorenie tail question ako?
- modálne slovesá
- priamy a nepriamy predmet
Ja viem je toho veľa. Niektorí tu píšete že angličtina je ľahká oproti iným jazykom. Bodaj by som to aj ja takto vnímala. Ešte mám problém aj s tým že na kurze mi bolo vytýkané že rozprávam sekavo a trhane v angličtine ale to asi bude tým že som sa štyri roky učila nemčinu. Vraj angličtina má znieť ľahko a plynule.

trex

podla mna jeden z najlepsich sposobov ako sa naucit cudzi jazyk ak clovek nezije v danej krajine, je pozerat filmy v danom jazyku s titulkami. Darmo sa clovek bude ucit len samostatne slovicka, ale potom ked pride na ich pouzitie alebo porozumenie z druhej strany zisti, ze vobec nerozumie.
Podstatne je vytrvat a ak je cas tak vyhradit tomu aspon hodinu denne, a casom clovek zacne rozoznavat jednotlive slovicka, jasne, ze pre zaciatocnikov to bude na zaciatok velmi narocne, ale po XY hodinach pocuvania sa dostavi vysledok..
Skupinovy kurz je dobry mozno len na zaciatok, clovek si za to zaplati tak ma motivaciu tam chodit a ucit sa, ale ak sa vie motivovat aj bez toho tak potom zisti, ze za tu hodinu sa dokaze aj sam bez kurzu naucit ovela viac..