Akne a veganstvo

Príspevok v téme: Akne a veganstvo
Kindervajko1

Ahojte,

Mam akne uz niekolko rokov,vdaka b5 je to teraz uz omnoho lepsie ako kedysi... Ale stale to ani zdaleka nie je cista plet. Vzdy ked ma trosku stresov spravia sa mi hrozne vyrazky, ked nespim 8 hodin taktiez a kedze som studenta vs dodrziavat sa to stale a uplne neda,aj ked sa snazim zit zdravo (organicka strava, zaklad zelenina ovocie, ziadna biela psenica,biely cukor, kravske mlieko, obmedzujem i soju, chodievam pravidelne na prechadzky do lesa, dodrziavam pitny rezim,chlorella,vyzivove doplnky...). Posledne mesiace zacinam velmi realne rozmyslat na roaccutanom,ale myslim,ze veganstvo este pred tym stoji za to skusit. Myslite si, ze i ked som bola na testoch intolerancie a vysadila vsetko na co mam vyssiu intoleranciu a som krvna skupina b, ma to pre mna zmysel? Na maso som mala nulove intolerancie... Ale vravim si,nikdy neviete...

Akekolvek skusenosti velmi ocenim!

Dakujem vam a pekny vecer :)

bcxhg

Kindervajko1 to je super ze tie tuky konzumujes denne, ale ide o to ze musis uplne vylucit tie skodlive, rafinovane. ak ti pomhol b5, skus ho zase uzivat v mensej davke ako predtym, ale dlhsie. skus si kupit nejaky krem na tvar s phantenolom (B5), minimalne 15% obsahom v kreme. neviem ci v lekarni na slovensku sa to da kupit, ale na nete isto zozenies. vyluc drogeriu so silikonmi, sulfatom, a to nielen kozmetiku na tvar ale celkovo kozmetiku vseobecne. miesto kremov hydratacnych si kup napr. tekvicovy olej lisovany za studena nerafinovany. da sa kupit v biopotravinach, je sj na konzumovanie. aj hroznovy je vyborny na akne, je aj protizapalovy, ale musia byt panenske lisovane za studena

odpovedam

kindervajko, bola som vedeckym pracovnikom a so zdrojmi pracovat viem, mam aj pristup do databaz, cize ti viem zarucit, ze stravovanie podla krvnych skupin je hlupost. jednak je to medicinsky nezmysel a jednak zaklad teorie autora je filozoficky, nie vedecky! nehovoriac o tom, ze znamych je vyse 50 systemov krvnych typov, nie len tie 4 najznamejsie. S tym tato dieta vobec nerata.

Navyse, autori vychadzaju z predpokladov, ktore ani neboli dokazane, niektore veci su dokonca nebezpecne. Najzavaznejsie riziko predstavuje vyziva pre ludi s krvnou skupinou 0 (ide az o 40 % ludi), ktorym sa odporuca konzumovat najma maso a vylucovat obilniny. Je dokazane, ze nadmerny prijem zivocisnych potravin a nedostatok rastlinnych zloziek v strave podporuje vznik zavaznych ochoreni, akymi su kardiovaskularne a nadorove choroby, vysoka hladina cholesterolu v krvi, atd.

Takze preto to niekomu funguje a niekomu nie - pretoze toto delenie u niekoho nepredstavuje take riziko ako u druheho. Telo rychlo reaguje na zmenu, preto mnohi vysledky maju. Ale ci je to racionalne je druha stranka veci.

Dalsou chybou je uvadzat par prikladov z okolia ako vseobecny atribut. To, ze nieco niekomu pomohlo neobstoji. Musi to pomoct velkej vacsine. Pretoze vynimky su vzdy. Ak chces byt veganka, je to len tvoja vec. Tvoje telo to moze, ale nemusi zvladnut. rastlinna strava je pre cloveka tazko vstrebatelna, u soje to je napr. 10% a co sa tyka mineralov v zelenine, tak niekedy nevstrebes ani 5%. Preto je nezmyselne vynechavat zivocisnu stravu.

kazdy clovek ma iny somatotyp. Poznam ludi, co maju akne cely zivot. najlepsie je vysetrit obsah akne - ci sa ti nepremnozila nejaka bakterie na pokozke a nesposobuje zapal mazovych zliaz. Strava vie pomoct, ak ide o kvasinky - vynechanim sacharidov. Ale malokto to vydrzi.

Kindervajko1

Bcxb

Myslela som,ze to budu tieto... Medzi ne sa zrejme radia aj ryby ako losos, avokado, olivac... Problem je,ze tieto potraviny konzumujem denne...

bcxb

dobre tuky su hlavne v orechoch. panenske nerafinovane oleje lisovane za studena. zivocisne tuky.
nezdrave tuky su vsetky rafinovane tuky.. napr. rastlinne masla, slnecnicove oleje atd. vyprazane jedla.
to veganstvo ak chces vyskusat, vyskusaj, urcite ti neublizi. skus to na dva tyzdne napr. precistis si telo.

Kindervajko1

A vedel by si mi napisat potraviny alebo aspon par prikladov , ktore obsahuju dobre tuky? Kludne by som vyskusala aj to...

Kindervajko1

Odpovedam

Ja jej nazor neodsudzujem, respektujem ho,ale je rovnako nepodlozeny ako ty oznacujes stravovanie podla krvnych skupin za nezmysel... Keby som nepoznala ludi ktorym to proste pomohlo, napriklad zbavit sa zdravotnych problemov, tak ako zdravsie stravovanie, myslis ze by som sa za to stavala a chcela by som to skusit aj sama?

Bola som na odberoch, robili mi hormonalny profil, u gastrologa, alergologicky, na gynekologii, ORL, zubara... Na ORL mi akurat nasli v nose zlateho stafylokoka ktoreho som preliecovala antibiotikami... A z odberov som mala hodnotu zeleza na spodnej hranici, takze chodim na pravidelnejsie odbery,ale zda sa ze ked som zvysila prijem zelenej zeleniny, na zelezo to pomohlo. Tiez som sa liecila cajmi z cinskej mediciny, chodim na pravidelne cistenie, skusala som liecbu u albertovej, akupunkturu... Jedine co mi pomohlo, boli vysoke davky b5, aj tie nie na uplne vycistenie pleti...

A chcela by som sa spytat, ze ako je teda mozne,ze kamaratka sa zacala stravovat vegansky a zacala sportovat niekolkokrat tyzdenne a podarilo sa jej za 4 mesiace takmer uplne dostat z niekolkorocneho akne?

odpovedam

kindervajko, ked nie si schopna prijat iny nazor a ludi s inym nazorom ako tvojim povazujes za obmedzenych, tak forum je potom nespravne miesto pre teba.

kikarika ma pravdu, akne su vacsinou vecou hormonov a jedine, co stravou mozes ovplyvnit, je dostatocny prijem tzv. dobrych tukov, pretoze prave z nich sa syntetizuju hormony. Sama pises, ze ked mas stresy, vyhadzes sa - na vine je hormon kortizol. Navyse stravovanie podla krvnych skupin je dokazany nezmysel, takze pozor na zdroje, z ktorych cerpas info. odporucam verifikovane autorizovane zdroje, idealne z karentov.

Akne moze byt sprievodnym javom zdravotnych problemov, bola si na nejake vysetrenia? bez vylucenia zdravotnych problemov je velmi tazke nastavit liecbu.

Kindervajko1

To absolutne nie je pravda ze strava nesuvisi s akne... U niekoho sa mozno zla strava neprejavuje na pleti u niekoho ano... Kazdy sme ini a u niekoho to moze byt pricinou... Mam x kamaratov a kamaratiek, aj z ameriky a anglicka,ktorym vysadenie niektorych jedal/veganstvo atd na plet pomohli... Neznasam tieto obmedzene nazory, ked su ludia ktorim to realne uplne vycistilo plet.

Ale aj tak dakujem za rady.

kikarika1

akné nemá nič spoločné s tým, čo človek je...akné nie je totiž problém stravovania, ale problém hormónov...to by si musela jesť naozaj iba stále napríklad štipľavé jedlá, aby sa to prejavilo negatívne na pleti...prečo potom niektorí ľudia nemajú akné vôbec a stravujú sa horšie, ako tí, čo akné majú?

ja si udržiavam dobrý stav pleti tým, že užívam zinok, chodím raz do mesiaca ku kozmetičke, robí mi hlbkové čistenie a liečbu ozonizérom (aj keď mi povedala, že ja už túto liečbu vôbec nepotrebujem)...doma si umývam ráno a večer pleť ichtyilovým mydlom, ráno si nanesiem denný krém, ktorý zmatňuje a večer si nanášam kokosový olej...občas použijem pleťovú vodu..čo sa týka stravy, tak zjem naozaj hocičo, tak isto ako som hocičo jedla aj v puberte, s tým rozdielom, že vtedy som vyrážky mala a dnes ich už nemám (len ojedinele mi vyjde maličká vyrážka pred menzesom - ale to je NIČ v porovnaní s tým, čo som mala kedysi) :)))