Krvne skupiny

Vierush

Ahojte, vsade tu citam, ze ak matka ma 0 RH negativ a otec 0 RH pozitiv, tak je problem pre dietatko. Ale co ak je to naopak? Lekari mi nic nepovedali, ale ja mam 0RH+ a moj priatel ma 0RH- co v takomto pripade? Sme ohrozeni, alebo nie? Pretoze otec ma postrasil ze je to zla kombinacia :/ Dakujem pekne za skoru odpoved :))

deli

Zdravím. Ja mám krvnú skupinu 0-, manžel je A+, dcérka sa narodila úplne zdravá a má 0+. V tehotenstve neboli absolútne žiadne problémy. Po pôrode mi pichli antiD, aby sa netvorili protilátky v druhom tehotenstve.

negativkax

Ak je matka Rh- a otec Rh+, deti mozu byt Rh+ (pravdepodobnejsie) alebo Rh-. Problem je vtedy, ak sa narodia Rh negativnej matke Rh+ deti. Vo vacsine pripadov prebieha prve tehotenstvo bezproblemovo, problem nastava pri dalsich (ked uz doslo k senzibilizacii). Prejavuje sa to ako tazka zltacka novorodenca alebo ako anemia, pri zavaznych pripadoch je potrebna kompletna transfuzia krvi babatka, ak je situacia zla este pocas tehotnestva, treba porod vyvolat skor. Preto sa preventivne dava ta Rhega (imunoglobulin anti-rh-d), ta vlastne zabrani vytvaraniu protilatky v krvi matky voci stopam krvi dietata. Rhegu je vsak potrebne podat aj v pripade, ze pocas tehotenstva doslo k poraneniu v oblasti brucha (pad, havaria..), v pripade ze bola robena amniocenteza, ci v pripade potratu (umeleho aj nechceneho), pretoze aj vtedy sa mohli zacat vytvarat protilatky. Baby a dajte si pozor, odporuca sa, aby davka po porode bola 250 mikrogramov a nie len 100 mikrogramov (vraj sa obcas stane v porodnici ze to zanedbaju), ktore vacsinou nestacia. Tiez by davka mala byt este vyssia po komplikovanom porode, cisarskom reze atd. - v tomto pripade by vam mali urobit testy na zistenie mnostva fetalnych erytrocytov (krv babatka) vo vasej krvi a tomu prisposobit velkost davky Rhega. Dokonca sa uvazuje o tom, ze by bolo lepsie davat Rhegu vsetkym Rh negativnym zenam po 28 tyzdni tehotenstva - pretoze u casti zien dojde k senzibilizacii este pred porodom. Viac o tom v clanku: www.praktickagynekologie.cz

dd

ja mam 0 negativ, manzel A pozitiv, tiez mi brali pocas tehotenstva 3x krv, vsetko bolo v poriadku, dcerka je zdrava, ma A+ po tatinovi a na druhy den po porode mi pichli injekciu, vola sa tusim rhega, cize pri dalsich tehotenstvach by tiez nemal byt problem..moja maminka je takisto ten pripad, ze ma 0- a ocino 0+, my sme traja surodenci, po najstarsom jej pichli tu injekciu, ocino musel ist vtedy za to darovat krv(bolo to pred 28rokmi) a ani potom pri nas nemala problemy..

beckaacka

Ja mam B-a moj muz A+,deti su v poriadku, akurat pocas tehotenstva mi brali 3krat krv. Po prvom porode mi nieco pichli (iba viem, ze to suviselo s tym). Neviem aku krvnu skupinu maju deti.
Bolo to pred 20 rokmi, fakt uz si moc nepamatam.

Kurimská

je problém ak ja ako matka mám krvnú skupinu B- a manžel má 0+ je nejaké riziko pre naše bábätko ktoré čakáme?
Ďakujem