Poruchy menštruácie a svalové tiky

Príspevok v téme: Poruchy menštruácie a svalové tiky
anna9

Dobrý deň,

mám 19 rokov a nasledovné problémy. Už 20 dní mi mešká menštruácia (pričom nie je možné že by som bola tehotná). Iné problémy ako bolesti v podbruší alebo iné momentálne nemám. Menštruáciu mávam nepravidelnú. Tento problém môže byť spôsobený prežívaním nadmerného stresu (párkrát sa mi stalo, že pri vypätejších situáciách, napr. skúškové obdobie, atd, mi jednoducho menšutrácia meškala 20-25 dní). Daný problém som v minulosti konzuntovala s gynekologičkou, a povedala že keď sa to po "strese" upraví, tak to "nič" nie je.

Mojim druhým problémom je, že asi týždeň dozadu mávam svalové tiky. Najprv iba v ľavej ruke pri zápästí, pričom sa mi napne vždy jeden sval - za bdelého stavu. Potom pri zaspávaní, resp. v "polospánku", sa často mimovoľne a prudko strhnem, alebo mám tik v ruke (pričom takýto problém som nikdy nemávala). Takisto občas mávam návaly "búšenia srdca", čo býva nepríjemné, najmä v pokojovom stave a preto nemôžem zaspať.
Aby som veci uviedla na rovinu, užívala som (dozadu asi 5 rokov) anxiolytikum (liek proti úzkosti), ktoré som vo januári tohto roku (nie samovoľne, ale po dohode s lekárkou) užívať prestala, nakoľko môj stav bol stabilizovaný. Toto je prvýkrát čo sa potom vyskytol takýto problém.
Predpokladám, že vysadenie daného lieku môže mať vplyv na "búšenie srdca", ale neviem aký vplyv môže mať na svalové tiky, alebo poruchy menštruácie. Je možné, že dané problémy sú čisto psychologického rázu, alebo by bolo potrebné navštíviť neurológa (kvôli tikom) a gynekológa? Mám počkať ako sa to "vyvinie", (napr. po stresovom období, či sa to neupraví), alebo radšej to začať hneď riešiť?
Za odpovede ďakujem.