Rada by som pomáhala ľudom - akú VŠ si mám vybrať?

Príspevok v téme: Rada by som pomáhala ľudom - akú VŠ si mám vybrať?
Stresmanka

Ahojte. Som maturantka na gympli.

Stále neviem akú VŠ si mám vybrať. Jediné čo viem, že chcem pomáhať ľudom. Okrem toho ma baví veľmi angličtina.

Rozmýšľala som nad sociálnou prácou a toto by ma neskutočne bavilo, no na profesia.sk sú len 4 ponuky pre celé Slovensko.

Zvažovala som psychológiu. Problém je, že na tejto výške je matika, ktorej sa mám podľa psychologičky vyhýbať celý život. :D

Okrem dvoch povinných maturitných predmetov, kt. sú angličtina a slovenčina, som si vybrala dejepis a geografiu, pretože sú pre mňa najľahšie a logické predmety mi nejdú.

Na psychológiu sú prijímacie skúšky z biológie a občianskej. Lenže tam je neskutočne veľa teórie a poučiek.

Práve som sa rozhodla, že sa aspoň prihlásim aj na občiansku, ale budem to mať len ako nepovinný seminár a nebudem z nej maturovať a biológiu si potom pravdepodobne naštudujem z kníh sama.

No stále ma to ťahá niekam inam. Ak by som bola bohatá, tak by som pravdepodobne rozdávala, lenže nie som.

Prosím, prosím, prosím ak si to aspoň niekto prečíta, poraďte mi prosím, v akom zamestnaní sa uplatním a môžem pomáhať ľudom?

Aké sú vôbec iné možnosti okrem psychológie a sociálnej práce??

Som zúfalá, každý vie kam, len ja nie :(

Ďakujem veľmi pekne za odpovede

rudolf0905

Ja keby som bol este raz mlady,tak jednoznacne by som siel studovat zdravotnicstvo,napr endokrinologiu,je to humanne,je to v cistom prostredi z bielym plastikom a da sa z toho slusne vyzit,no nekup to o)

ak sa nevies rozhodnut,tak si ujasni ci by si bola schopna pomahat v roznych odvetviach,alebo mas svoju jasnu predstavu a tej sa budes drzat ako ciari zivota,lebo to tak citis,ak to mas ujasnene,tak potom uz si len stanovuj ciele a bav sa.

Neera

Bola som na tom podobne v tom že som sa nevedela dobre rozhodnúť pre VŠ, až na to že ja nemám problém s logikou a matematikou, len to nieje zrovna to čo ma baví najviac.

Tiež som rozmýšľala - psychológia a sociálna práca - rada ľudom pomáham, aj ked málo ktorí si to skutočne zaslúžia a vážia.

Lenže: sociálna práca nemá nejaké dobré uplatnenie pretože je problém nájsť prácu v odbore a keď je tam takmer nutnosť vodičský preukaz, cestovanie behom tejto práce, silný žalúdok a pevná povaha.. Denne sa stretávať s neštastím.. pravda, záleží od toho čo budeš konkrétne robiť ale ja napríklad poznám ženu čo robí pracovníčku a je takmer stále v teréne. Čo sa psychológie týka - je to ťažké a nie že nie. Kamarátka študuje v BA a je síce spokojná ale nevie čo bude robiť potom. Tam rozhodne bez penazí sa neoplatí. Čo potom? Nik ti nedá poradnu alebo ta hned neposadí do kancelárie len tak. To by chcelp robiť veľa ľudí.

Netvrdím - všetko sú to zaujímavé práce a odbore a je to pekné ale to uplatnenie :-/ je nízke, priamo v odbore.

Ja som sa nevedela rozhdnúť dlho až potom mi to došlo - čo som celý čas robila aj bez toho aby som o tom vedela - učila, poučovala, radila, počúvala. Rozhodla som sa pre učitelstvo - páči sa mi že na rozdiel od iných VŠ sa tam naozaj pripravuješ na tú prácu učitelky - prax je povinná počas štúdia, aby si si overila teóriu. Veľa filozofie. Ale nie každý môže robiť v tomto odbore, iba naozaj človek ktorý si uvedomuje, dokáže rozmýšlať, človek ktorý je citlivý ale zároveň vie byť tvrdý.

Tiež treba počítať s nie dobrým platom, zodpovednosťou. Treba byť nesebecký.

A potom dobre vybrať čo konkrétne. Treba mať aj určité umelecké vlohy. Ja čo mám tak mám veľa psychológie (takže je tam aj tá psychológia), filozofie, biológiu, rozvíjanie komunikácie, detské hry, umelecké predmety - hudobné aj kreslenie. Len mám tam aj matematiku - pretože je dôležitá. Ale nemyslím že by si to napr. ty nezvládla. A je to iba rok. JE u nás veľa báb čo matematiku mali na SŠ napr. iba 2 roky, to ťa tam naučia. No mám iný odbor aký by si asi zvolila ty.

Tebe by som radila sa poobzerať po 2odborovej kombinácii učitelstva prípadne. Čo tak učitelstvo anglického jazyka v kombinácii s geografiou alebo občianskou, neviem aké predmety ešte máš rada.

U nás sa študuje aj andragogika napr. ale tiež neviem aké je uplatnenie odtial tak k tomu ti neviem viac povedať. Tak to si musíš prejsť sama, ale čo ma tak napadne čo sa ešte študuje u nás..

Mysli na to či je reálne sa potom zamestnať aj v takom odbore.. a toto ma ešte napadlo, si môžeš hladať na internete o tomto čosi ak ťa niečo zaujme:

Andragogika
Sociálna pedagogika a vychovávatelstvo
Logopédia
Odborová didaktika
Aplikovaná etika

- no to je ako pri psychológii, rozhodni sa pre to kde je možnosť sa zamestnať. Všetko je to pekné ale mať nejakú istotu alebo aspon vedieť že vždy budú hladať neikoho kto má ukončenú takú školu, taký odbor aký si vyštudovala.

Stresmanka

rudolf0905: Myslíš si, že by som mala ísť robiť niečo kvôli peniazom a druhým pomáhať len tak nejak pomimo v dobrovoľníctve? Ked ja si fakt neviem rady...

Lenže, čo mám ísť študovať? Tá nevedomosť matiky ma úplne odpísala len na humanitárne smery a ked už takéto niečo, tak aspoň nech ma to baví.

Stresmanka

kralovskaj: Práve to, že sa pýtam svojho vnútra, ale žiadna odpoveď okrem toho pomáhania tam nie je. A táto potreba je oveľa silnejšia ako môj rozum, kt. mi radí "chod robiť to a to, aby si sa mala v živote lepšie".

Potrebujem prácu, z kt. vyžijem, ale mám ísť študovať niečo, čo ma nebude zaujímať? Som presne v tej situácii, že cítim, že tu mám nejaké poslanie, no nie som a nebola som schopná doteraz na ňho dôjsť. Okrem toho som veľmi nerozhodný a často bezradný človek.

Už som rozmýšľala aj nad tým, že budem mníška - ale fakt, reálne.
Ale ja chcem byť s ľudmi v kontakte, pomôcť im nejak, vypočuť si ich a poradiť im nejak ako človek, nie ako psychológ podľa nejakých poučiek. Takže nemôžem byť stále len niekde zavretá.

Vidíte, toto je ten paradox, že človek chce pomáhať druhým, ale nevie väčšinou pomôcť sám sebe...

rudolf0905

No a poznas niejaku pracu ktora by niejako nepomaha inym ludom? lebo kazda praca je viac ci menej uzitocna pre vsetkych,rob ci studuj to,co ta bavi a ako to zistis co ta bavi,je na tvojom umeni nacuvat svojmu srdcu....aj tak si myslim,ze kazdemu dnes ide iba o peniaze aby prezil,malokto robi to,o com ako dieta snival,ten komu sa to podari je teda stastny a vystatuje sa,ze praca je jeho konickom o) je jedno co clovek roby,len nech z toho moze slusne zit a nech ho praqca bavi,nech ma dobrych priatelov,partnera a rodinne zazemie....respektive,kazdy ma ine priority a tie nech sa mu teda splnia

kralovskaj

spytaj sa svojho srdca co povie.nezalezi co ho voria ini.na psychologiu v zivote nepotrebujes matiku ale srdce matika je pre ekonomov a technikov a pod.
a zivot aj tak nepojde podla toho co si sa naucila na psychologii.hrabat sa vludskych zivotoch je narocne a pocuvat to kazdy den,silny clovek.zivot sa neda psychologicky vysvetlit.socialna praca je tiez narocna.
a co tak hrat sa s detmi to je prirodzene a im to pomaha,nieco s detmi robit,su spontanne mile a je to pekne.
pomahat sa da aj bez socialnej prace.
spytaj sa svoho vnutra siesty zmysel co ti poradi.ahoj drz sa

Stresmanka

Ďakujem všetkým za rady, prepáčte za neskorú odpoveď.

Rozhodla som sa, že si dám prihlášku na psychológiu aj na sociálnu prácu a že najprv vyskúšam tú psychológiu a keby som nedala prijímačky alebo niečo, tak by som išla na tú sociálnu prácu a potom pravdepodobne do Anglicka, ak by som si nevedela nájsť prácu tu.

Teraz mám trochu dilemu však, že či mám ísť maturovať z dejepisu alebo z občianskej. Lebo dejepisu je menej, ľahšie sa učí a mám tam učiteľa, čo dáva dobré známky a určite by mi poradil. Lenže dejepis nepotrebujem.

A čo sa týka tej občianskej, máme učiteľa, čo nehorázne dobre a zaujímavo vysvetľuje, ale je toho hrozne veľa - psychológia, sociológia, právo, milión filozofov a ich filozofie..Neviem, či by som to dala, keďže ja som stresmanka a často sa mi stáva, že dostanem okno, najmä ak sa mám učiť nejaké omáčky.

Zatiaľ to mám tak, že namiesto 4 seminárov, chodím na 5 seminárov, pričom občiansku mám ako nepovinnú. Bála by som sa asi veľmi maturity z občianskej.

maom: Rozmýšľam, že si spravím opatrovateľský kurz, ale škola, kt. by som chcela navštevovať, je sociálna práca. Takisto by som si spravila bez problémov aj kurz z AJ a doučovala. Alebo by mi možno stačil len ten pobyt v Anglicku.

_meno: Ďakujem za tvoj skvelý prípevok a radu. Určite plánujem ísť v lete do Anglicka a pracovať tam ako au-pair. Hádam mi to všetko výjde. Aj tebe veľa šťastia a Božieho požehnania :)

Maoam

este nieco: ked citam o tvojich prirodzenych talentoch a nadaniach, viac by si sa hodila do zdravotnictva a opatrovatelstva, ako na psychologiu, tam musis mysliet trocha inak + mat hrosiu kozu a stoji to vela sil

skor sa mi hodis na tie prve dva smery, je to vsak iba osobny odhad

over si to v praxi, ako na tom si a napis, ako si dopadla