Využívanie?

Príspevok v téme: Využívanie?
Dawia

Ahojte. Viem, že moj roblém ani problémom nieje ale aj tak potrebujem od Vás radu! Týka sa to spol na VŠ. Pred rokom bola super, bola na intráku, pomáhala mi s angličtinou , išli sme patria spolu aj do mesta ale teraz je iná , mne to lezie na nervy a nechcem sa s ňou poháda%t:/ Jej frajer má 27 rokov a už rok aj pol nemá prácu. Kedže obaja holduju mariške, je zjavné, že prachy , kt. jej mama dáva do školy delí aj jemu! On nemá nič našetrené. Ked prídeme do školy, ja si vždy kúpim minarelaku, salat ved musim mat pitie ked som v skole od rana do vecera pomaly.. A JEJ SPRÁVANIE? pOVIE MI daj mi vodu! alebo daj mi slaat ochutnat vytrhne mi vyidlicku a je si ako keby nič..Daj mi papier nemam zosit! daj zuvacku! Stalo sa aj to, že mi kazala kupit pecivo cestou do skoly dodnem mi zan peniaze nedala. Ja ked som ju poziadala o kupenie listka na MHD, uz mudrovala! Uz klesla umna neskutočne, ani nepoprosi ak nieco chce, len daj mi! Podla mna to uz neje pytanie, ale doslova žobranie!ja byt nou hambim sa! Minule sa mi uz zacali robit kutiky tak ked odomna opet popytala salat povedala som jej ench mi zneho neje lebo mam kutiky a ona? joj co sa bojis a pokojne si jedla. Podla mna ma vyuziva ale ja uz nevem ako jej to povedat:/ Bojimsa ze raz sa nastvem a vynadam jej do p!

Dawia

Ano, máte pravdu, musím jej to už rezolútne povedať, normálen ked ráno prídem do školy, a vidím ju, už mám nervy.. ideme niekedy do baru dam si miešaný nápoj, a ona ten som ešte nepila, a čaká kedy ju ponuknem.. ame ja som ju neponúkla..raz som to urobila a dopila si polu pohára.. ja enchápem ako sa nehambi takto žobrat

Sejla

Necíť sa blbo, keď jej povieš "nie, nedám", ale povedz jej to kľudne, nie zlostne. Ona robila chybu, že si od teba brala, ale aj ty, že si si to nechala. Buď tá rozumnejšia, ktorá súmerní váš vzťah tak, aby ste sa nemuseli rozísť v zlom.

povedz nie

Dawia, zober to z opačného pohľadu. Ak jej toto dovolíš, budeš jej škodiť. Pretože si zvykne spoliehať sa na to, že má veci zadarmo, bez námahy, dokonca bez prosenia a ďakovania. Neváži si to a berie to za samozrejmosť. Mala by sa naučiť, že v prvom rade má svoje peniaze použiť na stravu a veci do školy. Keďže to má od teba, pokojne si míňa na marišku - a tou si ničí zdravie. Nejde už o teba, ale o ňu. Nechtiac ju v jej nesprávnom zmýšľaní a chovaní podporuješ.

Takže navrhujem, aby si jej slušnou formou povedala, že odteraz jej už nebudeš kupovať jedlo, kým ti nedá peniaze. Ona sa musí naučiť vyžiť s peniazmi, ktoré dostane od rodičov, taktiež sa naučiť plánovať a myslieť dopredu (napr. zajtra máme v kuse prednášky, budem hladná, takže si musím si niečo zaobstarať, ak nechcem byť hladná). Okrem toho, tebe rodičia dávajú peniaze pre tvoje potreby a nie preto, aby si nimi vyživovala inú osobu. Je rozdiel z priateľstva niečo darovať inému, a iné je byť nútená to sústavne robiť proti tvojej vôli a nepočuť za to ani jedno ďakujem.

Euva

Dawia, keby si bola starsia, veddela by si povedat, ze dobre skutky, aj male (salat, zuvacka, pecivo) chcu reciprocitu. Inak skoncia.
Daj salat .. nie, je moj, zjem ho, kup si svoj. Kup pecivo .. ok, daj mi peniaze.
Rozdiel je vo vasom sebavedomi. Nie je bezne, ze niekto opakovane hovori "daj mi" a sam neda nic. Ty sa bojis, ze budes vyzerat ako chudera, lebo riesis zuvacku a ona sa neboji, ze tak bude vyzerat, lebo nie je schopna kupit si zuvacku... dobreee.
Nauc sa hovorit "No a co?" a "Je mi jedno, co si myslis, myslite, myslia." Neskor tomu aj uveris, lebo je to naozaj jedno. Ty si vyberas ludi, u ktorych ti zalezi, ze co si myslia.
Ked nie je niekto slusny k tebe, nemusis byt ani ty slusna k nemu. Ano, vyuziva ta. Je drza a ty si slaba. Tak prestan byt, trenuj, v zivote sa ti zide vediet poslat do pr..e drzakov. Drz sa.

0vecka

jj akoze spolocenske normy porusil aon anie ty... takze nebud posrata a normalne jej kludne povedz ze si nezelas aby ta vyzierala, alebo ju popros o nieco ty napr ten listok a ked zacne mudrovat tak sa snou o tom narovinu porozpravaj

Dawia

Bojím sa toho, že ked jej to tak poviem, bude namna pozerat že čo riešim jednu žuvacku napríklad:/ ale budem musiet to asi urobit