Chef alebo Santoku

Ninka4

Už som veľa značiek nožov vyskúšala, ale najviac sa mi osvedčili nože IVO Premier z profikuchar.sk, sú naozaj kvalitné.

Margareta465

Ja môžem odporučiť IVO Premier nože, sú mega, majú dokonca ochranu pred porezaním. Dajú sa objednať na profikuchar.sk.

Kika40

S touto značkou nemám skúsenosť, my máme doma IVO Premier nože z profikuchar.sk a sú brilantné, dlho vydržia ostré, manžel si ich nevie vynachváliť, on je u nás hlavný kuchár. Je to naozaj kvalita portugalskej výroby.

Pivonka37

Tieto značky mi nič nehovoria. Nechcem, aby to vyzeralo ako reklama, ale ja mám výbornú skúsenosť so stránkou www.profikuchar.sk, kúpili sme IVO Premier nože a sú famózne, stále ostré a aj do ruky perfektne sedia. Ak by ste chceli vyskúšať, majú aj radu SOLO, tá je ideálna pre mladých, ktorí nechcú ešte veľa do nožov investovať. Ale aj tie sú kvalitné, čo som počula.

Seven

No ja osobne som rozmýšlal nad značkou Solingen tá základná seria. Ide mi iba o tento nožík samozrejme. Pretože ostatné ako (vykosťovací, sekáčik, dekoračný) mám k dispozícií takže potrebujem hlavne krájať zeleninu napr. mrkvy, celer na žilien, kocky atď. prípadne rezať rybu, plátky mäsa proste klasické práce čo by mal zvládnuť Chef alebo Santoku na pracovisku, kde je priestor. Škoda, že nemám s nožom Santoku skúsenosti, ale príde mi veľmi praktický na tieto účely, ktoré som vyššie popísal. Samozrejme sa rozhodnem po tom čo si vyskúšam svoje 2 budúce favority. A štýli krájania používam tak 3 dosť často tak samozrejme musí byť čepel dostatočne hrubá aby som si neodieral prsty o dosku, ale to je jedna z vecí na ktoré sa pozerám pri kúpe najskôr tak isto samozrejme váha keďže mi Santoku nože prídu trošku ťažšie ako Chef. Neviem čo je na tom pravdy. Sklon ruky mám pri krájaní akurát vyhovujúci.

dalsi

inak, co sa tyka krajania:

musim vediet co krajam, v akej vyske, na akej doske. Je rozdiel, ci mam velku kuchynsku linku a krajam na nej, alebo na drevenej doske so sirkou 50cm, alebo mam malu linku, zapratanu a krajam to na 10cm dosticke. Osobne mne staci asi noz tak 16-18cm, kedze krajam vela zeleniny. Na rybu sa zase hodia dlhe a uzke, trochu ohybne, ze kopiruju jej chrbticu.

Napr. velmi sikovny, taky univerzal je aj tvar nozov DEBA, ktory je taky spicaty trojuholnik. Co robi dobre to, ze ruku nemas rovnobezne s doskou ale v cca 45 stupnovom uhle, cim sa pohodlnejsie kraja.

Na nieco su dobre tenke noze, na nieco hrubsie.

Zakladom, aby clovek nemal nervy je vsak OSTRY noz. Nepouzivam velmi brusenie, ale staci mi dobra ocielka z tvrdeho materialu, zo zdrsnenym povrchom. Staci par tahov a noz je ostry /samozrejme nesmie byt uplne vytupeny/. Ocielku pouzivam casto a zatial som to brusit nemusel. Kvalitna ocielka je uplny zaklad. Potom neni problem robit ani s lacnymi nozmi...