Inzulín a chudnutie?

Príspevok v téme: Inzulín a chudnutie?
NO2

Môže mať umelé vyvolávanie zvýšenej tvorby inzulínu vplyv na rýchlejšie chudnutie?
Robím taký menší pokus v tomto smere na sebe a nejako kilá idú dole, pričom predtým sa váha ani nepohla.
Keď som sa predtým postavil na váhu, tak mi len vypísalo po česky: váži pouze jednu osobu:-)
RNG by mi asi vedel v tomto ohľade poradiť.
Ak to bude možné, tak vopred ďakujem.

philips

Inzulín podporuje lipogenézu a ukladanie tuku v tukových bunkách. Nemyslím, že sa dá využiť na chudnutie.

RNG

Inzulin nema nic spolocne s tukmi. Ukladanie tukov je vec rezervy tela, kde prebytocne cukry uklada vo forme tukovych zasob. V "civilizovanej spolocnosti sa ukladanie tukov okolo brucha a na stehnach znasobuje stresom, kde je za to zodpovedny hormon cortisol.
Na spalovanie ma vplyv najma stitna zlaza, kde pri znizenej cinnosti telo spaluje menej a tak je az 60% zien pretucnelych a s nedostatkom energie.
Preto a samozrejme aj pre ine, tu propagujem destresovanie a doplnky jodu a selenu na stitnu zlazu.

lombardo1981

Glykemický index ti hovorí, koľko potravina obsahuje cukru, ktorý sa rýchlo vstrebáva a štiepi. Pri jej zjedení rýchlo vzrastie glukóza v krvi. Ale vzápätí aj rýchlo klesne, čím vznikne hypoglykémia. Vtedy sa opäť dostaví hlad. A samozrejme na nejakú sladkú pamlsku. :-D
Priznám sa, že si prakticky nedokážem predstaviť ako umelo navýšiť hladinu inzulínu bez zjedenia vysokoglykemického jedla. V prípade, že je nedostatok glukózy, začne sa štiepiť glykogén uložený v zásobe. A pri ťažkej hypoglykémii sa uvoľní glukagón, ktorý v pečeni rozloží glukagón na glukózu, ktorý prenikne do krvného obehu.
No najväčší problém pri tejto hypotéze (nič som o tom nečítala, takže neviem ako to presne funguje) je, že inzulín podnecuje ukladanie tuku. On v podstate brzdí metabolizmus tukov.
Napríklad u ľudí, ktorí majú rýchly metabolizmus, je často zistená zvýšená senzibilita na inzulín.

Slobodna

Prečo sa potom pri chudnutí odporúčajú potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré nezvyšujú hladinu inzulínu? Rovnako ako nehladovanie, ktoré zase hladinu inzulínu znižuje. No už mám z toho hokej aj ja :)

lombardo1981

Teoreticky to môže byť účinné. Keďže viac inzulínu dokáže premeniť viac glukózy na energiu. No podľa mňa to nie je najlepší nápad. Pretože sa pokojne môže stať, že sa Langerhansove ostrovčeky vyčerpajú a dôjde k ich zániku. A vtedy sa objaví DM2. Toto sa v stáva pri liečbe PAD (tie totižto podnecujú zvýšené vylučovanie inzulínu).

lombardo1981

Čo sa týka inzulínu a chudnutia, je dôležité zvyšovať senzitivitu inzulínu. Keď je inzulín citlivý, tak "spáli" viac cukru ako obvykle. Podľa štúdií má tento efekt paleo diéta. Ale neviem, čo je na tom pravdy. Taktiež sa robili štúdie o vhodnosti paleo diéty pre diabetikov. A viedla si celkom dobre. Predovšetkým v udržovaní hladinu inzulínu. Takže asi niečo na tom bude.

Ina9

mne to nedáva logiku, pretože napr. pri Atkinsonovej diéte ide o to, aby sa znížil pomer inzulín/glukagón, čiže čo najmenšia hladina inzulínu

Slobodna

Neviem, možno sa mýlim ale pri chudnutí je potrebné naopak držať hladinu inzulínu na nízkych hodnotách a nie ju zvyšovať. Práve vysoká hladina inzulínu, spôsobená nesprávnou stravou spôsobuje priberanie a to hlavne v oblasti brucha.