Oplatí sa sporiť v banke?

dalsi

Fondy su osemetna zalezitost. Hlavne, ak sa investoval cez poistovnu. Maju spravscovske poplatky, vsupne, vystupne, takove makove...

Do niektorych fondov som investoval pravidelne rocne. Grafy ukazuju, ako rastu, ale ked prepocitam, co som do toho vrazil, tak je to strata 10-30 percent. Naviac je tu jeden problem. Aby sa dlhodobo nedal hodnotit fond, tak po par rokoch nechaju fond zaniknut a vytvoria podobny, novy kam presunu peniaze a tak mate problem aj porovnavat. Kopec vseliakych poplatkov, kurzov naviac pri pravidelnom investovani hra do karat spravcom. Ak si niekto nerobi pravidelne hodnotenie, analyzu, tak podla ich cisiel je to vsetko dobre, zaraba sa, ale uz zabudnu povedat, ze vdaka poplatkom /s ktorymi sa akosi zazracne nepocita/, zdaneniu, iflacii, ci dokonca aj platbe zdravotneho poistenia - po rokoch dochadza k vytriezveniu, ze clovek zistuje, ze skoro vsade ho chcu len osmeknut. Ze su to len financne zraloky, ktore mazu med okolo huby a cakaju, kym im niekto sadne na lep.

V tychto casoch je najlepsia investicia do seba. Do svojho vzdelania /ale nie hociakeho/. Do takeho, ktore vas nauci nieco nove, dobre, uzitocne, co sa da vyuzit, kde mozete zarobit, alebo usetrit.

Javit sa zaujimave mozu aj nehnutelnosti, ci drahe kovy. Az do chvile, ked stat po rokoch uvali na ne zvysenu dan, ci DPH, alebo ako hovori historia, mozu prepadnut v prospech statu a stat si ich vymoze prikazom zo zakona.

Hovori sa vsade, ze clovek by mal setrit, ale cely system je postaveny nie na setreni, lebo to by padol, ale na spotrebe, aby sa peniaze neukladali, ale tocili.

wreck

hej, fondy som chcel navrhnut. uz druhy rok akciove aj indexove pekne rastu. len sa tazko s tym zacina, ked v tom nevies chodit a riziko, najma pri tych indexovych, moze byt velke.

ale mozno je to prave dobra prilezitost - zacat s malymi sumami, pozorovat ako sa to sprava, trosku sa zorientovat na kapitalovom trhu a potom, po skole, uz s lepsim prijmom, skusit rozbehnut nieco vacsie.

ak chces mat ochranu pred znehodnotenim, tak musis investovat do nehnutelnosti alebo cennych kovov. tam je ale tiez riziko. hodnota zlata aj ostatnych obchodovanych komodit kolise a spolahlivo to predvidat nevies.

mate59

ak by si chcel investovat, dá sa s takou malou sumou investovat v banke do akciových fondov,je tu však isté riziko.Ohladom investovania do fondov ti poskytnú info v každej banke.Peniaze sú dostupné v pár dnoch ale nie je zaručený presný výnos ako v termín. vkladoch, je však vyšší ako na sporiacich účtoch.

Sporo

A nemyslel som že ich budem mať doma v hotovosti a nič s nimi nerobiť. To mi je potom jasné, že tak či onak stratia hodnotu. Ale ak by naozaj sa niečo stalo, tak je možnosť, že by to bolo aspoň trochu predvídateľné a mohol som ich investovať, poprípade vymeniť (nakúpiť) za tovar, ktorý i keď budú peniaze znehodnotené, svoju cenu si udrží.
A je mi jasné, že sa jedná o minimálne sumy, ale tak je to v podstate všetko čo mi zostane, po zaplatení školných poplatkov, internátu, stravy... tak peniaze chcem využiť čo najrozumnejšie.
Všade človek vidí reklamy o super sporeniach v bankách, aké je to výhodné ale čo som sa reálne pozeral na stránkach banky nič až také prevratne výhodné som tam nevidel a tak ako ste spomínali, keď som si spočítal plusy a mínusy nakoniec by som prerobil, tak preto som sa radšej obrátil sem o radu.

dalsi

wreck to napisal vyborne. Najdolezitejsie je neplatit banke zbytocne, lebo je dnes uplne caste, ze lakaju na vynosy, ale zabudnu spomenut naklady a v konecnom dosledku clovek moze este prerobit.

Osobne by som odporucal dnes na take sporenie, napr. u stavebnej sporitelne sporenie Lisiak. Nejde o stavebne sporenie /to by bolo este vyhodnejsie, keby sa vsak vkladalo viac/, ale o nieco ako internetvy neviazany terminovany ucet, bez vypovednej lehoty. Uroky sa pripisuju raz rocne. Urocenie je 1,75 percenta p.a., ale iba na pol roka. Pred par mesiacmi sa dal uzatvorit na 2,5 percenta. Potom po pol roku to klesa na 1 percento, ale aj tak dobre. 1x denne je mozne menit si ucet na ktory sa da urobit uhrada. Alebo ZUNO Sporenie Plus. Do aprila sa dal uzatvorit neviazany terminovany vklad u postovej banky, na ktorom bezal rocny urok 1,5 percenta. Ak sa jedna o urocenie malych sum, este by sa dalo pouzit mSporenie od Mbanku s urokom 3 percenta p.a. Strhava to urcite ciastky z platieb, alebo prevodov a tie potom uroci na zvlast ucte.

wreck

Sporo, ale to je pri sumach, ktore sa chystas vkladat uplne smiesny argument. navyse, ak peniaze stratia hodnotu, je jedno ci ich mas v banke alebo doma v hotovosti, nie?

okrem toho, euro je stabilna mena. nejdes si sporit v zimbabwianskych dolaroch, aby si sa musel bat, ze vlada na nich zrazu skrtne 9 nul alebo kolko to bolo.

takze len do toho pekne chod, ale davaj velky pozor na tie poplatky. trosku ta to priuci financnej gramotnosti a to je dnes velmi dolezita vec.