Navrat zo zahranicia po dlhych rokoch na Slovensko

Príspevok v téme: Navrat zo zahranicia po dlhych rokoch na Slovensko
velastastia

ahojte.chcela by som vas poprosit o rady alebo pribehy vas ktory ste si toto zazili...pretoze ja som sa vratila po 9 rokoch zo zahranicia a nedokazem si zvyknut na SK zivot...mam stoho depresie a strach...ako keby som umrela...nemam pracu ani priatela a je mi velmi tazko...poprosim ludi ktory si toto zazili ako sa s tym vysporiadali....dakujem

Súvisiaci obsah

Jax

Ak riesis "co si ludia pomyslia", tak sa na to radsej vykasli. Zjavne mas viacero problemov od ktorych chces utekat a utiect na SR nie je idealne. Naopak, uteka sa odtialto...
Ak chces viac vidat rodinu, ries to dovolenkami a webkamerou.

petroneta

a na koho nechávaš mačky, keď odchádzaš na Slovensko na kratší čas?
Mohlo by byť riešením, prísť na pol roka "na skúšku". a potom by si uvidela, či ostať, alebo sa vrátiť. Okrem Slovenska sa ako miesto žitia ponúka aj Česko, kde je životná úroveň o trochu vyššia a lepšie pracovné možnosti.

Nellia

Uplne ta chapem, Kimmy. Vidim, ze na zdravotnu starostlivost o svoje zvieratko v Kanade vynalozis pol kralovstva. Ja byvam nedaleko Calgary a tu to mam take iste. Kazda navsteva veta je $100 za zakladnu konzultaciu a vizualny posudok. Velakrat to potom dopadne tak, ze ludia, co nemaju peniaze radsej obetuju zdravie alebo zivot svojho psika alebo macicky. Odber krvi: $250, kastracia: $500-700 a tak dalej. Napr aj vycvik psa ide od $400 do $10,000. Zalezi, na akej urovni ho chces mat vycviceneho. Mat tu zvieratko veru nie je med lizat. A bohuzial, tvoja macicka ta ocividne bude pri tvojom odchode brzdit. Neviem, ake su tvoje moznosti, ale urcite by to chcelo hodit rec s nejakym kompetentnym clovekom z oblasti eu veterinarskej administrativy. Mozno ma niektora eu krajina menej prisne podmienky a do tej by si mohla priletiet s udelenou vynimkou. Kazdopadne, tiez si neviem predstavit, aky pristup ma bezny Slovak k niekomu, o kom vie, ze je expat a naopak, ako sa expat zaradi do zivota na SK. Co som si vypocula doposial, kazdy sa na mna pozeral s vyvalenymi ocami, ci to myslim vazne, ze ved co by oni dali za to, aby mohli ist do Kanady/Ameriky. Bohuzial nie je vsetko take, ako to vyzera na filmovom platne. Clovek tu plati nehorazne vysoke dane, na bezne operacie caka niekolko mesiacov alebo rokov, je tu strasne vela bezdomovcov alebo ludi, ktori byvaju v trailer parkoch (white trash/hillbillies/rednecks), ktori nemaju ziadne vzdelanie a vela z nich je drogovo zavislych; platenu dovolenku dostanete az po odpracovani 1 roku alebo ked mate stastie tak uz v prvom roku, ale maximalne 2 tyzdne; sluzby su tu extremne drahe; vsetci su politicky korektni a doslova predposrani povedat veci tak ako su, atd. Je tu vela veci, na ktore ma clovek nervy, ale je to na Slovensku naozaj lepsie?

Rada si pockam na dalsie nazory.

Kimmy_CA

Díky Nellia, vážim si že si mi odpovedala... Kde v Kanade si, ak sa môžem opýtať? Ja to tiež cítim tak, že pri každom odchode zo Slovenska (alebo teda Čiech, lebo aj tam mám rodinu a väčšinou už zvyknem odlietavať z Prahy) mi je za tým ľúto. Zároveň si ale uvedomujem, že žiť tam trvalo a ísť tam na dovolenku sú dve rozličné veci (ale tak aspoň to pomáha ako tak zostať v obraze). S tými nákladmi na život tu máš pravdu, hlavne v tomto meste kde som ja (Toronto), je to šialené, je to snáď druhé najdrahšie mesto v krajine čo sa nehnuteľností a cien prenájmov týka (po Vancouveri). Vadí mi aj to, že je toto mesto dosť roztiahnuté, ak nebývaš blízko centra a nemáš k dispozícii auto tak to môže trvať celú večnosť sa niekam dostať, a s autom vlastne tiež. (Mne napríklad cesta do práce trvá niečo od hodiny až do hodiny a pol, podľa toho ako dobre práve funguje torontské metro, čo je kapitola sama o sebe a ľudia čo tu nikdy neboli by sa možno celkom divili). My tu máme tiež dom, aj domácich miláčikov, čo predstavuje ďalší potenciálny problém pri sťahovaní na SR, pretože jeden môj kocúrik je ťažko chorý s autoimúnnou chorobou a nemôže byť očkovaný (má normálne od veterinárky potvrdenú výnimku z povinného očkovania na besnotu, ktorú prezenutujeme keď každoročne obnovujeme licenciu pre City of Toronto); no ale podľa nariadení EU ak chceš doniesť svoje domáce zvieratko tam tak musí mať proste očkovanie proti besnote a ako sa to rieši v prípade že očkované byť nemôže lebo by ho reakcia jeho immúneho systému ohrozila na živote alebo možno aj zabila na to už akosi nie je odpoveď ani riešenie.... no ale to odbočujem. On je aj tak stále vnútri, von ho nepúšťame už, s inými zvieratami okrem našich ďalších mačiek neprichádza do styku, ani tie už nechodia von (maximálne tak len pod dozorom), v našom okolí sa besnota nevyskytla tak ju ani nemá ako chytiť. Čochvíľa to bude desať rokov čo ho máme, chorý je zruba osem a pol a za sumu, ktorú sme za ten čas vyplatili na jeho veterinársku starostlivosť a jeho denné lieky by som si kľudne mohla kúpiť ojazdené auto možno v celkom dobrom stave. Ja ale bohužiaľ zatiaľ deti nemám, tak on je pre mňa dôležitý (ale to by bol aj tak). No ale znova odbočujem. Ja aj dosť rozmýšľam nad tým, ako by nás - navrátilcov po toľkých rokoch - ľudia na SR prijali, či by sa na nás nepozerali ako na nejakých bláznov, príp. by nám rovno povedali, že sa máme vrátiť tam odkiaľ sme prišli. To by mi asi bolo dosť ľúto...

Nellia

Kimmy, ja som tiez v Kanade uz par rokov, mam tu zabehnuty zivot, dom, psa, ale nechce sa mi tu uz byt. Kanada je v niektorych otazkach o niekolko desatroci popredu, ale v niektorych je totalne pozadu. Tiez neviem, ako by ma vnimali na Slovensku a ci by som nelutovala navrat naspat. Mam svoje dovody pre a proti pre obidve krajiny, dokonca uvazujem nad tretimi krajinami, kde by bolo teplejsie a more. Mam pocit, ze nepatrim uz ani do jednej krajiny na 100%, a napriek tomu stale porovnavam co sa mi paci a co nie. Na SK by ma asi nepotesilo to, kolko sa tam zaraba, kedze v Kanade clovek zaraba niekolko tisic mesacne a takisto vela aj minie (moje zakladne vydavky su viac ako $5000 pre dvoch). Viem, ze na SK by som mala ovela nizsie naklady, ale takisto skoro ziadny disponibilny prijem, s ktorym by som mohla zit zivot. Takisto mentalita na SK je taka, ze by som pre nu asi hned nenasla pochopenie.

Kimmy_CA

Rada by som trochu oživila túto tému, pretože sa ma aktuálne trochu dotýka.

Žijem v zahraničí už veľa rokov, ale väčšinu blízkej rodiny (okrem mamy a nevlastného otca, ktorí sú tu v Kanade) mám na Slovensku alebo v Čechách všetkých ostatných blízkych príbuzných. Starých rodičov, otca, tetu a strýky, blízkych aj vzdialenejších bratrancov aj sesternice... Myslela som, že si tu založím život a spravím rodinu, ale nevyšlo mi to. Po niektorých minuloročných udalostiach, ktoré sa tu v meste kde žijem už cez dvadsať rokov stali, sme začali uvažovať o možnom návrate na SR niekedy v blízkej budúcnosti (možno tak v časovom horizonte dvanástich mesiacov). Je to z rozličných dôvodov (napr. moc sa nám nepáči smer akým sa táto krajina v posledné roky uberá), potom aj preto, že mám na Slovensku všetkých starých rodičov a rada by som ich ešte mala možnosť vídavať častejšie ako len raz do roka na dva týždne kým mám dovolenku. Neviem ale ako sa rozhodnúť. Za tie roky som si tu už zvykla ale niektoré veci mi vadia, ale tak to bude asi všade. Ako myslíte že by ľudia na SR reagovali na niekoho kto by sa vrátil po toľkých rokoch zo zahraničia, hoc by vedel perfektne po slovensky a nebolo by to na ňom navonok poznať? Prípadne sk sú tu nejaký čitatelia ktorí sa vrátili, ako to na vás pôsobilo a boli ste radi svojmu rozhodnutiu? Sú na Slovensku ex-pat community, kde by sa mohli takíto "návratci" stretávať? Budem vďačná za všetky konštruktívne odpovede a názory.

Maoam

Multilevel: tak, uz si zapisana aku krasna ruska dievka v nasich hlavach, tak si ta budeme asociovat vzdy, ked sa niekde na fore objavis :D

Multilevel, chodim domov zriedka. Urcite nie tak casto, ako mnohi ini a urcite nie tak, ze uz -uz domov, inak sa zblaznim.
Ja som odisla pred vela rokmi, este ked sa chodilo aj vramci Europy vsade na parmesacne viza...na SVK som sa nikdy necitila 'doma' az na par veci, ktore si so SVK vzdy spajat budem a inde nie su. Co sa ludi tyka, tak na SVK poznam aj velmi dobrych a kvalitnych ludi, klamala by som, keby nie a stale tam mam kamaratov, ktorych si velmi vazim a ktori tam ostali zit. Ale ja by som tam zit nedokazala, v tom systeme, v tej mentalite (vseobecnej). Tym nechcem nikoho urazit, proste mne to tam nikdy nevyhovovalo a nebude. Co sa porozumenia tyka, tak uprimne - az na par vynimiek si rozumiem s ludmi odtial, ktori sami roky zili za hranicami, niektori sa vratili, ini nie - ale vedia pochopit velmi vela prave preto, lebo sami bud podobne zazili alebo si to cca. vedia predstavit. SVK ostane castou mna, navzdy, ale nie je to moj 'domov', ja som uz ako dieta chcela ist prec, nezapadala som tam.

Slobodna

Na belgickú čokoládu a dobré pivo ma vždy nalákaš na návštevu embryo ;) a je to veeľmi dlhá cesta? či len kúsok? :)
Inak aj Dánsko sa mi neskutočne páčilo, kedysi.
MultiLevel ja si ťa aj tak budem predstavovať aj s Maoam ako krásnu ruskú dévušku :)

MultiLevel

Az teraz som si precitala prispevok od Maoam...takze to zabalujem s tym finskym jazykom :D
Inak, neviem odkedy si prec, ale chodis casto na SR? Ako sa citis medzi priatelmi? Prepac, ze sa tak vypytujem, ale mozno mi odpovies presne to, co vzdy pocuvam od ludi "z vonku" :)