Ako postupovať?

Príspevok v téme: Ako postupovať?
dedinčan

Dobrý deň.
Riešime s priateľkou problém ktorý asi ani riešenie namá a ja by som rád vedel aj názor iných. Sme spolu skoro 6 rokov. obaja sme rozvedený ja mám dieťa z 1 manželstva a aj priateľka má jedno dieťa. Teraz čakáme spoločného potomka. Pred nedávnom sme sa presťahovali z mesta na dedinu neďaleko mesta - 14km. Bolo to naše spoločné rozhodnutie. To je všetko OK , problém ja ale dochádzka malého do školy. Chlapec má 10 rokov a nosím ho autom do školy skoro každý deň. Ráno do školy a na obed idem po neho. Je to do mesiaca skoro 150 Eur len na toto behanie hore dole. V dedine máme školu ktorá je fakt dobrá+kopec krúžkov v škole a je od domu necelých 300 metrov. Chlapec ani cez cestu nemusí prejsť,len von z dvora a za 5 min. je v škole. Boli sme v škole pozrieť aj s priateľkou a nič čo by odlišovalo mestskú školu od dedinskej sme nenašli-ešte aj skoro všetky učiteľky sú z mesta. A tu nastáva problém , moja polovica ani náhodou malého prehlásiť do tejto školy. Lebo si bude musieť zvyknúť a že nikoho tam nepozná a čo s cig´ánami,pritom je ich tam len pár a v triede by nebol ani s jedným ... Ale , ja zarábam cca 520Eur ona cca 400Eur. Po vyplatení šekov nám ostáva zhruba 450 Eur , čo je suma na zaplakanie. A teraz dávame na benzín tých spomínaných 100-150Eur/mes. Len na behanie do školy a nazad.Pritom školu máme pod nosom. A keď sa nám narodí malí tak už ja fakt neviem ako to utiahneme. Na tomto sa vadíme už pomaly pravidelne lebo proste nemáme nato aby sme behali denne škola a domov , len moja sa tvári akoby sa nechumelilo. Chápete , nedá sa z 5 Eur urobiť 6. A vobec si neviem predstaviť ako to bude fungovať keď sa narodí malý. Skúšal som aj nátlakové akcie , povedal som že proste ja už toto odmietam toto furikovanie ... odpoveď bola - ja si to nejako zariadim. Ale veď to nie je riešenie ?! Samozrejme ešte aj \"svokra\" jej dáva za pravdu . Len nikto nevidí,lepšie povedané nechce vidieť , že proste peniaze na toto niesú. Ja pri poslednej hádke som svokre povedal : OK tak nám pošlite mesačne 150Eur na toto behanie a hotovo,žiadny problém. A toto už nie,vraj prečo by ona toto mala dotovať. Tak nech sa potom do toho nestará-no nie? Je tu aj ďalšia vec : ja robím na smeny . A hlavne po nočnej kedy prídem okolo 6:30 domov uťahaný jak vôl a teraz si ani neľahnúť,lebo za hodinu treba budiť malého a niesť ho do školy... no kým prídem domov je skoro 9 a zas si nelahnem lebo o 13:00 už treba biť po neho v škole , potom až do večera kým polovička nepríde domov som s malým lebo jeho nechať bez dozoru to je skoro ako časovaná bomba. A večer mi drahá povie - čo si taký protivný zas. Prečo asi? Pretože od včera rána som hore,celí deň fungujem,večer idem do roboty a po robote ťahám až do večera-teda do teraz.
A tak sa pýtam , mám trvať na svojom ,alebo ako ďalej??? Ja som za zmenu školy už len preto že keď sa malí narodí tak to bude jak finančne tak aj časovo náročnejšie,takže si to nedokážem predstaviť ako to bude fungovať ak malí zostane na súčasnej škole + skoršie ranné vstávanie(ktoré by prestupom na túto školu odpadlo). Čo sa týka spojenia,je autobus , ale malý bez mami ani houby , takže ja fakt netuším čo bude ďalej. A tie hádky kvôli tomuto už ma nebavia a ani nič neriešia. No tak ako ďalej? Som už z toho na nerv. zrútenie.
Ďakujem.

Bandolera

Vidis, je tu riesenie, dokonca aj dve (bus / zmena skolky)... Len kym nad nimi budes len polemizovat ti budu unikat cas aj peniaze z rod. rozpoctu. Uz necakaj a konaj! Ved to robis prevsvoje zdravie a aj pre pokoj v rodine. Mozno sa im to zo zaciatku bude javit opacne: mama bude ustrachana o svojho milacika, ci pride zdravy domov a synak bude namosureny, ze prisiel o pohodlne vyvazanie sa. Bud vsak neoblomny, ked to nepojde busom, ze maly to nebude zvladat, tak mu popripade daj na vyber, nech ma pocit dvolezitosti, ze to vlastne on si vybral, ci bude dichadzat busom alebo bude chodit do skoly co ma kusok od odomu a busom chodit nebude musiet, ale ze jednoducho nejaka zmena v jeho zivote sa udiat musi...

Zuzka.forum

bbcvn + dedinčan + ostatní, pokiaľ teda možnosť prestupu na inú školu neprichádza do úvahy, ja ten autobus vidím ako prijateľný kompromis pre všetkých. Má 10 rokov. Ja som dochádzala do ZŠ od mojich 7mich rokov (len prvý týždeň chodila somnou mama, aby ma naučila čo a jako, potom už úplne samučka som chodila), síce len 4km, ale aj tak, sama som šla na zastávku, na ktorú som sa dostala len keď som prešla najfrekventovanejšiu hlavnú cestu. Každý deň. Celých 8 rokov. Do školy i späť. Ja a ďalších 100 detí a všetci sme to prežili. :) Ale chápem, niektoré matky sú hrozné kvočky a rozmaznávajú deti - čím im veľmi do budúcnosti nepomôžu. Deti treba učiť nielen zodpovednosti, ale aj k tomu, že nebudú mať vždy všetko na tanieri. Obaja pracujete, máte toho dosť, jedinou povinnosťou dieťaťa je chodiť do školy.
A súhlasím s M8 - skús na to ísť cez osobu ktorej sa to týka - cez chlapca. Lebo to inak nepôjde, iba ak: a) prestup b) autobus. Držím palce. :)

bbcvn

ja by som 10rocne dieta nepustila same cestovat busom do mesta a kadetade. partnerka nema vodicak aby ho vozila ona? alebo buduci mesiac skrat vas rozpocet este o 150€ ze co nato ona.. povedz jej rovno ze ty ho uz vozit nebudes, kvoli peniazom a unave, ze nech si to ona zariadi. a v pondelok rano ani nevstavaj z postele. nech ho odvezie ona

Typek007

Myslim ze by v 10 rokoch taku zmenu neprijal presne tak ako ja. Rodicia ma v 9 rokoch premiestnili tak isto z mestskej na dedinsku skolu, kde som si celych 7 rokov s nikym nerozumel. Sedel som ako puk cele tie roky v prednej lavici sam a to vsetko len pre dovoz. Chcel povedat to, ze ak ti zalezi na tom dietati, tak investuj aj tych 150 € mesacne do jeho detstva.Alebo ho aspon skus naucit chodit na buse \"bez mamy\". Jak ti na nom nezalezi tak so svojou priatelkou nadalej nesuhlas.

m8

skus sa s malym porozpravat vysvetli mu ze je to drahe a ze by velmi pomohol keby prestupil na skolu v dedine, radsej ze mu nejaky kruzok zaplatite alebo budete moct kupit nejaku hracku :p aj mu vysvetli ze jeho mamka s tym nesuhlasi, ze sa o neho boji, tak nech jej ukaze ze je uz velky chlap, ze to zvladne a chape aj vasu fin. situaciu myslim ze ak je chlapec rozumny tak to pochopi lahsie sa vam bude mamu presviedcat..inak uplne s tebou suhlasim...a sucitim

philips

Základnú školu som menil trikrát a nebol problém. Sťahovali sme sa len vrámci mesta a mohol som chodiť peši alebo busom, ale aj tak som tú školu zmenil...

doubledog

ten problem ma jednoduche riesenie
prehlaste ho do miestnej skoly, nech chodi tam.
ale alenka r ma pravdu, mal by si to vediet presadit.

dedinčan

pre alenku r : práveže pod papučou niesom , ale v tomto som poľavil a tu je výsledok. Vieš , nie je to môj syn preto som nechcel tlačiť na pílu , ale čo je dosť to je dosť. Práveže v práci a aj v ostatnom okolý som "uznávaný" a ludia čo ma poznajú ma berú , lebo čo poviem to aj splním a to isté vyžadujem aj od známich , kolegov ... ale toto som proste posral a všetci si zvikli že - však on sa postará a tak. Teraz keď už sa staviam na zadné tak sa nikomu nepáči , ale riešenie je , len ani boha ho prijať. Tak ja som strašne zvedavý ako to bude =DALEJ. Ono malí , taká je vec , že od mala bol chlapec "rozmaznávaný" a tu je výsledok - nesamostatnosť . A ešte ho v tom aj polovička (a svokra keď príde náhodou tak to je už úplne koniec)drží naďalej. Aj na tom už bolo pár "výmen" , hovoril som jej to už cca 3 roky dozadu. Už aj ona vidí že som mal vtedy pravdu , lenže priznať to by asi bol hriech. Takže , môj názor ohľadom prestupu aj podľa vás je asi namieste. No nie?!

kafe

a ozaj, "ustúp" žene, že reku fajn, deculo nech si naďalej chodí do školy v meste. Ale nech chodí busom. Na tom neni nič strašné, naučí sa. Neni prvák preboha, takéto veľké decko skutočne môže chodiť autobusom, potrebuje naberať aj nejaké zručnosti a skúsenosti, zodpovednosť za seba, aby bol včas na zastávke.. nech si trochu aj ono začne uvedomovať a vážiť luxusné vyvážanie sa autom (keď pôjdete niekam inam).
Žene veľkoryso ustúp, že nech je teda tak ako chce ona a nech si to aj zariadi tak, ako chce. SAMA.