Čo je to SSD disk?

wreck

ssd nie je v kazdom notebooku, pretoze vyrazne zvysuje jeho cenu. zalezi na vyrobcovi notebooku aky disk pouzije, skor je to pravidlom vo vyssej triede, kedze ssd je 4-5x drahsi ako mechanicky pevny disk rovnakej kapacity. 500GB ssd pod 200€ je vcelku tazke vobec zohnat.

pouzivatel si vsak vzdy moze pevny disk vymenit za aky chce, kedze je to tzv. user replaceable part (pouzivatelom vymenitelna suciastka). cize da sa kupit notebook s beznym pevnym diskom a neskor dosetrit na ssd. do notebookov, ktore maju podporu pre dva pevne disky, sa da naraz dat aj ssd aj mechanicky disk a pouzivat ich napriklad sposobom aky popisuje 0vecka.

mam otazku

Wreck a ssd disk je v kazdom notebooku ?
Mam to chapat tak ze notebook ma aj pevny disk aj ssd disk?
Alebo si mozem vybrat ci chcem ntb s pevnym alebo len s ssd diskom?
vdaka

0vecka

jj SSD nema pohyblive casti a je ovela rychlejsi ako klasicky... akurat ze aj o dost drahsi.. ja som si tiez supol Win a vsetky programy na SSD zvysok.. teda pornografiu mam na klasickom :)

niekde som cital ze SSD aj dlhsie vydrzi ako klasicky

wreck

ssd (solid state drive) je typ pevneho disku. sluzi na ukladanie a uchovavnie udajov v pocitaci (dokumenty, fotky, hudba, aplikacie). na rozdiel od bezneho pevneho disku nema ziadne pohyblive casti. je neporovnatelne vykonnejsi (start windows je otazkou sekund) ale aj podstatne drahsi ako mechanicke disky a vyraba sa v mensich kapacitach. je obzvlast vhodny pre prenosne zariadenia ako su notebooky, prave vdaka absencii mechanickych suciastok, ktore su v pripade narazu alebo padu z vysky nachylne na zlyhanie a tym padom na stratu udajov na nich.

dobrou strategiou ako zvysit vykon stoloveho pocitaca je nainstalovat windows a aplikacie na drahy ssd a vsetko ostatne dat na bezny mechanicky disk. pouzivatel ziska pocit (a realny), ze pocitac je ovela sviznejsi a ze aplikacie vlastne startuju okamzite.

slot = strbina, cize miesto, kde sa nieco zasuva, napriklad, ano, pamatova karta ale aj cd/dvd mechanika.

pre pripojne miesta ako usb, hdmi alebo ethernet je vhodnejsie pouzit slovo port. cize "vlozil som pamatovu kartu do nespravneho slotu", ale "mys som zapojil do usb portu".