Život bez zmyslu, bez cieľa, bez motivácie a k tomu psychické problémy

Príspevok v téme: Život bez zmyslu, bez cieľa, bez motivácie a k tomu psychické problémy
nešťastník

Zdravim. Mam 21 rokov. V nasledujucich riadkoch sa pokusim opisat viacero mojich sucasnych, nielen psychickych problemov, ktore urcitym sposobom so sebou suvisia a medzi ktore patri - zivot bez ciela/zmyslu/motivacie, nezamestnanost, psychicke problemy ako napr. neschopnost sa sustredit/koncentrovat/ucit sa/zapamatavat si - problemy s pamatou, problemy v komunikacii, urcita forma strachu zo spolocenskeho kontaktu, nadvaha a obcasne depresie z tychto problemov a z tejto zivotnej situacie.

Kde by som zacal. Zacnem asi tym, ze doslova neviem co dalej. Neviem sa posunut v zivote dalej. Uz od ukoncenia strednej skoly som nevedel co vlastne v zivote chcem a doteraz to neviem. A to mi robi problemy sa na nieco zamerat a motivovat sa. Nikdy som nemal nejake velke sny, ze by som chcel byt tym alebo hentym a postupom casu som zistil, ze nemam ani zaujem o nejake velke peniaze, alebo ako to nazvat. Jednoducho citim, ze to k stastnemu zivotu nepotrebujem. To co potrebujem, je najst nieco preco by malo zmysel tento zivot dalej zit, naplnat ho tym kazdy den, byt stastny kvoli tomu. A to neviem cely ten cas najst.

Za ten cas co som doma(2roky+) som bol iba v jednom zamestnani, ale to stalo za nic a nevydrzal som tam dlhsie ako mesiac. Nasledne som si hladal ponuky zamestnania kazdy mesiac min. kvoli uradu prace, ale nie kvoli tomu, ze by sa mi niekde chcelo pracovat. Je asi iba jeden odbor, ktory ma ako tak zaujima a aspon kusok by ma bavilo robit v tom obore, avsak to nie je ale praca/cinnost, ktoru by som chcel robit do konca zivota. Tiez na kazdu pracovnu poziciu s tymto odborom, na ktoru som reagoval, ma nezobrali. Pravdepodobne kvoli tomu, ze mam nulove skusenosti a prax, ktoru si nemam ako ziskat. A tak dalej iba reagujem na ponuky, v ktorych aspon min. splnam poziadavky, no aj tak bezuspesne. A takto to pokracuje mesiace, roky.
Rozmyslal som aj nad VS. Pozeral som ake su v ponuke, ale nenasiel som si ani jednu, ktora by ma svojou naplnou studia a studijnymi predmetmi zaujala. Som totiz toho nazoru, ze clovek by si mal vybrat VS nie na zaklade toho, ze aby aspon z niecoho ten titul mal, ale na zaklade toho, ze ci sa o dane studium bude zaujimat a ci ho bude bavit. Pretoze studovat nasilu to co cloveka maximalne nebavi a je z toho az znechuteny je obycajna hlupost a clovek tak ide proti sebe. Min. ja to tak vnimam a nemusite suhlasit s mojim nazorom, avsak vec sa ma tak, ze ak ma nieco nebavi a som z toho hoci aj minimalne znechuteny, tak co najskor od toho upustam a idem dalej.
Ale ciastocne to ma nastastie aj svetlu stranku a to taku, ze som sa za ten cas, co som doma, dozvedel a naucil plno zaujimavych veci, ktore mi otvorili oci a rozsirili vedomie o zivote a mnoho dalsich veciach s nim spojenych. Napriek tomu mi tieto veci nepomohli "sa najst" alebo zistit co vlastne v zivote chcem robit.

Takze tu som, uz vyse 2 roky bezvysledne tapam, posielam zivotopisy(bezuspesne), rozmyslam a hladam nieco co by ma nadchlo, ale ako cas plynie, zistujem ze to je coraz horsie. Od strednej ako vsetci kamarati a spoluziaci isli bud niekam na VS alebo pracovat, uz udrzujem kontakt iba s tymi najblizsimi z mojho okolia a aj to len raz za cas. Takze som prakticky zostal sam. Cele dni doma, za PC, sam so svojimi myslienkami.

Do toho sa pridal aj problem s priberanim na vahe. Uz vlastne od malicka som bol ten typ co bol vzdy "baculaty" a zostalo mi to doteraz. A tym ze nemam ziaden pohyb, sa to len zhorsuje. Dokonca mi bol zisteny mierny problem so stitnou, ktora toto len zhorsuje. Kvoli tomu ze som doma, som samozrejme zacal dlhsie spat a skoncilo to az tak zle ze mam uplne posunuty rezim, chodim spat o stvrtej/piatej rano a vstavam niekedy poobede okolo druhej, no raz som dokonca vstal o 16:20. Zacal som kvoli tomu aj nepravidelne a menej jest - niekedy to boli iba 2 jedla za den a aj ked som malo jedol tak som nadalej priberal a doteraz priberam. Zaroven mam pocit ze nasledkom tej nedostatocnej stravy a vyvazenosti tej stravy mi organizmus prestava fungovat tak ako ma a najma mozog. Viackrat sa pocas dna ocitam v stavoch kedy sa nedokazem uplne na nic sustredit, koncetrovat sa na nieco, nie to este sa motivovat nieco zmysluplne robit.

Uz dlhsi cas mam problemy s pamatou, niekedy mam uplne vypadky, ze si nepamatam co mi kto pred chvilou povedal, alebo co som ja povedal/vykonal. Jednoducho prezivam vacsinu dna skoro az nevedomo. A pocas dna moj mozog natolko vypina ze sa iba z nicoho nic zahladim do blba a jednoducho som a na nic nemyslim(derealizacia/depersonalizacia?). Taktiez s tymto vsetkym mam samozrejme aj poruchu sa normalne vyjadrovat, no nie vzdy. Ale vacsinou ked sa snazim povedat zopar zmysluplnych viet, hladam slova aj par desiatok sekund na to co som to chcel vlastne povedat. Ked mi niekto nieco hovori, a nie je to podstatne a aj keby je, tak mam chvile kedy to jednoducho moj mozog nepobera a nevnimam vacsinu toho co mi ten clovek rozprava.

Medzi moje dalsie hlavne problemy patri socialny kontakt - ked mam niekam ist, z domu, nieco vybavit, ist do obchodu, s rodinou niekam, alebo vobec hoci kam aj s kamaratmi na obycajne pivo si sadnut, ked mi zavolaju neviem co im mam povedat, vaham, pocitujem pri tom uzkost, neistotu, asi aj mierny strach, citim sa nesvoj ked mam vyjst z domu, medzi ludi. A tak jedine co vzdy hovorim najma kamaratom je to, ze sa mi nechce, co vobec nie je pravda, pretoze s tym ci sa mi chce alebo nie nemam ziaden problem, ale prave s tym co tu opisujem a tak vsetkym akurat klamem, ked im tvrdim ze sa mi nechce. Tiez ak mi ktokolvek vola na telefon, alebo niekto zvoni pri dverach, tak mam problem uz len ten telefon zodvihnut a dvere otvorit. Niekedy sa dokazem prekonat a celkovo to nastastie nie je az vo forme nejakeho panickeho strachu, alebo na podobnej urovni. Len jednoducho nejsom zvyknuty byt kazdy den medzi ludmi, byt s nimi v kontakte, reagovat, komunikovat s nimi a tak sa citim tak ako som to popisoval vyssie.

V nasledku tohto vsetkeho - zivot bez ciela/motivacie/nadsenia pre nejaku vec(cinnost), dlhodoba nezamestnanost, nadvaha a celkovy zhorsujuci sa zdravotny stav(nielen fyzicky), problem so spolocenskym kontaktom/nulova motivacia byt viac spolocensky - mam z casu na cas aj depresie, na silvestra min. rok som sa psychicky zrutil a aspon ciastocne dostal zo seba natlak emocii. Avsak postupom casu sa to nijak nezlepsilo, stale som tam kde som bol pred rokom/dvoma. Celkovo sa dost casto nad tym zamyslam a hladam nejake vychodisko a uz vazne neviem co dalej, preto je to aj jeden z dovodov preco to vsetko pisem sem. V jedinom v com vidim ako taky prinos a co ma dokaze udrzat pri ako tak zdravom rozume su urcite potravinove doplnky, ktore jednak sice ciastocne pomahaju, ale za to aj nieco stoja a kedze som nezamestnany nemam tolko financii aby som dokazal doplnit deficit, ktory som ziskal vplyvom nedostatku vyvazenej stravy a narusenej psychiky. Rozmyslal som uz aj nad psychiatrom a urcitymi liekmi, ktore by mi aspon na chvilu mohli pomoct pokial sa nejak nepohnem z miesta, dalej by som to hadam uz zvladol aj bez nich. No teraz sa obraciam tu na vas, na vase rady a nazory. Za akykolvek nazor, radu budem vdacny. Tiez budem vdacny ak si to niekto precita a dostane sa az sem. Zatial napriek tomu vsetkemu sa snazim zostat pozitivny, pozitivne brat moju situaciu aj ked realita zostava taka aka je a niekedy ma dokaze polozit na kolena.

Mrs Columbo

Si zaujímavý človek.

Máš také že niečo robíš ale máš pocit že by si robil dačo iné ale nevieš čo? A ked robíš dačo iné, opat máš ten istý pocit? Musíš skúšať až kým to nenajdeš. Možno málo skúšaš ako ja. Ze mas strach a ani o tom nevieš. Najdi svoj strach a zbav sa ho, alebo ho skroť lebo občas ta chrani takze sa ho nezbavis nikdy lebo pud sebayachovy to nedovoli.

Problem ze nevieš čo chceš moze byt aj v tom ze ta nespokojnost v práci je v skutocnosti nespokojnost s osobnym zivotom, napriklad s nedostatkom lasky ale ty o otm nevieš. Si v praci, si nespokojny a myslis si ze je to pracou. Moze to byt aj pracou samozrejme. Zvacsa ale ak citis nespokojnost tak je to pravdivy pocit. Takze mozes mat problem aj s pracou aj s laskou. Zvacsa je to problem psychicky/ psychické. Cize cim viac ich odstraniš tým bude tvoj zivot jednoduchsi lebo budes vediet co chces, co ta robi stastnym a budu to zrazu jednoduche veci ktore ta teraz nenaplnaju. Ako chutne jedlo, laska, pokoj na dusi, radost z jednoduchych cinnosti ako prechadza v prírode. Mas asi nejaky problem ktory podvedome odsuvas a neriesis. Vsetky problemy ktore vymenovavas mas kvoli tomuto problemu. Musis ho objaviť. Pošas tej dlhej cesty rob všetko co uznas za vhodne aby si dokazal fungovat pocas dna. Mozno ze uplne zabudnes na to co ti tu pisem, ale tym ze si to precitas budes to mat ulozene a pomoze ti to dakedy pochopit ten problem. Aj ta si spravis po svojom. Lebo iba ty vies co robit. Staci sa rozhodnut ze sa chces zmenit ale to uz si urobil. Si na ceste ibaze to vyzera ze to bude dlha cesta. Vela premyslas a malo robis? Je to tvoj prípad?

aj ja mam podobne problemy

Ahoj, aj ja mam podobne problemy. Nie si sam.Za kazdu cenu musis najst nieco, comu by si sa venoval, a co by Ta naplnalo.INAK TA TATO SITUACIA ZABIJE.Tak to vidim ja,a idem dnes hladat co dalej zo zivotom. Doporucujem to aj Tebe a prajem uspech. Tomas 41.(Inak, ten pribeh bol napsisany akoby som ho pisal ja sam)

Cicero333

Ahoj

Takže... ak ti viem pomôcť. Treba život a tvoje problémy rozkúskovať na maličké časti a tie postupne riešiť. Krok za krokom - metóda sa volá GTD a ide o manažovanie života, projektov, úloh. Je to psychologické rozkúskovanie si i základných úloh do jednotlivých častí, úsekov na drobné a ešte drobnejšie úlohy - teda začať riešiť veci postupne od úplne základných a po častiach sa dopracovať k výsledku. Rozdeľ si tvoje životné problémy do "projektov" v tých projektoch si rozpíš čo všetko chceš zmeniť a k tomu i nasledovné kroky a začni ich riešiť.

Za ďalšie - potrebuješ prečistenie myšlienok - každé ráno vstaň, zober si bicykel alebo choď behať. To ti napraví prekrvenie mozgu a organizmus.

Ďalšie - potrebuješ Omega3 mastné kyseliny spoločne s lecitínom - ber ich 3x do dňa 3 pirulky - je to zdravé pre organizmus celkovo a mozgu to dodá energiu na všetky spomenuté problémy.

Ďalsie - keď splníš nejaký zásadný "projekt" v tvojom GTD zozenem, dopraj si odmenu - zdravý šalát v reštaurácii, výlet. V živote treba mať radosť, aby si mal motiváciu plniť ďalšie úlohy a posúvať sa dopredu. Treba motiváciu a štastie citit v živote

Ďalsie - každé ráno na lačno vypi 2,5L vody - detoxikuje to organizmus, chudneš a cítiš sa lepšie.

Ďaľšie - píš si denník - napíš do denníka uplne všetko čo ťa zaťažuje, aké máš starosti, daj zo seba von všetko, aj si pri tom písaní porev... prečisťuje to mozog od zybtočných starostí a zamerania od hlavného cieľa. V hlave si musíš nastaviť priority - byť úspešný za každú cenu, ísť dopredu a vieš že to zvládneš - to je najdôležitejšie.

Ďalsie - vyhľadaj liecitela s energiami a dohodni sa s ním na sedeniach, nemusíš tam chodiť každý deň, ale raz za čas na prečistenie a odblokovanie blokov aby ti život šiel lepšie

mnamka257

Ahoj, tvoj hlavný problém je stereotyp. Ako povedal Cicero, a mal úplnú pravdu, "Sila zvyku je veľká." Musíš sa nejako dostať z domu. V prvom rade vstávať v normálnom čase - t.j. tak okolo deviatej. Choď si von zabehať, alebo skús iný šport či posilku, plaváreň a podobne - tým vyriešiš aj problém so svojou váhou.
Čo sa týka vysokej školy - existuje toľko odborov, že jednoducho niečo si tam musí nájsť každý. Bavia ťa počítače - existuje viacero druhov informatiky a odborov spojených s výpočtovou technikou. Ďalej by si sa chcel venovať duchovnu, tým pádom by ťa mohla baviť psychológia alebo teológia. Tieto odbory ma napadli a to som ich ani na stránkach škôl neprechádzala.
Ďalej práca - máš viacero možností - začni trebárs brigádou v nejakom call centre alebo v niečom ako OVB, možno ťa to nebude napĺňať, ale za ten čas, čo tam budeš, si môžeš hľadať niečo iné (keďže to bude brigáda, nebude ťa viazať zmluva na TPP) a takisto získaš kontakty a možno na základe nich si nájdeš lepšiu prácu, ktorá ťa bude baviť.
Čo sa týka tých výživových doplnkov - je to blbosť, radšej si za tie peniaze kúp ovocie, zeleninu a inú výživnú stravu.
Ja som vždy mala po škole jazykovku (a nielen jednu), balet a veľa iných vecí. Niekedy mi vadilo, že nemám skoro žiadny voľný čas, no tento rok, keď som mala po prvýkrát voľnejšie poobedia, mi to neskutočne chýbalo a aj chýba. Chýba mi ten hektický život, keď som mala rozplánovaný deň a nemala som čas a ani dôvod myslieť na depresie, nudu, ako sa mi nič nechce. Teraz mám skoro 4 mesiace prázdnin a nerobím ani to, čo som robila, keď som prišla niekedy o siedmej večer domov - teraz mám na to celý deň, no nechce sa mi. Zanedbávam kontakty s inými, často sa mi nechce ísť von. Chcela by som robiť veľa vecí, no neviem sa do nich dokopať. Odmietla som nejednu brigádu, pretože sa mi jednoducho nechcelo porušiť stereotyp, ktorý mám, aj keď ho neznášam. Teraz som si našla ďalšiu brigádu, no zase rozmýšľam, či to mám prijať, lebo sa bojím, že tam zabijem celý deň a nebudem mať čas na to, čo by som chcela robiť, aj keď teraz to nerobím v podstate tiež, len sa motám po byte, spím a pozerám do notebooku. Už ani neviem nájsť film, ktorý by ma bavil, všetko robím pár minút a potom sa mi už nechce.
Teším sa, keď mi začne škola, pretože to ma prinúti niečo robiť a viem, že budem zase konečne šťastná.
Preto by som ti chcela poradiť, aby si si našiel niečo, čo by ťa povinnosťami donútilo vyjsť z toho stereotypu.
Držím palce a keď chceš napíš mi svoj email a môžeme sa o tom porozprávať viac.

nešťastník

Dakujem za odpovede. Pokusim sa este zopar veci upresnit, konkretizovat. Co sa tyka napr. toho odboru tak jedna sa o IT odbor, konkretne praca servisu a oprav PC. Kedze uz v detstve som stravil vela casu za PC a doteraz za nim travim vacsinu casu, tak som sa za ten cas nieco naucil. Avsak taketo "neprofesionalne" skusenosti su mi aj tak vo vacsine pripadov na nic. Taku pracu na zaciatok by som bral velmi rad, avsak uz som na takuto poziciu posielal X zivotopisov a motivacnych listov a nic z toho. Tak mi asi zostava zobrat nejaku manualnu pracu, ktora nesuvusi ani s mojou strednou skolou ani s mojimi doterajsimi skusenostami s PC, popripade nejaku brigadu, kde mozno pridem na ine myslienky a aspon trochu krvi do mozgu sa mi dostane :D

"Zistil si, ze peniaze bez cinnosti su podobne ako titul bez odboru - rozumies duchaprazdnu pri cinnostiach."
Ved prave ze ja nemam nejaku potrebu sa obmedzovat, alebo necitim ze sa nejak obmedzujem, avsak ked nastane situacia ze by som mal ist robit nejaku bezduchu stereotypnu pracu, tak mi pridu na vedomie hned 2 myslienky: 1. sice budem mat nejaky zarobok, ale 2. nikam ma to asi neposunie v profesijnom zivote a akurat ked nepridem na nic nove tak tam len dlho stvrdnem...alebo ak v tom fakt nebudem vidiet nejaky vyznam, buducnost, tak odtial odidem po mesiaci ako pri tej robote co som spominal. Je tu ale aj 3. dovod: asi mi fakt nic ine teraz nezostava a je to asi jedina moznost ako sa dat do pohybu ci uz doslova alebo metaforicky a dufat ze snad mi pridu na rozum nove zaujimave myslienky.

Dalej som zabudol spomenut. Za ten cas co som doma som sa dozvedel plno veci, co uz som sice spominal, takze napr. vety typu: "Len na koniec ta odporucim, ak chces skutocne najst 'zmysel zivota', zmysel zivot je zivot samotny" nie su nicim pre mna nove a som si toho vedomy uz cely ten cas co som doma, akurat ze to mam trosku upravene a to tak ze zmysel zivota je zit co najstastnejsi a plnohodnotny zivot. Avsak co to je pre cloveka ako ja, co len preziva zo dna na den, asi len slova. Tazko sa to da nazvat zitim. Nie to este stastnym a plnohdnotnym.

Este k jednej veci by som sa rad vratil a to k tomu zameraniu, alebo smeru ktory hladam a ktorym by som sa chcel uberat. Je tu jeden taky avsak ten ma k dnesnym profesiam velmi daleko. Jedna sa o duchovno, duchovnu podstatu bytia a rozvijanie tejto stranky zivota. Avsak ani tu neviem kde by som mal zacat a cim. Aby som sa dostal do tej pozicie aby ma to zaroven naplnalo, bavilo a aby som aj dokazal popritom financne prezit. To je jeden zo smerov/zamerani pri ktorom si viem predstavit ze by som sa tomu venoval do konca zivota.

Dalej co sa tyka tej zdravotnej stranky ako napr. posunuty rezim, strava, pohyb. Jednak citim, ze by som to mal riesit ako prvoradu vec a niekedy mam aj obdobia kedy nic ine neriesim, ale druha vec je, ze mam uz po tak dlhej dobe aj iste vycitky svedomia, ze som doteraz nesiel ani na hocijaku brigadu a aspon nieco zarobit, pretoze prave tym sposobujem nemale problemy v rodine. A tak asi jedine co by ma z momentalneho "statusu quo" dostalo je akakolvek robota, kde jednak nieco zarobim, rozhybem sa, upravim si rezim a casom popr. aj stravu ked uz budu nejake financie a snad aj vahu.

Co sa tyka tych zvysnych psychickych problemov. Mozem len dufat ze ked sa dam do pohybu ze aj tie problemy odidu. Zatial musim nazberat odvahu ako niektore z nich prekonat aby som sa vobec do toho pohybu dal.

_meno

Cau nešťastník

Zacal by som asi tym, ze nikto nevie co bude. My si len myslime v sucasnosti, co nas asi bude bavit v buducnosti.
Z toho, co pises si myslim ze tvoja silna stranka je vecna inteligencia (pises rozsiahlo, stylisticky, pracujes s pc, rozumies svojej emocnej ako aj fyzickej stranke). Zivot funguje ako nadstavba - ak zvladnes Pravidelne vykonavat nejaku cinnost (pomoc druhym, uloha) casom ju zacnes robit lepsie (zlepsovat sa). Priklad chodil si do prace, vydrzal si mesiac, stale si zhanias pracu na urade prace - myslim to v dobrom - dostal si sa az sem - na miesto, ked zistujes podla sameho seba, ake su tvoje dary, nadania. Zistil si, ze peniaze bez cinnosti su podobne ako titul bez odboru - rozumies duchaprazdnu pri cinnostiach.
Ten najkonkretnejsi krok v tvojom zivote aby si sa posunul je zacat sa venovat samemu sebe tak, ako by si chcel aby ta bral svet. Ked som sa ja hladal a rozmyslal som, co ma bavi, behal som od veci k veci-vtedy som sa dostal k peknemu citatu, ze je prave velmi tazke potlacit svoj potencial. Tym chcem povedat, ze tvoje nadania ostava uzatvorene v tebe - a ako pises, uz od strednej cakas ze budes 'vediet'. Chcel si zrejme napisat ten odbor co ta bavi, ale konkretne si to zase nenapisal - tym som chcel len ukazat, ze tvoj mozog ta potlaca. S tym som mal problemy aj ja, lebo som si myslel ze zivot je niecim limitovany-prave naopak, zivot je expanzia. Cim viac sme ochotni pomahat (sebe a druhym), tym rastieme (cim viac kuchar vari pre inych, tym sam vie lepsie varit).
Co sa tyka vztahov a socializacie - pises ze klames druhych, ze nikam nechces ist - kludne im povedz ze rad si s nimi, ale nevies kde ist a co robit. (Takto uvidis, co robia druhi - oni vedia co...ked sa viac zahlbis do seba, aj ty sam najdes svoje co (ze napr. mas rad mensie podniky ako vacsie, ze lepsie sa citis v cajovni ako v kaviarni a podobne).
Co sa tyka potravin, fyzickej aktivity, a kolobehu dna, najdes to pod pojmom biorytmus (tela, dna, tyzdna). Telo je aktivne napr. od 6tej rano, od 7mej uz funguje normalne, doobeda je lepsia psychicka aktivita, podvecer je fajn fyzicka aktivita, vecer je vyborny s ludmi..rano je dobre jest sladke, na obed vacsiu porciu, na veceru nieco lahke ako salaty.
Len na koniec ta odporucim, ak chces skutocne najst 'zmysel zivota', zmysel zivot je zivot samotny-nas pan Boh nas stvoril pre nase vecne spoluzitie s nim. Preto je vlastne osud to, ze ked sme ochotni konat dobro a prisposobovat sa-'viac osudu vykoname' (posobne ako ty si nie zasekol-je tvoja cesta, ktoru ked si ochotny mozes ist dalej..neboli ti doteraz dane informacie (alebo boli, ale nechcel si ist dalej) - hladas ich, ja ti odpisujem.
Zivot je nadstavba pritomností - zacni pomahat ludom okolo seba (pomoz okolo domu, rodinke, susedom, kamosom) - pomoz im so vsetkym co vies (upratat, umyt riady, nakupit, porozpravat sa, vyhladat nieco na internete, spravit dokumenty na pocitaci). Uvidis, ked zacnes splnat ulohy, ktore ti nas pan Boh umoznuje robit, budes dostavat 'zlozitejsie' ulohy. Ale v podstate je kazda pomoc pomoc.

Prajem ti vela chuti do sebaspoznavania a pomahania ml. pan Stastnik :-)

Astri

S tým, ako si nájsť prácu alebo nájsť svoj vysnený odbor ti nepomôžem.. Ty sám musíš prísť nato, čo ťa bude baviť, aj keď sa stavím, že niesom prvá, čo ti to hovorí. Ale potrebuješ zmenu! Potrebuješ sa niečoho chytiť, začať byť viac aktívny.
Možno ti pre začiatok postačí, ak budeš chodiť spať skôr. Naprav svoj režim. A potom sa pokús vstávať skôr. Ľudskému organizmu bohate stačí osem hodín spánku. Ak to prešvihneš, celý deň budeš unavený.
Potom sa pokús hľadať pracovné ponuky aj z iných miest ako z tvojej izby. Povedal si, že máš niekedy strach vyjsť von. Strach je nato, aby sa prekonával. A Čím častejšie to budeš robiť, tým skôr sa ho zbavíš. A ktovie? Možno narazíš na nejakú zaujímAvú pracovnú ponuku práve tak. Začni hľadať možnosti. Si mladý a máš celý život pred sebou. Veľké možnosti! Tak veľa šťastia.