Lanovy olej, makovy, konopny ci ktory?

llnzzda

môžu sa užívať normálne, že si dáš za lyžičku alebo si ich dáš do jedla. len to skôr potom už tak, že máš jedlo naložené na tanieri a pokvapkáš olejom. do varenia neviem, či sa zvyknú, aby nestratili všetky tie vitamíny a všetko, čo obsahujú.

Katy19

konopný olej je super, ľudovo sa mu hovorí aj kefa na cievy. Dávam si každý deň 1 lyžicu alebo ak robím šalát tak do neho pridám. Dobré je ho aj potierať na kožu ak máte psoriázu alebo ekzém. Ja používam bio za studena lisovaný z konopnej farmy www.hempbona.eu

PICNIK

Ľanový olej panenský neznečistený, lisovaný za studena. Jednu polievkovú lyžicu na lačno, 20min. pred jedlo. Ako "spaľovač tukov" je protizápalový v tráviacom trakte a odľahčujúci pečeň od spracovania určitých druhov mastných kyselín.
Po mesiaci užívania začne byť výborná kvalita pokožky aj vlasov.
Odporúča sa užívať pri metabolických poruchách pečene čo súvisí aj so zdravím pokožky.

Olej treba skladovať v chlade po cca. 1 mesiaci po otvorení začne horknúť. Pred použitím treba fľašku z olejom niekoľko krát prevrátíť hore dnom kvôli premiešaniu.

Z makovým a konopným nemám osobné skúsenosti.

stanley77

jednoznacne odporucam kombinaciu lanoveho a konopneho oleja, je to najzdravsia kombinacia pre ludske telo vobec, lanovy hlavne z pohladu lignanov a omega 3 a konopny ma zas velmi zdravy a liecivy chlorofyl a doplnit si mozete aj omega 3 a hlavne omega 6(ak podobne ako ja nepapate avokado ci nepouzivate olivovy olej a napr ked mate problemy so zapalmi ci rakovinu hrubeho creva a inych traviacich organov ci problemy s travenim rozneho druhu.. hlavne na zapchu ci pokazeny metabolizmus su tieto oleje echt dobre! , v kratkom case da pri pravidelnom uzivani 1-2 PL denne do poriadku.. v pripade lanoveho oleja sa odporuca nepit ho samozrejme samostatne ale miesat ho s nizkotucnym tvarohom v pomere 1:1 az 1:2 ci 1:3(v pripade pouzitia jogurtu v pomere 1:3 az 1:6) pre lepsiu vstrebatelnost a vyuzitie liecivych zloziek oleja pre ludske telo
okrem zapalov dost vyraznou mierou redukuje aj cholesterol, cisti cievy upravuje vysoky tlak
viac o konopnom oleji sa docitate tu:
www.zdravimkuspechu.sk
www.zdravieastyl.sk
o lanovom oleji tu:
imunita.online
nakupnyporadca.eu
makovy odporucam iba v pripade ked vylucne potrebujete posilnit organizmus vapnikom teda ak ho potrebujete na kosti a klby ktore zasobuje chybajucim vapnikom

ModraObloha

Nechápem aký dôvod ma oživovať starú tému no aby som prispel tak určité lanový.. ma Omega 3 ktore su proti zapalom, nemisto Omega 6 ktore su na zapal. Skúste si naštudovať niečo i syrnej patlenine... tvaroh, lanove semiačka, lanoví olej + kusok vody na zriedenie a rozmixovat riadne.. celkom chutné a zdravé :) Proti zápalom, dokonca sa da uživat aj pri problémoch s pankreasom pretože tlmí zapal.

BJ_2

Rozhodne nedoporucujem pit makovy olej na zdravie, co bude urcite tych 15-30g denne (2-3 polievkove lyzice). Obsahuje sice vela prospesneho, ale z dlhodobeho hladiska ma aj jedno velke negativum, kedze obsahuje hlavne omega-6 mastne kyseliny, ktore posobia vo zvysenom mnozstve skodlivo. Teoreticky by nevadilo, keby sa dorovnaval lanovym olejom, ale kedze omega-6 su skoro vsade v rastlinnej strave, ked chce clovek napriklad este jest avokado, pouzivat olivovy olej, a dynove semienka, ci jest orechy a mandle, uz sa to neda dorovnat ani lanovym olejom, to by ho trebalo privela.
Je teda lepsie ostat pouzivat iba lanovy alebo chia olej, ktory je bohaty na omega-3 mastne kyseliny a z tych omega-6 veci, jest len tie najzdravsie, ako avokado a dynove semienka, popripade vlasske orechy. A z omega-6 olejov radsej pit nieco este zdravsie nez makovy olej, napriklad borakovy olej (5ml denne) a olej z ciernej rasce (10 ml denne). Takto si clovek zachova dobry pomer omega-3 a omega-6 mastnych kyselin. Naco jest nieco zdrave, co ma negativny ucinok? Radsej jest iba tie veci, co maju pozitivne ucinky.
Makovy olej rozhodne neprekona borakovy, ani olej z ciernej rasce. Radsej by som teda uzival tie, ale nie viac ako 15 ml denne. Zvysok potom dorovnavat chia/lanovymi semienkami a lanovym olejom.