Zdravé priberanie

Príspevok v téme: Zdravé priberanie
-L

Dobrý večer, mám jednu otázku k odborníkom alebo ľuďom ktorí sú v rovnakej situácií ako ja. Mám 17 rokov a moja váha je 63 kg, a meriam 178cm. Smerujem k vám s otázkou ako zdravo priberať. Na internete som našiel veľa článkov a každý ponúka iné alternatívy. Práve preto by som sa rád dozvedel ako zdravo pribrať (svalovú hmotu). Ďakujem.

odpovedam

budovat svalovu hmotu sa da jedine silovym cvicenim. to znamena, ze tzv. kardio uplne vynechaj, jedinou moznostou je intervalovy trening (napr. intervalovy beh, intervalove bicyklovanie atd.). Hmota rastie len pri intervalovom pohybe - ked si to uvedomis, aj posilovanie vo fitku je intervalove. Striedas intervaly maximalneho vykonu s pauzami.

Takze zacni cvicit. Cvicenie je vsak len impulz k rastu svalov, samotne rast sval nesposobuje. Cvicenie potrha svalove vlakna a to, ci sa poskladaju na vacsie zavisi od stravy a regeneracie (spanku).

Pre teba plati, ze ak chces pribrat, tak musis denne prijat 2-2,5g bielkovin na 1 kg telesnej hmotnosti, 5-6g sacharidov na 1kg hmotnosti a tuku tolko co bielkovin.

Ak budes mat malo bielkovin a malo sacharidov, nepojde to. Co sa tyka samotneho cvicenia, tak sa sustred na tzv. biele svalove vlakna, ktore reaguju na kratky intenzivny pohyb s vysokymi vahami. Cize snaz sa dvihat co najvacsie vahy (samozrejme nie take, ktore ti sposobia zranenie) s malym poctom opakovani, do 10 bohato staci. Ja niekedy cvicim kvoli stimulu aj tak, ze dam len 3 opakovania. Zvysuje to silu a reaguju na to opat biele svalove vlakna.

To je zhruba teoria okolo toho. Takze klucove su tazke vahy, vysokokaloricka strava a dostatok spanku.