Soc. fóbia + zahraničie

Príspevok v téme: Soc. fóbia + zahraničie
akoĎalej

Dobrý deň, chcel by som vycestovať do zahraničia, nakoľko s rodičmi absolútne nevychádzam, je doma dusno, problém je však v tom, že trpím soc. fóbiou. Do teraz som to neriešil , nakoľko som bol doma a asi som si myslel, že to prejde, len tak. No smola, neprešlo. A teraz neviem psychológ vraj nepredpisuje lieky. Nikdy som nenavštevoval psychológa/psychiatra, tak neviem ako to je. No a chcel by som sa spýtať, chcem vycestovať čo najskôr, dá sa objednať k psychiatrovi, ktorý by mi predpísal lieky ? Nie, že by som ich tak strašne chcel, do svojich 20 som nebral absolútne žiadne lieky, ale proste myslím si , že bez nich to nepôjde. Nedokážem to prekonať napr. v autobuse, sa mi nedá dýchať, potím sa, a pod.

Agnes998

Skus oboch, kazdy je na nieco ine. Psychiater ti predpise lieky, psycholog ta vypocuje a poradi, prip. bude s tebou robit nejake terapie

akoĎalej

Ďakujem Vám, tak asi to na nejaký čas ešte odložím a skúsim, ale neviem koho psychológa alebo psychiatra ??

phia

Ahoj, neviem, podľa mňa ťažko sa riadiť podľa rád ostatných, ktorý SF nemajú. Záleží tiež, v akom štádiu ju máš. Hovoríš po anglicky? Mám jednu super stránku, na ktorej sú relaxačné videá, mne dosť pomohli. Určite chod ku psychiatrovi a ten ti predpíše lieky. So SF budeš mať problémy či na SK alebo v zahraničí, záleží, od toho kam ideš. Ja mám také skúsenosti, že v krajinách, kde boli ľudia viac priateľský a snažili sa nadviazať hneď kontakt som nemala problém, bolo mi dokonca lepšie. Ale ak som prišla niekam, kde ľudia boli viac uzavretí a bolo na mne urobiť prvý krok(čo ja väčšinou neurobím), tak som sa cítila horšie. Záleží od mentality ľudí v danej krajine, všade sú iní, niekde viac rezervovaný, inde menej. Ale môžem povedať, že celkovo som sa cítila lepšie mimo SK. Bolo normálne, že sa na mňa cudzí človek usmial, prihovoril..tu je to zriedkavé, a ver či nie, pre SF je to prospešné, pretože zistíš, že nie je až také hrozné komunikovať s cudzími, usmiať sa na cudzích a pod..Na Slovensku je to nanajvýš čudné. Apoň podľa mojích skúseností.

marion78

ja mam sf takisto a v zahranici sa citim dokonca lepsie ako doma.Vzdy ked sa vratim, som doplasena ist aj do obchodu :D takze smelo,nemas,co stratit..

Agnes998

Ja ti naopak odporucam ist so SF za hranice, co ta nezabije to ta posilni. Budes daleko od rodiny, od priatelov, budes si musiet poradit sam a ty si poradis. Posilni ta to.

Agnes998

A co sa tyka liekov, to budes mat tazke. Ja teraz ziadne neberiem. Lekar na SK ti nepredise velke mnozstvo liekov, aby ti vydrzalo na dlhsi cas. Ak sa v zahranici zamestnas, tak mozes navstevovat lekara tam. Inak plati to, co napisal Alex

Agnes998

Ja mam SF a zijem v zahranici uz roky. Je to urcite tazsie ako pre cloveka co je extrovert, ale nie nemozne, da sa to zvladnut a ja nelutujem. V podstate nejaky velky rozdiel ci zijes so SF na SK alebo v zahranici nie je. Ludia su vsade rovnaki.

kejra

V zahraničí sa budeš cítiť úplne hrozne, nič to nevyrieši, len zhorší. Ja som extrovert, mám rada ľudí, som veselá, naopak keď som sama chytajú ma depky. Na VŠ som išla hned prvý rok do zahraničia, a čo práve všetci čakali, že tam úžasne zapadnem, práve v tom cudzom prostredí, s iným jazykom som mala takú depresiu, priatelov som našla až po možno 3-4 mesiacoch, stále som bola sama, nevedela som sa baviť, nikam sa mi nechcelo chodiť...čistá letargia miestami.
Naozaj človeku ktorý má soc. fobiu vrelo neodporúčam ísť do zahraničia lebo má doma problem.

cc

odchod do zahranicia tvoje psychicke problemy nevyriesi, prave naopak. stres z neznameho prostredia, kultury, jazyka a spolocnosti tvoj stav zhorsi. neviem, ako ti napadlo toto riesenie situacie, no nie je spravne. chod najskor ku psychologovi. ten urci, ci ta zvladne sam, alebo potrebujes medikamentoznu liecbu u psychiatra. problemy s dychanim v autobuse skor naznacuju klaustrofobiu, nie socialnu fobiu.

plULKA

NO Z VLASTNEJ SKUSENOSTI TI VOBEC NERADIM IST DO ZAHRANICIA.Mozes cakat este vacsie zhorsenie. Mal by si ist psychologovi a pokial sa ti to nezlepsi neist nikam....