Problemy so zdravotnou poistovnou - samoplatič

Príspevok v téme: Problemy so zdravotnou poistovnou - samoplatič
svetobezniik

dobry den,
potrebujem radu ohladom zdravotného poistenia. moja 21 rocna sestra je samoplatic odkedy skoncila skolu,pracuje iba na brigádach,minuly tyzden sa rozhodla ze odcestuje na rok na cesty po juznej amerike (nevie presne kedy sa vrati,ani spiatocnu letenku este nema), bola aj v zdr. poistovni odhlasit sa,no oni pytali potvrdenie o pobyte ale kedze ona nebude cely cas len v jednej krajine (ani ubytovanie nema zaistene)tak pytali potvrdenie o praci ale ona tam nejde ani pracovat iba cestovat,spoznavat nove kultury a tak,ved vela turistov chodi na podobne cesty a co robia s poistovnou? to maju tolko penazi aby mohli cely rok odvadzat 56€ mesacne? sestra tolko nema, ma nasetrene iba na spiatocnu letenku, ona by to po navrate bola schopna doplatit ale bojim sa ze jej naskocia velke penale a ze sa zadlzi a pojde do basy :( prosím poradte ako jej pomoct?

mate59

sestra musí byt niekde poistená,ak nie mimo republiky, tak sa musí poistit v SR.Je to zo zákona a nič s tým nespraví.Može si ho predplatit dopredu na 3 mesiace,ak sa vráti a hned doplatí nedoplatok, nebude sankcionovaná.Z tohto poistenia sa jej mimo EU neuhrádza žiadne ošetrenie, preto by mala uzavriet cestovné poistenie skor než vycestuje, lebo ak sa jej tam niečo stane, sa nedoplatí alebo ju neošetria.

ddana

Hmm, tak to by som si radšej platila - stačí sa pozrieť na problémy ľudí, ktorí odišli do sveta ochoreli a bol problém s transportom domov - posledný prípad bol tuším o nejakom chlapovi, ktorého bolo potrebné dostať na Slovensko z Nepálu kvôli psychickým problémom...

rene1337

Urcite sa za zdravotnu poistovnu nejde do basy.
Sestra musi zdokladovat v akej inej krajine je poistena,pretoze ked sa rozhodla ist ako samoplatitel je povina platit mesacne nieco cez 55eur ked to neplati mesacne jej to hradi zdravotna poistovna ktora to potom ziada spat oni pockaju aj 5 rokov ale potom to je s penalmi ktore nie su prijemne.

svetobezniik

ale ona ide cestovat po roznych statoch v ziadnom neostane dlho a v juznej amerike neni povinne zrd. poistenie zo zakona ako tu. a ked teraz rok nebude platit, moze to po navrate zaplatit naraz alebo jej naskocia nejake penale?

Alexa_1

Podľa zákona musí byť niekde poistená. Ak nie v SR, tak musí preukázať uzatvorenú poistku v inom štáte.