Vas oblubeny recept

Balatonská š

Milujem Balatonskú špecialitu. Je sa so zemiakovými plackami alebo chlebom.

Suroviny 300 g (orech) stehno bravčové
2 ČL horčica plnotučná
2-3 ks uhorky sladkokyslé
2-4 ks feferónky
olej
soľ

Postup prípravy receptu

1
Príprava je veľmi krátka. Najviac času zaberie pokrájať mäso na naozaj tenké rezance.

Uhorky som postrúhala na strúhadle, na malých slzičkách. Z feferónok som odstránila jadierka a pokrájala som ich na malé kúsky.

Na panvici som rozpálila olej, do horúceho som vložila mäso a opekala som ho kým nezbelelo a nezmäklo. Trvalo to asi tri minúty. Pridala som lyžičku horčice.

Pomiešala som, nechala popražiť a pridala som uhorky a feferónky korenie

Premiešala som a nechala na ohni ešte asi minútu a potom servírovala. Najlepšie chutí s chlebíkom,

ewelin2828

vždy keď chcem potešiť priateľa, tak mu urobím dobošku :)
CESTO
8ks vajička
250g cukor kryštál
200g múka hladká
1 ks prášok kypriaci

PLNKA
300 ml mlieko
4PL múka hladká
4PL kakao
1ks vajce celé
100g horká čokoláda
300g maslo
200g cukor práš.
1bal. vanilínový cukor

POLEVA
200g čokoláda varová
150 g masla alebo cery

Najprv si rozdelim vajička - žltky od bielok .Žltká dám miešať s polovicou cukru do peny , potom vyšlahám sneh s druhou polovicou cukru a obidve hmoty spojím tak , že žltká pomaly vmiešam do bielok.
Do múky vmiešam kypriaci prášok a pomaly vmiešam do vajíčkovej hmoty. Potom si pripravím 3 ks až 4ks papiera na pečenie a rovnomerne rozotriem vajíčkovú hmotu. Niekedy upečiem 4 pláty niekedy 3, asi závisí od veľkosti a kvality vajíčok a tiež na akú veľkú plochu to rozotieram na plechu  postupne pláty upečiem v rure ktorú som si rozhriala na 190 stup cca 10min každá rúra pečie ináč tak si to musíte ustriehnuť. Ešte teplé pláty oddelím od papiera a uložim tak, aby medzi plátmi bol papier kým neurobím plnku.
Plnku si pripravím tak , že si dám do misky mlieko , vajičko, múku, kakao a poriadne rozšlahám a pridám polámanú čokoládu a dám nad paru za stáleho miečania uvarím na hustú kašu. Za občasného miešania nechám vychladnúť a zvlášť vymiešam maslo, cukor, van. cukor do peny . Postupne pridám studenú uvarenú kašu a vymiešam. Natriem na pláty aj boky dám na 1 hod do chladničky stuhnúť.
Potom si spravím nad parou čokoládu, a to tak, že najprv rozpustím ceru, resp. maslo cca 150 g a do toho dám 200 g čokolády na varenie. Polejem vychladnutý a stuhnutý koláčik, vrátim naspäť do chladničky a potom už len papáme 