Spoluzitie dvoch feniek

Príspevok v téme: Spoluzitie dvoch feniek
Viktorka777

Dobry den, mame 2 rocnu fenku huskyho, je to velmi kludny psik, priatelsky, nekonfliktny. Vcera sme boli kupit steniatko - fenku akity inu. Chceli sme aby mala kamaratku. No nevyzera to ruzovo. Steniatko ma 10 tyzdnov, je mile, hrave, trosku plache. A nasa na nu uz par krat vybehla, pri zrani, ked obe cakali na jedlo. Alebo napriklad teraz, kupili sme malej hracku take male lanko. Tak som jej ho dala, nech si ho hryzka a velkej som dala jej vlnenu gulu. Mala si lahla k nej a hryzkala a velka zacala krivit usta. Neurobila nic nakoniec, ale nechapem preco to robi. Ale predtym k nej mala chodila a oblizovala ju na ustach, prv si to nechala, ale prcek to robil dlhsiu dobu tak potom ju "hryzla" a mala zdrhla. Viete niekto poradit, preco to robi? A ako spravne reagovat? Je u nas len dve dni, viem, ze je skoro, velka si este nezvykla. Ale aj tak som necakala ani take mensie utoky na stena.

lombardo1981

To je dobré, že si na seba začínajú zvykať. Starousadlík začína chápať, že sa jej asi "nezbaví" (v dobrom zmysle slova, samozrejme). :-D
Nie kvôli pomste. Keď pes stratí dôveru vo svojho pána a on sám sa začne považovať za vodcu smečky, je veľmi zložité znovu ho naučiť rešpektovať človeka. Vtedy sa dosť často stáva, že svoje "negatívne poznatky" (niekedy môže ísť len o chybné vyhodnotenie situácie psom) aplikuje aj na ostatných ľudí. Žiaľ.

Viktorka777

No uz na nu nevrci, spolu jedia, dokonca jej aj husckyca piskoty nechala par krat. Boli sme v lese, tam sa spolu hrali. Velka ju volala.. Snad to bude takto pokracovat dalej.

A jak myslis, ze to nedopadne dobre pre huskycu? Akoze, ked akita vyrastie, ze jej to spocita?

lombardo1981

V prvom rade, olizovanie papulky značí, že si pýta jesť. Šteniatko prijalo fakt, že má "novú mamu", ale fenka tento fakt neakceptuje. Malá to pravdepodobne trochu prehnala. A teraz jej lezie poriadne na nervy. Bolo by dobré ich aj oddeľovať a nenechávať hru iba na fenke. Pokiaľ staršiemu hafanovi neukážete, že aj šteniatko sa počíta ako člen rodiny, tak to nedopadne dobre. Predovšetkým pre huskyho.

Slobodna

Táto teória je správna. Potvrdí ti ju každý kynológ. Existujú samozrejme extrémne tolerantné typy, tiež také poznám, čo sa v pohode znáša s obidvomi pohlaviami, mačkami atď.
To ale neznamená, že každý pes/fenka, resp. súžitie medzi nimi bude bez konfliktov a že si na seba zvyknú. Ak si nepadli do noty hneď, už si nezvyknú. To máš ako medzi ľuďmi. Niekto je typ, že sa znesie úplne s každým, niekto sa neznesie s nikým, niekto vychádza len s niekým.

Viktorka777

Este ma napadlo, ci to nemoze mat nejaky suvis s tym, ze huskyca, ked bola este u matky, ta ju napadla, pravdepodobne ju chcela zuabit. Po tejto udalosti ju od nej oddelili.

Viktorka777

No ja neviem, mame u mamy aj dvoh psov husky a nemecky ovciak a nebol tam ziadny problem, ked bol vlciak maly. Husky si nechal vsetko, od hryzenia usi, ust a vsetko mozne dobiedzanie. Male konflikty tam boli, potom aj v dospelom veku trosku vacsie, ale boli to mozno tri bitky a nic sa nedeje. Inac su kamarati. A poznam suzitia feniek co su v pohode, takze tejto teorii neverim.

Slobodna

Dve rovnaké pohlavia sa nikdy znášať nebudú. Každá z nich bojuje o svoje teritórium (priestor) a chráni si ho. Ja som mala dvoch psov. Museli sme dávať neustáli pozor, zachovávať odstup najmä pri žraní, rovnako aj pri hladkaní. Bude si brániť svoje miesto - kde je naučená spať, jedlo, aj pána. Naši sa zvykli fajne porafať, aj obočie bolo natrhnuté. Nieže by sa nemali radi, je to ich pud sebazáchovy.
Ide o dominanciu, podrobiť si toho druhého. Ak bude aj jedna z nich dominantná a tá druhá sa podrobí aj tak bude dochádzať k stretom a bitkám. Iná možnosť ako oddeliť neexistuje. Rozhodne ich nenechávať spolu samé.
Škoda, že ste nekúpili psíka, znášali by sa úplne v pohode.