Vino - bolest zaludka

Príspevok v téme: Vino - bolest zaludka
Annie2398

Ahojte, chcela by som sa spytat na jednu vec, ktora ma uz dlhsie trapi. Alkohol sice nepijem casto, ale vsimla som si, ze po konzumacii bieleho vina, prip. sampanskeho sa mi pomerne rychlo dostavia ukrutne krce v bruchu vyzarujuce do celeho trupu a plynatost. Palenie zahy nemavam.. cervene vino mozem pit bez problemov. Neviete co by to mohlo byt? Dakujem!

Lucikkicul

Presne tento isty problem riesim aj ja a momentalne, stava sa mi to stale taktiez po bielom vine... hlavne suchom...

RNG

Nuz pozri na clanok
www.allergynutrition.com
kde sice tvrdia,. ze jedla kazenim sa mozu mat zvysene mnozstva histaminov, ale predsa je v nich histaminov podstatne menej, nez sa vytvara v nasich crevach(ovela vacsi rozpad a mikrobialna cinnost) a hromady mame v tele aj tak viazanych do bielych krviniek a tvorene v Mast celach na podraznenie roznymi pre nas cudzimi najma bielkovinnymi latkami. Uvadzaju tam aj rozne ine potraviny, co sami vobec neobsahuju histaminy, ale aj tak vyvolaju histaminovu reakciu tela .

CaffèLatte

Čo je histamín ?
Histamín 2-(4-imidazol)-etylamín – patrí medzi biogénne amíny. Biogénne amíny sú nízkomolekulárne organické zásady, ktoré sú prítomné vo všetkých živých organizmoch. Histamín vzniká bakteriálnym odbúraním aminokyseliny – histidínu. Prirodzene sa vyskytuje i v ľudskom organizme a jeho účinky sa prejavujú pri alergických reakciách, keď sa uvoľňuje vo veľkom množstve.

Ktoré potraviny môžu obsahovať histamín ?
Biogénne amíny sa nachádzajú predovšetkým v ľahko sa kaziacich potravinách bohatých na bielkoviny (napr. ryby a rybie výrobky). Histamín sa vytvára aj v takých potravinách, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám. Patria k nim určité druhy syrov, surová saláma, surová šunka, kyslá kapusta, špenát, extrakty z droždia, víno, pivo. V pomaly zrejúcich syroch a v niektorých druhoch salám boli nájdené vyššie koncentrácie, pretože mikroorganizmy tu môžu byť aktívne počas dlhšieho obdobia a môžu viac histidínu na histamín odbúrať.

Takže aké vysvetlenie tu dostanem?

RNG

Mnohi to prilis zjednodusuju, ze jedla priamo obsahuju histaminy.
Nie je to celkom tak, lebo histaminy sa vytvaraju v MAST celach/bunkach v nasom tele ako odpoved na drazdenie. A mnohe pre nas nestravitelne bielkoviny drazdia tym, ze zamoruju telo a zvysia nasu vlastnu tvorbu histaminov.
Cize histaminy prakticky nie su v jedlach ale v nasej reakcii na ne.

CaffèLatte

Nežiaducu alergii podobnú reakciu častokrát vyvoláva pitie vína z dôvodu obsahu histamínu v ňom. Vína, kde hrozno dozrieva dlhšie (port, sherry - alkoholizované vína) majú vyššie koncentrácie histamínu. Taktiež červené víno alebo francúzske šampanské majú väčší obsah histamínu ako biele či šumivé vína. Aj pivo obsahujúce histamín môže navodiť takzvanú histamínovú intoleranciu u konzumenta. Alkohol sám osebe spúšťa v organizme uvoľnenie väčšieho množstva endogenného (vnútorného) histamínu. Alkohol taktiež inhibuje enzým degradujúci histamín - diamín monoaminooxidázu (DAO), čo vedie aj k zvýšeniu hladiny histamínu. K tomuto zvýšeniu môže dosť aj pri kombinácii vína či piva s potravinami obsahujúcimi histamín ( ryby, syry, fermentované salámy, šunka, údeniny, sójové výrobky, špenát, kečup, kyslá kapusta , čokoláda, jahody, morské živočíchy). Niektorí pacienti môžu mať ťažké reakcie už po požití stopového množstva alkoholu v prezretom ovocí, čokoládových bonbónov alebo šalátových zálievkach s vinným octom. Syndróm histamínovej intolerancie je pomerne nové ochorenie. Podľa odhadov asi 3% ľudí na Slovensku majú problém s odburávaním histamínu. Na internetových stránkach sa objavú informácie o prítomnosti jedu včiel a ôs vo víne a práve ľudia s alergiou na hmyzí jed môžu zareagovať aj na vypitie vína. Príčinou je spracovanie hrozna spolu s telíčkami ôs a včiel , ktoré si na šťave z bobúľ hrozna pochutnávali. Kto má alergické reakcie po vypití vína, mal by na túto možnosť myslieť.

RNG

Bezna histaminova reakcia na bielkoviny, co vytvaraju kvasnice. Enzym, ktory vacsine ludi na to vyraba pecen je diamin oxidase(DAO), a mozno ho dnes dostat vo forme kapsul pod menami Histame alebo Daosin. Samozrejme mozes sa aj vyhybat roznym necerstvym a kvasenym jedlam

redka

moze to byt alergicka reakcia... niektori ludia reaguju na kvasne kultury vo vine alebo v pive... len neviem preco ti potom to cervene problem nerobi... tazko povedat...