Môžem?

Príspevok v téme: Môžem?
hladná :)

Mám otázku, môže sa jesť v surovom stave čiže nevarená ani inak upravovaná zelenina ako brokolica, kapusta hlavková alebo činská a karfiol? Nemyslím všetko naraz miešať ale osobnitne či sa môže jesť napr. že si pokrájam určité množstvo surovej hlavkovej kapusty a zmiešam s mrkvou a tak zjem ako šalat. Alebo že si umyjem hlavičky z brokolice a zjem. Môžu sa tieto druhy zeleniny jesť takto na surovo?
Bola by som rada ak by mi niekto odpovedal. Ďakujem :)

hladná:)

Ďakujem Vám :)
A ešte mám takú otázočku. Kúpila som si teda kapustu ale samozrejme celú ju hneď nezjem za jeden deň však. Do šalátu použijem tretinu napr. a čo so zvyškom ak si chcem šalát opäť urobiť až o napr. dva dni tak ako ju mám skladovať aby mi nezhnila? V mrazáku alebo v chladničke? Lebo celú kapustu skonzumujem na taký ten šaláť za trebars týždeň a pol a nezhnije mi v chladničke za ten čas? AKo ju skladujete vy? Pokrájanú alebo v celku? Naloženú v niečom či len tak?
Vďaka :)

Slobodna

A prečo by sa nemohli jesť surové? Ja milujem napr. surový karfiol. U nás keď sa ide vyprážať, tak z neho často rapídne ubudne ešte pred tepelnou úpravou :)

olivienka

škodlivé na tom nie je nič... akurát ťažšie stráviteľné, ja mám napr. surovú brokošku veľmi rada, ale vždy ma z nej bolí brucho, resp. ma nafukuje, takže jej nemôžem zjesť veľa. na druhej strane, možno by si časom žalúdok zvykol, takže smelo chrúm :)

m8

sinsinety

asi maš kapustu velmi rada, ja tiež ale za surova napr. ja by som nedokazala zjesť viac ako 10-15 deka. šalat z kapusty, taky ten so zalievkou, to už je ine. oni ju robia tak, že ju trochu nechaju zmaknuť v horucej vode. možno aj kusok surovej niekde daju, neviem. ale polka to už je moc. skus na lačny žaludok zjesť polku kapusty. z toho musí byť aj blbě :p

sinsinety

m8
nerozumiem tvojej vete "neverim ze napchas co i len polku kapusty a ona je potom nechutna"
sewie
a preco kapustu nie? Ved ja napr. v restauraciach vidim ze k jedlu davaju ako prilohu surovu kapustu s tou mrkvou. Ci uz ide o bielu alebo cervenu kapustu. Tak preco nie?

m8

jasné :) ale bacha, môže byť z toho ráno štiplavá srajda :p. kapusta do šalatu s mrkvou treba zaleješ horucou vodou a nechaš troška zmaknuť. neverim, že napchaš či len polku surovej kapusty:p ona je potom nechutná už:p aj sa po**:p aj brokolicu jasné surovu možeš, možno chutnejšia by bola troška sparená a osolená, aj karfiol možeš, jasné..niekde na nete som čítala o raw recepte, že karfiolová ryža - rizoto. a to bol len čisto nasekaný na drobno karfiol akože ryža a ešte volačo farebné, tak že sa to po zmiešaní podobalo na rizoto..