Je nutná kolonoskopia?

Príspevok v téme: Je nutná kolonoskopia?
|AnonyM|

Chcem sa opýtať či pri mojích ťažkostiach je nutná kolonoskopia.
Už som moje problémy tu niekde písal, ale napišem ich ešte aj tu :)
Takže už mi bola robená 2x gastroskopia lebo mám chronickú bolesť v epigastriu. Pri gastroskopii mi bolo zistený raflux žlče do žaludka nasledne do pažeraka, z toho všetkeho sa mi urobil 2 mm ostrovček v pažeraku črevnej sliznice (Intestinalna metaplazia), našli mi aj helikobaktera a zapal žaludku. Po nasadeníkoombinaácii antibiotík a lieku KINITO moje bolesti sa nijako nezmenili, ale pri druhej gastroskopii bolo všetko OK naštasti zmizla aj tá črevná sliznica z pažeráku. Ale moje bolesti stále neprestávajú, a na internete som našiel toto:
...Chronické bolesti brucha sú častejšie podmienené funkčne než organicky. Vždy sa pýtame na závislosť bolesti od prijímania potravy. Rozlišujeme 4 hlavné typy bolesti:
1. vredová choroba – 1-4 týždne typické každodenné bolesti; intervaly bez bolesti týždne až mesiace
2. cholelitiáza a recidivujúca pankreatitída – epizodické, 1-4-dňové záchvaty; intervaly bez bolesti dni až roky
3. funkčné ťažkosti (colon irritabile...) – trvalé bolesti menlivej intenzity viac rokov
4. karcinómy – perzistujúce a progredujúce bolesti

ja sa zaraďujem do 3 skupiny keďźe moje bolesti su chronické a sú menlivej intenzity ale ďalej som našiel že:
Menlivé a progredujúce bolesti môžu byť príznakmi malígnych zmien. Ak ťažkosti pretrvávajú viac ako 3-4 týždne, treba urobiť vyšetrenia na odhalenie malignity vo včasnom štádiu (Ca GITu: ezofagogastroduodenoskopia, rektoskopia, irigografia, kolonoskopia). Až ak ťažkosti menlivej intenzity nie sú sprevádzané žiadnymi organickými zmenami a zmenou hmotnosti, môžeme sa uspokojiť s diagnostikovaním funkčného ochorenia.

lenže mne z tých vyšetrení prehliadli akurát žalúdok mám len 17 rokov a bojím sa kolonoskopie :/

ilsy

Ahoj, ja som bola na kolonoskopii, neni to nič strašne da sa to vydržat, len musi byt dobry lekar a keď ide do zahybov čreva musi trochu povolit, tam to trochu boli. Ale osobne si myslim, že tento problem nemaš.Helikobakteta sa tiež tažko zbaviš, nemusel sa im tam ukazat, keď beteš antibiotika a može tam stale byt. Možeš mat pleseň v žaludku a ta ti robi galibu, ale to ti nikto nezisti. Dobra je na to ina alternativna diagnostika.