Porovnávam sa s druhými?

Príspevok v téme: Porovnávam sa s druhými?
smutna22

Ahojte, Asi mám problém so sebavedomím. A pritom nemám dôvod si neveriť.
Pomaly končím technickú VŠ, mám niekoľkoročnú prax v dobrej firme popri škole, cestujem, priateľa milujem,...ALe aj tak akoby mi to nestačilo.
Proste sa napr. porovnávam so spolužiačkami. A pritom oni sú len na intráku a nemajú žiadnú brigádu, skončili skúšky už minulý týždeň a mne to vychádza ešte na týždeň naviac. A tak keď sa nato tak pozriem, si vo vnútry pripradám hlúpo, že oni už skončili a ja ešte nie. Ale neviem prečo sa tak cítim :(. LEbo zas ja som aj do práce robila popri skúškach...
Tiež je to isté s priateľovou nastávajúcou švagrinou. Teda už nie je. Lebo sa rozišla s jeho bratom. To dievča, ako mi všetci hovorili, bolo hlúpe, spoliehalo sa len na svojho priateľa a rodičov, nič nerobila, ani v kuchyni, ani na záhrade, ani v škole, ani v práci, len sa fintila a zabávala. A ja som aj tak toto jediné dobré na nej našla a mi bolo ľúto, že sa tak nefintím, že sa neviem tak líškať ľuďom ako ona.
Tak sa mi zdá, že na druhých aj keby mali 100 zlých vlastností, skutkov, ja nájdem ten 101. ktorý je dobrý, jeden jediný, a je mi potom smutno, že ja taká nie som.
Ale naopak, ja mám v živote dosť už splnených cieľov, a stále nájdem čosi zlé na sebe, stále o sebe pochybujem, stále si neverím.

Neviete mi nato čosi povzdudzujúce prosím povedať? čo s tým?

smutna22

Kkafik dakujem :)citala som si uz viackrat tvoje slova, pomaha million to uvedoovat co musim vo svojej hlave zmenit:)

kafe

čo keby si to brala ako inšpiráciu, že - jéééj, toto sa mi na druhom páči, aj ja by som taká chcela byť. Len, mne tie veci, čo sa ti na druhých páčia prídu dosť hlúpe. A načo sa má šikovná baba degradovať na úroveň blbca? Líčenie je fajn, môžeš sa naučiť capkať sa krémikmi, namaľovať, vedieť sa zabávať, uvoľniť, byť spontánna... Ale líškať sa? Dá ti niekto 5 evri, lebo si spravila skúšky skôr ako ostatní? Je blbosť ponáhľať sa, keď JA nemám dôvod sa ponáhľať.

Skús si uvedomiť, že život a situácie sa točia okolo TEBA, ty MÁŠ BYŤ ten pevný oporný bod vo svojom živote, ty si najdôležitejšia. Nikto druhý tvoj život za teba neodžije, nevychutná si ho, nebude sa tešiť.. to musíš urobiť TY! Zmeň svoje myšlienky, ktoré sa ti točia v hlave z: nie som dosť dobrá na: wau, skvelé, dokázala som... (spraviť skúšky, zvládnuť všetko v práci), juch! som šťastná žena :) Proste si uvedom koľko krásnych a rovnako inšpiratívnych vecí je AJ NA TEBE. A teš sa z toho. Ak sa ty nevieš tešiť/uznať si vlastné úspechy a že si fakt dobrá, kto to má urobiť za teba? Sebavedomie je vedomie, uvedomenie si seba. Ak neveríš sama sebe, že si dobrá, máš nejaké výsledky za sebou, popieraš samu seba, popieraš realitu.
Ináč ten pohľad ktorý máš na druhých, že zo 100 zlých vlastností nájdeš 101 dobrú :) to je strašne milé. Presne takto sa nauč pozerať aj na seba. Pristupuj k SEBE, akoby to bol niekto druhý - odmeň sa, pochváľ sa, teš sa z úspechov... Buď tam konečne AJ TY SAMA PRE SEBA.

smutna22

lienocka- 33
Ďakujem za slová a rady :) Už včera som si 2 x prečítala tvoj príspevok, ale už som nevládala odpisovať. A dnes 3.krát :)) Naozaj povzbudivé slová si mi napísala.

Úplne som sa našla v tvojich slovách. Ja som na v polkde výšky dokonca bola na 4roch sedeniach u psychologičky. Mala som totiž veľký strach z neúspechu, skúšok. Psychologička usúdila, že si neverím, a je to kvôli môjmu ocovi hlavne. A tiež povedala, aby som si verila, veď ako všetko stíham a pod...Ale vôbec mi to nič nepomohlo :))

A aj o tých nových cieľoch po škole aj s priateľom si sa trafila. O tom dosť často uvažujem. Obaja chcem vycestovať do zahraničia, ale sú tam okolo toho dosť otázok. Uvidím

[zruseny35]

Ahoj.Mas uplne normálny pocit porovnávania len netušíš s čím/kým alebo čo mas porovnať..
Okolo 25r života si taketo porovnávanie sa si žena robí.Kto je ?Co dokázala?A čo chce ešte dokázať..
Ty sa len porovnávas nesprávne- s druhými.
Je take porekadlo:"aká matka,taká Katka"-nieje to ale len ohladne povahy,ale aj života aký chceš žiť.A maminka je tou, s ktoru sa porovnavat-nie v zlom, ale či aj ty chceš žiť ako ona,alebo si das svoje ciele a naplníš si ich.Tebe sa to predsa pekne darí-mas niektore svoje ciele splnene,VS budeš mat o chvílku za sebou..A chýba ti uznanie- si lepšia v tom,že más aj prácu a predsa zvládas skušky.Nejde o to ,kto ich urobí skor-ale kto ich urobí-a ty si predsa uspešná.Tu sa nesuťaží v rýchlosti,berie sa vysledok a naročnosť ,ktoru ty zvladas.
Líškat sa ludom netreba,je to predsa neuprimne,a robievaju to ludia čo vela charakteru pokope nemaju..Tebe by to padlo vhod od nejakeho blízkeho človeka?
Ved stačí byt milá..
Líčiť sa možeš predsa naučiť,na webe je všetko..len sa mi tlačí na jazyk otázka,prečo to chceš?Priatel ťa spoznal ako prirodzene peknu babu?Alebo si mu padla do oka ako nalíčená babika?Prečo to meniť?
Hladas to zlé na sebe lebo hladas čo zmeniť .Sebavedomie je uvedomujem si že som niečo dokázala.. a že si niekto , kto vie čo ma rad,čo chce..čomu sa rad napr.venuje.Kludne si urob kurz -kozmetičky alebo za nejakou zajdi,najdi koníček ktorý ťa napr.lákal roky...

Po dalsie nasledujuce, sa treba v živote posunuť dalej-čo bude po skole, čo s priatelom dalej..sny a ciele si treba dat dalsie
Clovek sa takto zvykne na svoj život pozrerat s vetou"kde chcem byt o 10rokov"?