Escitalopram a hyperprolaktinémia

Príspevok v téme: Escitalopram a hyperprolaktinémia
madlenka

Ahojte, dr. mi menila lieky sertralin za Escitalopram kvôli nežiadúcemu vedľajšiemu účinku - zvýšená hladina prolaktínu. Avšak sa s manželom snažíme o dieťa. Po necelom mesiaci užívania ma však bolia prsia a samovoľný výtok mlieka mám aj naďalej. Preto si myslím, že vedľajší účinok sa touto výmenou asi nepodarilo eliminovať. I keď tajne ešte dúfam, že by som mohla byť aj tehotná :) Nemáte náhodou niektorá skúsenosti s užívaním Escitalopramu? Prosím tých, resp. tie, ktoré sa k danej veci nevedia vyjadriť, aby zbytočne nemudrovali radami typu: "Načo mi je dieťa, keď som na liekoch". Takéto odborné rady si nechajte pre seba, a buďte len radi, že sa vám nič takého, čo by vás prinútilo lieky užívať, neprihodilo. Na takýto váš názor zvedavá nie som! Ďakujem za pochopenie ;)

RNG

Nuz ked si pozries, kto za financovanim tych "studii" je, tak je to organizovana medicina alebo farmacia. A podla toho aj tie "studie" vyzeraju.

lombardo1981

A ja som zase uviedla, že sa v USA robili štúdie, ktoré výrobcov výživových doplnkov neukazujú v moc dobrom svetle. A tiež nechávam na návštevníkoch tohto fóra, čo všetko si z tých štúdií zoberú.
Sorry, philips, ale niekedy sa nechám uniesť. Pôvodne som chcela postnúť iba prvý príspevok.

RNG

Inac ja vobec nevediem boj proti lekarom ani farmabiznisu, len ludi oboznamujem s faktami okolo toho a vybrat si mozu sami.
Teda uvadzam tu take fakty, co farmabussiness sa snazi zatajut, a tak isto aj organiziovane lekarstvo, ktore ma zaujem hlavne na prijmoch , co je samozrejme v spolocnosti riadenej peniazmi. Aj doplnkovy priemysel ma samozrejme hlavny zaujem na ekonomii, lenze ich predukty su pre ludi prakticky neskodne, zatial co na kazdy farmaceutiocky patentovany vyrobok casto nestaci ani strana na popis vsetkych moznych skodlivych ucinkov, co na ludi mozu mat.
Samozrejme z tohoto hladiska ja sam osobne aj moja rodina sa obraciame na doplnky , ci na udrzbu zdravia alebo potlacanie chorob.
Ale vy si mozete vybrat cokolvek, len si chcem byt isti, aby ste mali cely obraz , nielen ten, co vam media ovladane monopolom lekarov a farmaciou dovolia vediet.
V USA je 15 000 lekarov co liecia pouzivanim doplnkov, co je sice len 1.5% vsetrkych lekarov, ale sukromne az 90% lekarov kupuje pre seba a svoje rodiny rozne doplnky, tak asi vedia, pre co to robia. Keby nemali strach pred prenasledovanim iste by ich predpisovali aj viac, ale zialbohu monopol v medicine prenasleduje a tresta kazdeho, co sa odvazi pouzivat ine prostriedky, ako vyucuju na medickych fakultach.

RNG

Inac ja sa vobec neurazam a netvrdim, ze obcas sa moze v doplnkoch najst nieco skodlive. Len je to velmi zriedkave, podstatne menej caste, ako v jedlach, co tak isto FDA spravuje, a nezrovnatelne menej, nez nasledky liekov.
A to je prave pre to, ze ma doplnkovy priemysel extra vnutorne kontroly, ovela prisnejsie, ako pottravinarsky priemysel a samozrejme farmacia, kde su skodlive ucinky , vcitane smrti dovolene.
Efedra sa bezne pouziva v medicine a sice je pravda, ze davnejsie zomrelo na nu az 35 velmi obeznych zien, co si ju besne predavkovalo, aby rychle schudli, a zomreli na porazky, a v zapati na to ju FDA zakazalo ako doplnok a doplnkovy priemysel vobec neprotestoval ale okamzite ju z trhu stiahol dobrovolne.

RNG

Nuz predavkovat sa da vsetko, napr staci 50 gramov soli na usmrtenie, . Jedna zena napr pred par rokmi vypila zo stavky galon vody(3.78 litra) za 5 minut a o 6 hodin v nemocnici zomrela, lebo nezistili, ze mala hyponatremiu ale ked odpadla, narazila si hlavu a prehanali ju cez rozne masiny, aby zistili poskodenie hlavy....
Na potravinove nakazy zomiera v USA az 6000 ludi rocne, a predsa sa ludia neboja jest.

lombardo1981

Ak by som bola taká naivná ako predpokladáš, tak bezmyšlienkovito uverím každej kravine, čo sa na nete objaví. Takže ťa ubezpečujem, že o mňa strach mať nemusíš. Veď stačí pozrieť, aký urputný boj proti farmabiznisu vydieš ty. Ja sa len snažím poukázať na fakt, ktorý tu ty len ťažko spomenieš. Už len kvôli tvojej zaujatosti. Urážaj sa koľko chceš. Ale súdne zmýšťajúcemu človeku je to nad slnko jasné. A na to ani nepotrebuje štúdie, ktoré už z princípu považuješ za zmanipulované.
A pri tých svojich úvahách o neškodnosti výživových doplnkov askosi poazabúdaš na také svinstvá ako sú efedrínové tabletky na chudnutie, spalovače tukov ako sú napríklad Hydroxycut či OxyElite Pro.
Napríklad v roku 2013 práve OxyElite Pro na Hawai u 7 ľudí spôsobil zlyhanie pečene a viac ako 25 ľudí skončilo s akútnym poškodením pečene.
Veľa ľudí si ani neuvedomuje, že výživové doplnky môžu byť nejako kontraindikované s ich ochorením. Napríklad ľudia s renálnou insuficienciou by sa mali vyhýbať Chitosanu, Coenzymu Q10, s obsahom kreatinínu. Je ich ale podstatne viac.
A to radšej ani nebudem spomínať, že keď si nejaký ten výživový doplnkok kupeješ, tak v podstate neustále hráš ruletu, pretože si nie si istý, čo vsa v nich vlastne nachádza. Neuvažola si niekedy, že odporcovia sa nesnažia trh zlykvidovať? Ale sa len pokúšajú, aby sa stal trochu regulovaný? Aby si výrobcovia nerovili, čo chceli? A nevysmievali sa tak celej FDA priamo do ksichtu? Veď deklarujú určité zloženie, ktoré by malo pomáhať? Je to tvrdý biznis, v ktorm ide o ťažké prachy. Ale žiaľ, bez rešpektu ku spotrebiteľovi.

RNG

Lombardo, si naivny , ked si myslis, ze neexistuje konkurencny boj farmacie a lekarskeho monopolu proti doplnkom. Ale pomer 2 mrtvi na doplnky a 700 000 mrtvych na lieky ti predsa len nieco musi povedat o bezpecnosti doplnkov, bez ohladu, co sa pise na internete proti doplnkom.

lombardo1981

Snáď mi to philips odpustí, ale mám neodolateľné nutkanie poukázať na tienistú stránku výživových doplnkov v USA.
Lieky aspoň prechádzajú klinickými štúdiami. Ale výživové doplnky výrobca jednoducho vypustí na trh a až potom FDA kontroluje ich neškodnosť. Častokrát je to len v podobe akého si upozornenia. A v prípade, že nejakú látku zakáže, tak si z toho výrobcovia nerobia veľkú hlavu.
www.medicaldaily.com
www.foodsafetynews.com
Štúdia z roku 2013 poukázala na mnohé nedostatky, ktoré sú pri výrobe výživových doplnkov. Buď sú účinné látky nahrádzané lacnejšími a menej účinnými variantami, alebo účinnú látku neobsahujú vôbec. A vtedy sa ich účinok dá prirovnať placebu. Ďalej tá štúdia odhalia, že sa v nich nachádzajú aj neuvedené látky. Ako sú ryža, pšenica a sója. Pomerne časté potravinové alergény.
www.nytimes.com
www.forbes.com
www.nytimes.com
www.biomedcentral.com
A len pre zaujímavosť uvediem, že napríklad Detská nemocnica vo Philadephii zakázala predaj väčšiny výživových doplnkov v lekárni.
www.forbes.com
www.boston.com

ni-ka

wkjb - ja som nikde nenapisala ze je bezpecne uzivat lieky pocas tehotenstva...ja som len napisala, ze ani ten doplnok co RNG odporuca ako "neskodny" nie je bezpecny a neodporuca sa uzivat pocas gravidity...