Dlhoročné žalúdočné problémy psychosomatického pôvodu.Čo s tým?

Príspevok v téme: Dlhoročné žalúdočné problémy psychosomatického pôvodu.Čo s tým?
Hanka7

Mám 27. Od detstva mám tráviace problémy.Keďže mám od základnej školy sociálnu fóbiu,kt. sa so mnou vezie celý život,predpokladám že toto je najzákladnejší problém mojich žalúdočných ťažkostí. Mala som síce trikrát preliečeného helikobaktera, vraj mám reflux ale celkovo dyspeptické ťažkosti(tráviace). Tento rok mi navyše zistili alergiu na kravské mlieko.

čo robiť s takým žalúdkom? znepríjemňuje mi to život.

RNG

Nuz ja ich poznam zopar vo veku mojom, (68) co maju problemy so svalstvom, znicene klby, osteoporozu a podobne
Obmedzovanie pestrosti jedla nerobi dobre dlhodobo.
No a poznal som aj silnych masozrutov, co zomreli na porazky pred dosiahnutim 50 rokov...
Ako hovoril moj stary otec a neskor moj otec vsetko s mierou
Asi nieco na tom bude pravda, otec sa dozil 90 a matka 96 a az na poslednych par rokov zivota boli znacne cinni, chodili aj 2 x denne na prechadzky, 1.5 hodinove, a denne cvicili.

sweater*

Oni jedia maso surove, ako aj kedysi povodny obyvatelia ameriky ,byzonov, nez prsiel biely muz s tepelnou upravou a s tym prisli aj choroby... vegana ci vegetarina ktory by sa dalo povedat ze je stary nepoznam, takze tazko posudim. Viem o dost striktnych veganoch co uz prsktizuju tento styl desatrocia a viac a vyzeraju vyborne a ako oni hovoroa aj sa tsk citia. Tazko posudit na tak malej vzorke ludi a nepoznam ich osobne, ludia casto klamu, aj ked neviem aky by konkretne z toho mali oni zisk. Cim som si ale isty je ze nepoznam jedineho starsieho (dajme tomu tak 60-65 a viac) co by sa tesil dobremu alebo co len uspokojivemu zdraviu. Vsetci v kuse lietaju po nemocniciach, takse ten argument o problematickom zdravy starych veganov neberiem.

RNG

sweater, ludia od praveku a ich predchodcovia zili zberatelsko loveckym sposobom a aj napr u "vegetarianskych" simpanzov najdes v zaludku rozny hmyz aj male zvierata, ktore sice dost v malom mnozstve, ale predsa len jedia, tj vegetarianstvo ludi je mytus sireny vegetarianmi a roznymi nabozenskymi sektami.
Najnovsie napr u divokych simpanzov zistili, ze obcas robia aj v noci rozne vojny so susedmi a porazenych zozeru, tj su prirodzene, hoci dost zriedkavo kanibali.
Samozrejme nase dnesne diety bohate na znicene jedla a privela masa su pre mnohyc skodlive a ked prejdu na cas na vegetarianstvo a vitarianstvo, maju s tym dobre vysledky. Ale permanentne ani vegetarianstvo nie je optimalne, pozmam plno zarytych vegetarianov, co maju na starost rozne zdravotne problemy vyplyvajuce z nedoastatocne pestrej stravy, kde chybaju zivocisne bielkoviny.

sweater*

som nedopisal celu vetu sorac :). hcel som povedat to ze vyrazne zlepsenie mojho stavu nemusi byt len o veganstve v mojom pripade ale celkovo o zlepseni stravy

sweater*

suhlasil by som s rng s tym, ze obchadzanie problemu ten stav nevyriesi, akurat s tym rozdielom ze ja si myslim ze konzunacia zivocisnych produktov nieje pre cloveka prirodzena, ano v urcitych situaciach k prezitiu nevyhnutna a postacujuca ale zdaleka nie dokonale 'palivo' pre telo. ze by to bolo ziaduce v krajine kde su potraviny maximalne dostupne a v klimate ktorom zijeme to sa vobec neda povedat. preto skusat telo 'naucit' a pomahat mu roznymi doplnkami aby sa naucilo spracovavat veci tak neprirodzene je nezmysel podla mna. ale samozrejme konktretny dokaz ze zrovna moj pripad je cely o veganskom zazraku, ako som spominal nizsie, dost som zmenil stravu tym ze sa snazim jedavat zeleniny kopce, ovocie a zaradil som aj vei co som pred tym ani len nepoznal. jedine doplnky co uzivam su chlorela, spirulina tie s casu na cas na nejake obdobie a b12 asi raz tyzdene.

RNG

Hanka, nepoznam ziadnu stravu co by dodala do zaludka dostatok kyselin.
Stav mysle sice ovplyvnuje aj traviaci proces, ale ked nas poskodene parietalne bunky v zaludku, mozes robit co chces, a nevyluci sa ti dostatok kyselin na travenie a znicenie mikrobov v zaludku.
Snad niektore rastliny maju obsahy roznych enzymov v surovom stave, ako napr papaya, ananas, cvikla,kiwi , stonkovy celer atd. Ale dnesne moderne potravinove doplnky su ovela lacnejsie a ucinnejsie. A su presne davkovane, takze nemusis hadat, kolko coho zobrat s kazdym jedlom aby si mala dostatok kyselin a enzymov na travenie.

Hanka7

Pán RNG, takže podľa Vás dopĺňať organizmu to čo mu chýba stačí lepšou stravou? Lebo ja na doplnky veľmi nie som.
Ak áno, ako by mal vyzerať jedálniček aby som nemala tie problémy kt. mám?

To čo píše sweater, na mňa dosť sedí.

Myslíte si že aj ten reflux sa dá liečiť lepšou stravou a psych. pohodou?
Aj keď vy píšete o nedostatku kyselín..nesúvisi aj ich stav s tým ako sa stravujeme a naším psych. stavom?
Lebo čítala som že je to vlastne moderná choroba tejto modernej doby plnej stresu a veľkého psych. tlaku okolia na človeka.

RNG

OK, kazdy mame na vyber, alebo sa vyhnut vsetkym potravinam ktore nevieme stravit pre nedostatok kyselin enzymov a tym, si oslabit telo znacne, vcitane imunity, ktora velmi zavisi od stavu mikrobialneho osadenie criev, alebo si doplnit chybajuce kyseliny enzymy, mikrovlakniny a probiotika a tak si udrzat lepsie zdravie celkove.
Poznam pripady, co si tvrdohlavo nedoplnali chybajuce kyseliny, dokonca ich potlacali roznymi liekami, aby "netrpeli na paly" a dnes maju silnu osteoporozu, zrychlene starnu a maju velmi zlu imunitu a teda celkove skrateny zivot. Mnohi z nich uz nevedia co vlastne maju jest, lebo maju tolko jediel "zakazane" jest, lebo im zamoruju telo a vytvaraju potravinove alergie.
A niektori sa to snazia nejak vydoplnkovat, ale to sa neda, lebo velka vacsdina zivin musi pochadzat z potravy a nie piluliek a kapsul.
Doplnuje sa len to, co chyba v jedle

klasika

Je potrebné nájsť príčinu,presne ako si to už v nadpise uviedla.Keď sa príčina odstráni odstráni sa aj tvoj problém.Dobrý psychosomatik vie,čo s tým.Držím palce.