Puberta a dospievanie

Príspevok v téme: Puberta a dospievanie
Livuš69

Dobrý deň,

mám 12 rokov a ešte nemám menzes. V poslednej dobe si pozerám hocijaké články o menštruácií. Mám skoro všetky príznaky: ochlpenie tam dole mám už riadne,aj v podpazuche som sa musela oholiť, zvečili si ma aj boky. Pýtala som sa maminy kedy ona dostala a povedala , že dostala vv 13 rokoch. Na internete písali, že teraz sa už dostáva oveľa skôr. V posledno čase sa správam agresívne všetko mi vadí. Prsia mi začali rásť asi pred 1 rokom. Kedy ste vy dostali menzes a aké ste mali príznaky pred ním? Moja kamarátka dostala deň po narodeninách , má 12 a už má a pritom som ja staršia o mesiec.Za odpovede ďakujem..:)

cuketka

všetko je v tvojom prípade v poriadku ... ja som to dostala ked som mala cca 13 a pol, tiež medzi poslednými z triedy ... ale ak to nejde do extrému (tým myslím že to dostaneš neskôr ako v 16 - 17) podla mna platí, že čím neskôr tým lepšie ... raz to dostaneš tak či onak, tak načo sa tým trápiť už v "ranej" puberte?

Astri

Nič si z toho nerob. Do 14-15 rokov je to úplne v poriadku. Ja som ho prvýkrát dostala tesne pred 14. narodeninami a tiež som kvalitne vyšilovala, lebo všetky moje kamarátky to už mali za sebou. Na tvojom mieste by som ale bola šťastná, pretože sa toho na desiatky rokov nezbavíš :-P Takže kľud. Máš ešte čas.

Merliah

to neni nič hrozné ja som menzes dostala až keď som mala 13. A pred tým som nemala absolútne žiadne bežné príznaky prišlo to len tak zrazu . Moja kamarátka to zas dostala až v 14 -ke takže si s toho nič nerob .. to že si staršia a ešte to nemáš na tom nič nezaváži každý to má inak :)