Test - machule

Príspevok v téme: Test - machule
Ellieeeee

Ahojte, potrebovala by som pomoc, študujem na VŠ a máme robiť referát z vývinovej psychologie, preto sme sa so spolužiakmi rozhodli porovnať vnímanie predškoláka a dospelého človeka. Chceli by sme na nich vyskúšať ten test so škvrnami, Rorschachov test. Neviete mi poradiť, kde na internete by som ten test našla (obrázky) aj s tabuľkou s vyhodnotením tých odpovedí? prípadne, vedeli by ste mi poradiť nejaký iný jednoduchý test, ktorý by porovnal predstavivosť, vnímanie a pod detí a dospelých? Moc by ste pomohli, vopred ďakujem.

odpovedam

pri kazdom vyskume si musis urcit hypotezy a ciele. Co presne ides skumat? Porovnavat vnimanie dietata a dospeleho je velmi ambiciozny, ale prilis vseobecny ciel. Vnimanie coho? Zamerajte sa na nieco konkretne. Napr. jednoducha je detska kresba rodiny. Podla toho, kde dieta umiestnuje jednotlive osoby, ake su velke, kto je v strede, kto tam chyba, aka ide nalada z toho sa da vyzistit postoj dietata k clenom rodiny a samemu sebe... proste nieco konkretne si vyberte.

Elieeee

už som aj ja zistila že to asi dobré nebude... nevedeli by ste mi poradiť nejaké iné spôsoby ako porovnať ako veci vníma dieťa a dospelý? tak jednoducho

odpovedam

tato metoda nie je o tabulkach - tam ide o symboliku, kazda kultura moze rovnakym symbolom pripisovat rozne vyznamy, preto ich treba poznat. Ide skor o to, co pre konkretne dieta predstavuje dany symbol (ci to je nieco, co ma rad alebo coho sa boji a pod.), co do toho projektuje. Osobne si myslim, ze to je uloha skor pre skusenych. je to vsak velmi efektivna metoda - a to prave preto, ze je velmi intimna a reflektivna.