Čo mi je, ako si pomoct z neprijemnych stavov, ziskat sebauctu a sebadoveru

Príspevok v téme: Čo mi je, ako si pomoct z neprijemnych stavov, ziskat sebauctu a sebadoveru
an_nina

Ahojte,

mam problem, tazko sa mi o tom hovori, idem to napisat z pohladu, ako keby sa to dialo niekomu inemu, aby to bolo lahsie.

Skratka, mam psychicku nepohodu, som chora, a prejavuje sa to na psychike, teda na nalade a na schopnostiach zvladat emocie celkovo. Mam obmedzenia, co sa udrzania pozornosti tyka.

Viem slabo fungovat vo vztahoch. To suvisi s tym, ze mam myslienky, ze nie som dost dobra, a tak sa spravam "blaznivo" (nie pojasene), co sposobi, ze si pripadam este viac nie dost dobra a v poslednom cca roku idu moje pocetne vztahy, do stratena. Pracovni ludia (nie klasicka praca), kamarati zo skoly, z partii, znami. Jedine psychologicky som si ako tak udrzovala (2 rozne typy terapii), ale od jesene jedna isla na matersku a od minuleho mesiaca druha zacala byt pre mna problem, ktory ma caka vyriesit. Nemam sa s kym porozpravat o beznych veciach, ako ze ake su moje ciele, ake mam zaujmy..(co nove).

Trva to od dospievania, ale najma od 2008, to som mala 26 rokov (a za sebou rok a pol v praci, predtym VS ekonomicka)
Psychiatricke diagnozy (bola u 4 doktorov)mi boli povedane depresivna a uzkostna porucha a moja najdlhsia doktorka mi pred pol rokom dopisala k tomu schizoidnu poruchu.
Riesim to tak,ze na depresiu mam rozne metody v zivotosprave a praci s vierou (depresia je vlastne strata starej viery..skor, nez nastupi viera nova), na uzkost z toho, ze nedostavam pod kontrolu tie priznaky z psychotickosti(lebo mne vadi, ze mam taketo problemy, uz len to slovo psychoza..).
Na podporu sustredenia uzivam prirodne povzbudzovace.

Aky mate nazor na to, co by bolo vhodne, aby som robila?
Podla mna sa mam vydat cestou, ze aby som viac prijala samu seba, pochopila svoje obmedzenia nejak vhodne,a zhodla sa s nejakou autoritou (odbornik, ci uz psychiater alebo psycholog, alebo liecitel,osoba, ktora by ma poznala), ze co to mam za problem/chorobu a na zaklade toho to zase s nejakou pomocou, ktorej doverujem, zacala riesit. Metod liecby ci zlepsenia psychiky je vela.., len poznam ich od ludi, ktorych nepoznam osobne; okrem jednej kamaratky, ktora uziva farmaka, chodi na skupinove terapie a dalsie,nema sa najhorsie, lenze oni maju diagnostikovane "tazsie" psychicke problemy v priamej rodine, 2 pripady. U nas prababka a prateta boli vraj nie dobre na tom s nervami (ako sa tomu v minulosti hovorilo, prateta sa aj liecila u doktora, ked bola v dochodku), ale nehovori sa o tom, neviem, co im pomohlo, co zazivali, ako to brali.

cahy

Hlavne nemyslí na to čo sa ti už nevydarilo a čo ti nevyšlo hľad do predu :) najdi si psychiatra/psychologa a konzultuj to sním. Skús aj nejake nové záľuby nejaký šport, budu sa ti lepšie udržiavať vztahy lebo budete mat niečo spoločné. A hlavne príjmi sa takú akou si nevyčitaj si nič , každý sme nejaký a to že sa budeš nad tým zamýšlať ti vôbec nepomôže. Ja som sama prekonala uzkosť a depresiu a nebrala som žiadne lieky len som mala psychologičku, musiš pochopiť že všetko je v hlave a všetko si tvoriš ty svojimi myšlienkami, zbav sa tých zlých a otravnných myšlienok..nieje to ľachké nič nieje ľachké ale ked to prekonaš o to budeš mať lepší pocit zo seba :) takže do toho ..držím palce