kriva chrbtica, skolioza

Príspevok v téme: kriva chrbtica, skolioza
mimik3

Od detstva mam krivu chrbticu a som zhrbena... Nosila som aj korzet. Aj som bola hospitalizovana na tyzden, kde som cvicila a mala pokracovat potom aj doma. Ako puberta som sa na to vykaslala, lebo som nevidela vysledky... Bola som mladucka a zial hlupa... Myslite si, ze vo veku 23 rokov s tym mozem este nieco robit? Posilnit spravne drzanie aspon ciastocne cvikmi? Akymi? Podelte sa o vlastne skusenosti. Snazim sa chodit vystreto, samozrejme to neustriehnem... Nehovoriac o tom, ze telo si uz zvyklo inak a tak ma potom boli cely chrbat a pohodlnejsie mi je byt zhrbena... Dakujem.

skoliotik

No jasne ze sa cudoval ortoped ale ja som mala 15 rokov.co moze mat 15 r.clovek aku motivaciu ked ho k tomu nevedu rodicia?ortoped to chape lekari vedia ako sa k tomu stavaju rodicia takze pohoda no stress.No moj partner hovori ze je to riadne vidiet ze sa mi zmensilo aj na pohlad zakrivenie.Snazim sa vystierat a uz to ide v pohode jasne ze nechodim jak stlp sem tam polavim ale je to o seba kontrole plus korzet ti to vyrovnava pocas noci

mimik3

Citala som vela diskusii aj o operaciach. Zazil to niekto? Pochvalujete si alebo by ste uz druhykrat nesli? Za operaciu sa doplaca? Su po nej velke bolesti? Po akom obdobi clovek vie fungovat?

mimik3

Dakujem za rady.

skoliotik, gratulujem k uspechu a zaroven sa chcem opytat, je to vidiet ze sa zmenil uhol zakrivenia aj na pohlad? Po akom obdobi sa ti to podarilo upravit? Musis sa velmi snazit, aby si nebola zhrbena a teda vkuse sa vystierat alebo ide to uz "samo"? :)
A este posledna otazka, bol ortoped neprijemny kvoli tomu, ze si to zanedbala? Nejake ironicke poznamky?

Durik

Určite vyskúšaj SM systém, chce to nejaký čas, ale je to to najlepšie čo poznám pri problémoch so skoliózou.
Som lektor SM systému a mám s ním veľmi dobré skúsenosti.

skoliotik

No ak by som ti mohla poradit,chod na ortopediu.Najdi si dobrého ortopeda a opytaj sa ho co sa stym da robit a ze si zelas aby ta poslal na rontgen ! Na to mame narok tak sa neboj si to vypytat.Podla rontgenu zisti ake mas zakrivenie chrbtice ak by to bolo nad 40 mal by zacat uvazovat nad operáciou ak nie ,tak moze ti stale predpisat korzetoterapiu na noc ,pokial si dospela,rozne pomôcky na polohovanie tela napríklad specalny sedaci vankus ,vlozku do topánky vyvysenu a rehabilitacie,napriklad ak ta chrbat boli tak magnetoterapiu ,elektroliecbu,cvicenie.Vyborne je plavanie,cvicenie podla kolare,vojtova metoda,joga napríklad antigravity ,a aj jazda na koni v nejakých pripadoch .Pilates neodporucam pretoze sa tam nerozvija brusne dychanie ktore je dobre na stabilizaciu.Nauc sa dychat branicou do brucha nie do hrudnika,dobry je aj Sm system.Vyhladaj dobrého fyzioterapeuta.Urob maximum co mozes este si vo veku ked vsetko mozes zmenit.Skolioza sa ti mozno neupravi ale stabilizuje sa.Ak ta ortoped odmietne stym ze uz je neskoro chod k inému,nedaj sa.Ja som trpela skoliozov od 15 rokov som mala skolioticke drzanie tela a ortoped povedal,noste vlozky plávajte.Samozrejme som na to kaslala lebo rodicia ma k tomu neviedli a ani k sportu.Neskor tiez ked som mala 22 som sa nastvala a isla som tam sama.Oroped zhrozeny predpisal korzet lebo som mala uhol zakrivenia az 38.Dal nejake rehabky co samozrejme nepomohli korzet som nosila ,sedela na dynamickom vankusi a zacala cvicit dns podla kolare.Dnes cvicim sem tam a prihlasila som sa na jogu.Viem ktore cvicenia mozem ktore nie .konecne som sa naucila normalne chodit ,pohybovat stat,viem ako mam drzat telo,ako doslapovat ako cvicit funkcne.Pri poslednej kontrole moja krivka zakrivenia bola uz len 23 a v novembri sa chystam a verim ze uz bude len 20 .Viem ze to uplne neupravim ale budem sa snazit aby som ju dala co najnizsie.Ked som bola na poslednej kontrole tak dotktor mi vravel modlite sa a nakoniec 23 stupnov.Vsetci sme sa radovali este aj sestricka tancovala.Nedajte sa odradit ked vam doktori povedia ze sme stary.Kosti sa daju upravit furt v kazdom veku.A utekajte k lekarom aby nebolo neskoro.Je to o Vas a vasej pevnej voli

kikarika1

mimik

zožeň si teleskopickú hrazdu do dverí a hojdaj sa na nej s vystretými rukami + plávanie

skoliózu máš preto, lebo jednu stranu chrbtového svalstva máš menej vyvinutú a potrebuješ ju posilniť..