Preháňam?

Príspevok v téme: Preháňam?
Anna9078

ahojte..chcela by som vás veľmi pekne požiadať o názor poprípade radu ak máte s niečím podobným skúsenosti. Mám priateľa 2 roky. V našom vzťahu je všetko super milujem ho a viem že on mna tiež...okrem jednej veci..Keď príde na peniaze správa sa veľmi skúpo. Ide o to že zarába veľmi dobre asi trojnasobok môjho príjmu. Avsak v obchod ak robí nákup a ja si tam prihodim nejakú maličkosť je schopný vypytat si odo mna 50 centov. Vyhadzuje mi na oči veci ako nasypala si veľa pracieho prášku a ten je drahý. Keď som u neho obcas prespavala raz mi povedal že by som mohla niečo kúpiť lebo som pouzivala jeho zubnu pastu toaletny papier a minam vela vody...Nie som žiadna zlatokopka kupujem si všetko sama a účty platime na polovicu...Ak sa stane že zaplatí on pripomenie mi to pri ďalšej príležitosti a musím platiť ja. Do kina chodime len v dni ked je to lacnejšie, samozrejme lístky na polovicu.. nic si nekupime radšej v potravinach a prepasovat do vnutra...niekedy sa cítim trapne lebo v obchodoch sa dokáže s predavackou hádať o 10 centov...Bojim sa hlavne toho keby sme mali deti ako by sa k nim spraval a neviem či robiť...na otázku prečo je taký mi vždy odpovie že bol tak výchovany a ja to nepochopím

MultiLevel

Musite o tom hodit velku spolocnu rec. Tato vec je velmi dolezita vo vztahu, samozrejme okrem inych taktiez vyznamnych veci, ktore musia klapat. Aj odlisny pohlad na peniaze moze sposobit rozpad vztahu, hoci by ostatne veci boli bezchybne.
Kazdy mame rozlicny pohlad na peniaze, ovplyvnila nas najma vychova, prostredie v ktorom sme zili. Mna ucili, ze nikdy nemam setrit na jedle. Nie minat na kraviny, ale nekupovat si vsetko bezpodmienecne lacne, len aby som usetrila. V 14 som totiz odisla z domu kvoli skole a toto bolo, co mi prizvukovali. Tak isto nesetrit na topankach, radsej nieco poriadne a mozno i drahsie, ako lacne veci, ktore sa o par mesiacov rozpadnu. Pokecaj o tom s priatelom, mozno ti objasni pravy dovod.
Nie som urcite za bezhlave minanie. Hoci zarabam velmi dobre, nad niektorymi vecami uvazujem, ci ich potrebujem, hoci si ich mozem dovolit...Ale nejake extremne setrenie a skrblikovanie penazi podla mna nema vyznam. Jasne, cosi si odlozit je ok, ak si vsak za to casom nieco doprajes. No ak clovek len skrbli a skrbli, zrazu moze zistit, ze si cely zivot len odopieral veci, zazitky, miesta a vlastne nic dokopy neskusil, nezazil...Skus to takto priatelovi vysvetlit, ak sa samozrejme stotoznujes s mojim nazorom :) Aj k peniazom treba mat kladny vztah. Kto sa ich "boji", strachuje sa, ze o ne pride, nedokaze si dopriat nic, tak taky clovek o ne coskoro pride....Kto ma vsak pozitivny vztah k peniazom, dokaze si ich rozdelit tak, aby mal aj nejaku zabezpeku, ale zaroven nezil v style - nemozem si kupit pukance v kine, lebo nebodaj pridem o 2 eura...

iny

bulimicco Dnes 00:33 -

ano, som zodpovedny, lebo chcem pre svoje deti lepsie, ako pre seba. Je to zle, je to dobre ? Robim to rad a uzivam si to svojim sposobom, inak. Tesim sa z malickosti, aj z veci velkych. Cestovanie nema rad, ale cestujem, ked musim. Dobre jedlo v restauraciach vidno len malokedy, radsej si dobre jedlo uzijem v kruhu rodiny, pripravene s laskou. Charite nepomaham, lebo nema moju doveru, ale zato pomaham ked sa da, v mojom okoli. Zivot je rychly a nevyspytatelny a preto si ho najviac chcem uzit s ludmi, na ktorych mi zalezi a nepotrebujem na to byt s snimi v nobl destinaciach. A pretoze je zivot nevyspytatelny, radsej vyskakujem len tak vysoko, aby moj pad nebol tvrdy, resp. aby rodina nepadla vobec. Som radsej usilovnym mravcekom z rozpravky, co si cez leto chystal zasoby, ako muzikantskym cvrcekom, co miesto pripravy na zimu, radsej v lete fidlikal a v zime isiel zmrznut a prosit mravceka o pomoc.

Podla mna je nestastny ten, kto musi rozoberat a hodnotit druheho zivotny styl, ze ho povazuje za divneho "ako takto moze zit", pretoze nechape ine hodnoty a netusi, ze dotycny moze byt stastnejsi, nez on sam. Preto budem radsej sam sebou, zodpovedny, ako si uzivat nezodpovednost. Taky som mohol byt ako dieta, nie ako otec mladej rodiny s jedinym prijmom.

Zacitujem pasaz z jedneho filmu: "S velkou mocou, prichadza velka zodpovednost" :-)

bulimicco

Iný: podľa mňa je tvoje myslenie trošku chorobné :-) resp.príliš bojácne/prezodpovedné ? Ani neviem ako to nazvať.Sme tu na to aby sme si život užili,tešili sa maličkosťami aj veľkými vecami,cestovali,vyskúšali dobré jedlo v reštauráciach,pomáhali charite ... Život je príliš rýchly a nevyspytateľný :-)

iny

To je tu kopec zasadovych ludi, proti chlapovi, ktoreho nemuseli ani poznat, ani pochopit...

Anna9078:
ak ho mas rada a zalezi ti na nom, skus ho lepsie poznat:
- ake ma hodnoty ?
- ake ma ciele, plany ?
- preco sa tak sprava a ci mu to neni trapne ?

Vacsina ludi si mysli, ze vie zaobchadzat s peniazmi a pritom sa mylia. Iny zas, to moze s peniazmi prehanat. Treba si najst zlatu, strednu cestu.

Z toho, co si napisala, to ako celok neposobi priaznivo, treba ho lepsie spoznat a az potom sa rozhodnut, co dalej. Ono sa totiz nemusi vsetko zdat na prvy pohlad take, ake sa zda...

Chlapik si zrejme zil skromne a svoj zivot optiamalizovat tak, aby fungoval usporne. V technickej reci, on je moderna LED ziarovka a ten druhy je klasicka ziarovka. A ziarovka poucuje LED ziarovku, ako svietit.... :-D

Ze si vypyta 50 centov ?
a/ mozno je skrob skrobaty,
b/ mozno taky skrob neni a ide mu o princip. Zalezi mu na tom trebars, aby sa jeho zenuska, niekde pohlad. Dnes je dost zien lenivych s spoliehaju sa na to, ze naco budem ja zarabat, tak zaraba dobre muz. Potom im nerobi problem prijat pracu za minimalnu mzdu, vsak aspon nebude muz pindat, ze nepracuje... Co na tom, ze keby sa nieco stalo muzovi, tak ma rodina problem.

Ze ide do kina, len ked je lacnejsie ?
Sikovny chlapec... Co je na tom ? Kina dnes nie su, co volakedy, ze za par korun, si clovek pozrel film. Dnes vas otravuju susedia pukanciami, nutia vas kupovat nieco, co nechcete a zaplatite nehorazne peniaze za nieco, co budu davat onedlho v TV zadarmo, alebo za par supov na DVDcku. Mimochodom, kto plati tie potraviny a listky, ked idete do kina ? ;-)

Ze sa pohada pri pokladni o 10 centov ? DOBRE ROBI. Bodaj by aj nie. Z mojich skusenosti, co si kontrolujem blocky, tak v kazdom druhom pripade co nakupujem, sa im nejako zahadne podari pomylit v ich prospech. Od 10 centov do par EUR, uz mi zle zauctovali. Tu ide o princip, ze ked uctovat, tak presne. Inak je to okradanie.

O mne si tiez dost ludi mysli, ze som skrob, lebo neminam peniaze na rozne kavicky a somariny v potravinach, alebo inde.

Ale to uz nevidia, ze som si kupil byt, ze z domaceho rozpoctu nedovolim kupovat hluposti, ale urobime si radost inak, z rozpoctu pre odmeny, ktory bol vytvoreny za ucelom odmenovania sa za dobre setrenie.

Uz ludia tazko uvidia, ze si nekupim prkotiny na ktorych mi nezalezi, ale miesto toho si vytvoritm radsej rocnu platovu rezervu, pre pripad straty zamestnania, aby rodina prezila. Alebo ze byt, alebo vybavenie bytu - skrine, plavajuce podlahy, atd - som nemusel kupovat na uver, ale vyplatil cash... Ludia aj zabudaju, ked v rodine som pozical na dlhsie obdobie rodine bezurocne peniaze a aj dlho po splatnosti som na nich netlacil. Alebo zalozil detom fondy, aby do dospelosti vstupili uz dobrou financnou podporou a mala rodina aj na financovanie dobrej skoly, ci lekara.

A prave ludia, co maju klapky na ociach a nedovidia si za ich okraj, by sa mali vystrihat odsudzovania niekoho, koho poriadne nepoznaju, nevedia, ako mysli, ale len predpokladaju, ze je to jasne...

Ano, clovek moze byt skrt a to je uz chorobne. Ale ludia do tejto kategorie casto zaradia aj rozumneho cloveka, ktory ma zdravy vztah k financiam, len je mozno nepochopeny okolim.

Preto hovorim, ze mladeho muza treba trochu korigovat, prevychovat a hlavne zistit jeho ciele, priority. Je jasne, ze ked bude zena na materskej, postarat sa o nu bude nutne a tak isto o deti. Ked setri, tak s akym cielom ? Setrenie pre setrenie, ale ma jasny ciel ? Na dochodok, financnu nezavislost, na rodinu, na byvanie,.....? Alebo len, ze je ozaj mamonarsky skrt ?

Veci zazite, sa menia dost tazko. Ale v prvom rade, treba vychadzat z pochopenia. Potom sa uz da na dalsom pracovat, alebo zvazit, ako dalej.

Ale nepozname jeho zivot, neurobil nic zle, tak nesudme..... aspon kym ozaj nepochopime.

Fleur-de-lis

hmm, je to zvláštne. Ako viem, že prísna výchova v tom smere a ak náhodou zažil v detstve to, že nemali veľa, tak sa uňho mohlo silno zakoreniť, že treba šetriť. A z toho čo píšeš vyzerá, že ani pre seba veľa nevyhadzuje, skôr šetrí, či?

Každopádne je jeho súčasné správanie nevhodné. Zrelý a zdravý muž je práveže rád, keď sa môže postarať o partnerku. A teraz nemyslím nejaké vydržiavanie alebo zlatokopky... Proste aj keď je žena finančne sebestačná, zdravý muž je rád, keď jej v tomto smere môže tiež niečo dať.

No, psychológ by ti možno viac vedel pomôcť, aby si zistila čo presne je toho koreňom a či sa s tým dá niečo robiť. Sú aj psychológovia online, kde napríklad komunikuješ cez mail alebo chat.

V iných oblastiach sa o teba rád postará/pomôže? Rád pomáha iným?

Neviem či by som mala odvahu ostať s ním, pokiaľ sa toto správanie nezmení.
Skús najprv radu od psychológa, lebo nejakou priamou konfrontáciou to môžeš zhoršiť. Podľa toho ako veľmi ti záleží na tom vzťahu a čo pre to chceš urobiť.
Toto jeho správanie bude hlbším problémom, a preto riešenie tiež nebude najľahšie. Preto by som radila odbornú pomoc ak ti to stojí zato.

miki24

treba ho vrátiť do reality žgrlíka jedného bláznivého, ale zobuď sa aj ty dievča:) upozorňujem ľudia sa prevýchovajú však ťažko a ani ich nezmeníš. proste budú takýto stále. porozprávať sa s ním o tom môžeš, ale pokiaľ si myslíš, že táto povahová stránka ti bude prekážať v budúcnosti tak môžeš sa s ním rozísť už teraz, aby si nestrácala čas zbytočne nad niečím, čo nebude fungovať. určite máš na to, aby našla si niekoho možno lepšieho.

Slobodna

Ak nie je ochotný minúť na niekoho iného ani o 50 centov viac, nech ostane sám a šetrí. Keby ste mali deti, tak by sa k nim správal rovnako ako k tebe, takže si dobre premysli, či s nim nejaké budeš mať, lebo potom už je únik ťažší.

olinkaa

vyhovarat sa na vychovu je cisty alibizmus. moji rodicia tiez spravili par veci vo vychove inak ako ja povazujem za spravne, tak sa proste podla toho nechovam. ved sme dospeli ludia! prosim daj mu to tu vsetko precitat.. bleee

m8

si robiš srandu. Tak to by som sa citila fest blbo keby odo mna pytal frajer 50 centov. Doubledog ma pravdu. žiadne opatrne. Normalne mu povedz že je to trapne a že si to ešte nezažila žeby chlap takto od ženy pytal a 50 centov? Povedz že sa strapnuje. že si nevieš predstaviť ak by sa vam malo narodit decko a budeš na materskej. Povedz mu nech s tym dačo robi, lebo toto je pre teba nepredstavitelne do buducne aby si take dačo ešte zažila. Na tvrdo. Neboj sa že ta necha a budeš sama. Lepšie sama ako s žglošom.