Nespavosť - riešiť liekmi?

Príspevok v téme: Nespavosť - riešiť liekmi?
Martin 41

Dlhodobo trpím obrovskou nespavosťou, spím veľmi málo, zaspávam tak 2-3 hodiny a často sa v noci prebúdzam. Tento problém mám bez ohľadu toho, či mám mesiac voľno a relaxujem alebo makám v škole (som vysokoškolák). Skúšal som všeličo, ale nemyslím si, že chyba je v psychike (ak by aj bola, o týždeň mám skúšky a musím byť v čo najlepšom stave). Takto sa žiť nedá, nie dlhodobo, pretože počas dňa si musím dať kávu a nejakým spôsobom sa prebrať. Po určitých dňoch sa totálne vybijem a načerpám sily lepším spánkom a takto sa to opakuje. Iné riešenie, ako brať lieky pravdepodobne nemám.
V čom je problém?
S problémom som sa obrátil na neurologičku a predpísala mi Stilnox - iba na skúšku. Kúpil som si tento liek, no doposiaľ nepoužil - zo strachu z nežiadúcich účinkov. Je mi jasné, že každý liek má nežiadúce účinky, ale ak sa v príbalovom letáku píše, že boli pozorované poruchy pamäte (čo znamená, že ide o častejšie nežiadúce účinky), tak s týmto liekom si nepomôžem, pretože ja práve teraz tú pamäť potrebujem.
Všetky možné odporúčania na zlepšenie spánku som skúšal, od pitia medovky až po benosen, či melatonín, bez úspechu.
Lieky sú biznis a svinstvo, pretože všetko, čo má silné účinky (a tento liek silné účinky má), výrazne zasahuje do metabolizmu človeka a na jednej strane mu pomáha, no na druhej strane mu škodí. Nemá zmysel brať lieky na zvýšený tlak, keď ten istý liek zároveň systematicky poškodzuje obličky. Nie je potom jedno, či človek umrie na infarkt alebo tým, že mu zlyhá oblička?
Na druhej strane, nemám veľa možností. Zrovna dlhodobá nespavosť bráni regenerácii mozgu a tak či tak nie som si istý, či lieky, ktoré zabezpečia kvalitný spánok nie sú tým menším zlom. Naozaj neviem, ktorá voľba je tá správna.