Právo na UMB v BB

AlisonWolf

S právom je to u nás naozaj teraz ťažko. Ale čo sa týka školy, tak chodí tam jedna moja kamarátka a vraví, že až také ľahké to nie je, to hovoria tí, čo tam nechodia a preto, že ohľadom práva tá škola až také prednosti nemá, ale ľahké to určite nie je. Držím palce. Ja som si tiež nevybrala najlepší odbor čo sa týka práce a budúcnosti, ale nedokážem si predstaviť, že by som študovala niečo iné, tento odbor ku mne skrátka patrí a neskutočne ma baví, aj keď to nie je ľahké študovať :)

Monča18

Môj názor by tiež nik nezmenil,keď som na právo išla, neverila by som, že niekedy zmením názor na moje vysnené právo. No teraz som v treťom ročníku a na Mgr. nejdem. Idem študovať inú školu- radšej odísť v polke cesty, a nebiť si na úrade práce v 25-ke hlavu o stenu. S právom už nechcem mať nič spoločné....

Miriam_1

Ďakujem vám za Vaše príspevky.
Meniť moje rozhodnutie je už naozaj pozde, nakoľko prihlášky mám podané a aj zaplatené poplatky a drvím sa na prijímačky už nejaký ten mesiac, takže právo určite skúsim. Mám podané prihlášky na UMB, UPJŠ a UK, tak som vlastne chcela spoznať názory na jednotlivé fakulty.
Čo sa týka Fakulty politických vied, tak som si podala na Medzinárodné vzťahy v tom vedomí, že by som chcela v tejto oblasti aj pôsobiť.

1Ivana

Ahoj, ja som teraz tretiačka na práve v Trnave a zdieľam podobný názor ako tu už moji budúci kolegovia.
Od 10 rokov som chcela ísť študovať len a len právo a nedala som sa odhovoriť a teraz už ľutujem. Štúdium práva som si predstavovala celkom inak a síce tento rok končím bakalára, neviem si predstaviť čo budem robiť o 2 roky. Advokátske kancelárie sú plné, koncipientská prax je 5 ročná čo je strašne moc a na súdy sa nedopracuješ len ak po známosti.
So školou problémy nemám ale nie je to to čo som si predstavovala pred tromi rokmi.
Štúdium až tak náročné nie je, dá sa zvládnuť a máš popri ňom aj čas, ale treba myslieť dopredu.
Viem, že sa už v apríli nemôžeš rozhodnúť nakoľko máš podané prihlášky, ale ak aj zakotvíš na práve, tak nech je právo v BB to posledné čo si vyberieš. Škola je absolútne nulová, žiadna publikačná činnosť, organizácia nulová, proste tá škola ti nič nedá. Ak budeš mať na výber tak uvažuj medzi TT, BA alebo KE.
Prajem Ti veľa šťastia a úspechov!

trexv

v 1. roc. mas zväcsa predmety kde sa ucis historiu, dejiny, zaklady prava, teoria prava atd.. proste zvasty, ktore sa musis nadrvit.
dalsie rocniky 2.-5. sa od seba az tak nelisia, mas predmety ako pravo EU, obchodne pravo, trestne pravo, spravne pravo, obcianske pravo atd. na prednaskach pocuvas kvazi vysvetlenia a na cviceniach sa o tom spolu rozpravate a rozmyslate nad roznymi pravnymi situaciami, prax nie je ziadna pocas skoly, tu si musis sama najst ako napr. pracu part-time popri skole niekde v advokatskej kancelarii.. je tazke vobec najst nieco take a dalsia vec je otazne ci to clovek bude pocas skuskoveho stihat, ked sa budes musiet ucit naspamät kvanta blbosti, ktore sa aj tak kazdy rok menia.. na jednu skusku budes potrebovat aj 2-3 tyzdne, nie su to zväcsa skusky, ktore urobis po par dnoch ucenia..
ale mala by si sa pozriet najmä na uplatnenie s touto skolou, a to jasne naznacuje, ze treba ist inym smerom, a keby si sa opytala aktualne studujucich pravo, tak verim, ze 3/4 z nich by ti povedalo, ze ak by sa mohli rozhodnut este raz tak si vyberu nieco ine.. ale kazdy kto nevidi do toho, tak si mysli, ze studovat pravo je nieco uzasne.. ale vytriezvenie pride pomerne rychlo, najneskor den po statniciach :)

a co sa tyka este napr. jazykov - tie v TT na prave vobec ani nemas za celych 5 rokov..

a k tej druhej skole - politicke vedy a medzinarodne vztahy: no to mam pocit, ze to je este horsie ako pravo..

woo

právo nie...právnikov je priveľa a bez známostí sa neuchytíš
ak právo tak nie na Slovensku :)
a s tou druhou školou sa chces kde uchytit?

Miriam_11

Ďakujem! Ja som chcela ísť na právo vždy, ale teraz som zneistela. Rodičov nemám ani právnikov a ani sudcov, ale inžinierov ekonómie.
Mám prihlášku ešte na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov v BB, tak už fakt neviem.
Mohli by ste mi kus obšírnejšie napísať v čom spočíva štúdium práva? Viem, že v 1. ročníku je to hlavne o dejinách a v ostatných je to už právo, ale je tam aj nejaká prax, resp. ako prebieha výuka predmetov.

trexv

ja ako minulorocny absolvent prava ti radim, daj ruky prec od prava kym je este cas, aby si to potom nelutovala tak ako ja..
jedine ak mas v rodine rodicov alebo znamych pravnikov/sudcov tak potom mas iste teple miesto hned po skole, inac ta caka s najväcsou pravdepodobnostou urad prace, a nezabudaj, ze aj ked vystudujes pravo po 5 rokoch, dalsich 5 rokov musis robit koncipienta zväcsa za minimalnu mzdu, cize ak mas na nose ruzove okuliare, tak si ich hned zloz a uvidis krutu realitu..

a k tomu hodnoteniu - podla rebricka najlepsich pranvickych fakult, BB- je na uplnom dne, na 1. mieste je pravo v TT

Monča18

Ja študujem právo v BA na Komenského, ale dám ti jednu radu...nechoď na právo, bol to môj celoživotný sen, ktorý sa mi každým semestrom rozplýva, aj keď školu zvládam v pohode. Ja by som na právo druhý krát určite nešla...