Je niečo na tom pravda?

Príspevok v téme: Je niečo na tom pravda?
nudím sa :)

Je niečo pravdy natom, ako niektorí tvrdia, že všetko čo sa nám v živote stane, všetko čo nás v živote stretne či už ľudia alebo rôzne situácie majú svojú príčinu a význam?
Je pravda aj to že každého človeka ktorého nám život postrčil do cesty a ktorého sme stretli má nejaké poslanie pre nás?
Už viackrát som sa stretla s takýmito tvrdeniami tak preto sa pýtam či sú to len nejaké bachorky alebo to naozaj tak funguje.

iggzik

mnoo vsetky tieto a podobne veci: osud, boh, rovnovaha, karma, .. su len vyplody ludskych mysli, bo sa nenasla a asi ani nenajde "pravda".

Kazdy clovek ma svoju mysel, podvedomie a ine veci co sa deju v nasich mozgoch a reakciach co nas vlastne robi cim sme.

Clovek ma "iluziu" ze ma 100% kontrolu no nema.. teraz nemyslim tym, ze nieco nadpozemske atd,. ale ako napr skusenosti co sme sa vedomky aj nevedomky naucili pocas zivota sa do toho ripu (podvedomie).. vonkajsie vplyvy ako napr tu nizsie bolo spominane, ze deculo povedalo podme ... dalej ked je rychla akcia a musite rychlo na to reagovat tak vysledok reakcie ovlivnuje vela faktorov (nalada, okolnosti, skusenosti, mysel..)

Zamyslat sa nad tymito vecami vacsinou nema zmysel, bo este nikde nikto doteraz to nevyriesil..

Zivot a vsetko co sa okolo nas neustale deje je v pohybe.

Co vsetko dokazu a robia nasu mozgy je este stale v plienkach po vedeckej a odhalenej stranke..

odpovedam

doubledog, to, o com pises, ziadem osud nie je. osud je predurcenie, ktore nik nedokaze zmenit. ale ty do toho miesas rozhodnutie cloveka, co ide na turistiku a motivovanym konanim robi rozhodnutia. to s osudom nema nic...

Radek28

Podla mna existuju nieco ako nasepkavaci. Su to bud anjeli, duse mrtvych alebo len intuitivne citenie. Nieco z toho nam nasepkava ako sa zachovat, co robit, ake rozhodnutie vykonat. Je len na nas ci sa zapocuvame do nasho podvedomia a budeme pocut to co nam nase vnutro prostrednictvom toho niecoho hovori. Problem dnesnych ludi je ten ze nevieme pocuvat nielen druhych ale ani svoje vnutro a prehlusime ho televiziou, pocitacmi, hlasnou hudbou, sedenim v pivarni ci v baroch alebo alkoholom. Mnohi pochybuju o tom co im vnutro hovori a udupavaju ho.
Vela ludi by predislo nechcenym tragediam a zlym rozhodnutiam ak by viac vsadili na svoju intuiciu ci tzv. nasepkavacom.

doubledog

predurcenost ci osud nespocivaju v tom, ze sa to len tak prihodi.
tie udalosti su dopredu vedome naplanovane danou osobou. zakladny plan zivota je dopredu dokladne pripraveny a odsuhlaseny.

pouzijem take zjednodusene prirovnanie:
ked clovek ide na turistiku, vyberie si nejaku trasu.
pri vybere ma dost velku volnost.
ale len co sa uz na trasu vyberie, jeho volnost dalsieho vyberu sa znizuje.
ak ide tato trasa napr. po nejakom ostrom hrebeni, volnost vyberu sa znizuje na minimum.
a to, ze na kilometri 14,4 bude vrchol vysky 2345 m.n.m., je v tomto zmysle dopredu predurceny osud :)

odpovedam

urcite kazda akcia vyvola reakciu, ale na svete mas 3 skupiny objektov:
1. predvidatelne - sily, energie, fyzikalne zakony atd.
2. instinktivne - zvacsa predvidatelne, to su zive tvory
3. motivovane - tykajuce sa len cloveka, a teda nepredvidatelne. nemozes vediet, kto kedy co urobi a preco...

preto mi akykolvek fatalizmus pride nemozny... poucit z veci sa da, veci su prepojene. ale v tom nevidim nic viac nez len to, ze proste sa stalo. neverim, ze veci na svete su predurcene, to by potom kazdeho zbavovalo akejkolvek zodpovednosti a v podstate aj svojpravnosti a kazdy by sa mohol vyhovarat, ze vlastne on za to nemoze, z to tak bolo predurcene :-) neviem... mne toto zmysel akosi nedava... ale ved ok, kazdy ma pravo na svoje videnie sveta

Sejla

odpovedam, hmmm ja to mam opacne a nuti ma to zamyslat sa nad pricinami a dosledkami, je dobre vidiet ako sa zdanlivo nesuvisiace veci ovplyvnuju a da sa z toho ponaucit..

odpovedam

ja zas na toto neverim. iracionalna hlupost. nahody a nehody sa deju. uz len kvantovy svet je toho dokazom. len niekto v tom vidi predurcenost. je to len zbavovanie sa zodpovednosti za svoj zivot, pretoze pre niekoho je lahsie vysvetlit si veci tak, ze tak "mali byt" alebo ze "neskor uvidim, aky to malo zmysel", ale z vlastnej skusenosti vidim, ze to vravia vacsinou ludia, ktori sa radi lutuju a neradi preberaju zodpovednost za to, co ich v zivote stretlo.

Sejla

je to tak a nic nadpozemske na tom nie je. Nesuvisi to s anjelmi ci s bohmi. Kazdy a vsetko v tvojej minulosti ovplyvnuje pritomnost, ktora zas ovplyvni buducnost a bud to vidis, alebo to nevidis...