Panická porucha

Príspevok v téme: Panická porucha
atra

Ahojte, ja som včera po takmer 3 rokoch navštívila psychiatra, lebo už to bolo neúnosné,mávala som zlé stavy, búšenie srdca, vytváranie si katastrofických scenárov, pocity závrate, na vracanie, raz som sa spotila ale končatiny som mala ľadové, triašku v žalúdku, pocity na odpadnutie a niekedy aj bez zjavného dôvodu, len tak "to " na mňa prišlo, strach, že umieram, že mám infarkt a tak. Lekár mi nasadil liečbu paretínom a Helexom, no dnes som si dala prvý krát polovičku Paretínu a vedľajšie účinky sa dostavili a dosť v ťažkej forme a to som v práci a robím a tvárim sa, že som v pohode a stojí ma to veľmi veľa síl a už teraz sa bojím, čo bude zas zajtra, keď si ho dám. Ale stav som mala už taký, že naozaj neúnosný, že som sa rozhodla, že už musím niečo pre seba urobiť. Takže dala som sa do liečby s vierou, že snáď mi to pomôže aj keď vidím, že privykanie si organizmu na takéto lieky je veľmi ťažké. Máte niekto skúsenosti s týmto liekom a jeho vedľajšími účinkami? Do kedy mi bude z neho takto zle?

atra

Ahoj Cliattsi, takže absolvovala som dovolenku v plnom fyzickom aj duševnom zdraví, oddýchla som si a vyresetovala myseľ od pracovných a iných povinností, úplne som bola mimo od "virtuálneho sveta", teda od NTB a FB, mailov. Zaujal ma tvoj posledný príspevok a podľa neho usudzujem, že ty sa asi dosť venuješ nasávaniu informácií o ľudskej psychike a faktoroch na ňu pôsobiacich. Čo sa týka tej mojej stravy, vsadila som na taký spôsob, že nekombinujem - nemiešam potraviny, t.j.taká trochu utriedená strava, že deň venujem len bielkovinám, ďalší škrobom, ďalší uhlohydrátom a potom si dávam jeden deň čisto zo surovej stravy, teda myslím len ovocie alebo zeleninu a musím povedať, že naozaj sa cítim lepšie psychicky aj fyzicky a ešte k dobru som aj pár kíl zhodila. Všimla som si, že som minimalizovala prísun cukrov, resp.nemám naň ani moc chuť, hoc predtým som každý deň musela mať niečo sladké - keksík, čokoládu a pod.Teraz bez problémov nezjem celý deň nič sladké a nerobí mi to ani problém. Ty sa nejak viac venuješ tématike duševného zdravia?

Cliattsi

Ahoj, ja neužívam Antidepresíva. Ja vlastne ani panickú poruchu nemám. Panický atak som mal asi jediný krát v živote, keď som išiel po ulici a bolo mi asi 16. Vieš, mal som aj takú silnejšiu sociálnu fóbiu a vtedy človek veľa premýšľa o tom, čo si iní o mne myslia. Mával som vtedy aj depresie občas. Pri tom panickom ataku, ani neviem, ako to na mň prišlo som tak ako keby zmeravel na chodníku, tak som stál, ako keby som sa ani nemohol nadýchnuť. Potom si predstav, v tej situácii som sa ešte zamýšľal, že čo si iní budú o nemyslieť, keď ma takto budú vidieť. Aj som chcel ísť preč, aby som nestál, ale išlo to veľmi ťažko. Ale zhruba asi po takých 10 minútach som sa SÁM rozhýbal a išiel ďalej.
Zamýšľal som sa hlboko nad sebou, prečo sa mi to stalo.
Robil som si takú vlastnú psychoanalýzu a zistil som, že strašne veľa premýšľam, mám strašne prekrútený pohľad na svet vplyvom svojich iracionálnych presvedčení a povedal som si, že to chcem zmeniť, lebo nechcel som, aby sa to opakovalo.

Dostal som sa k nejakým knihám a pracovalsom a aj pracujem ešte so sebou aj so svojimi pocitmi /napr. dychová relaxácia/.
postupne sa mi rokmi akosi podarilo zbaviť DEPRESIE bez liekov. Ide tu o to, že keď ti na myseľ prichádzajú nepríjemné myšlienky, treba zamerať myseľ na niečo iné.

A to robím doteraz. Lieky moc neschvaľujem, možno iba v prípade endogénnej depresie. To, čo som spomínal ja, by mala byť exogénna depresia - spôsobená vplyvom vonkajšieho okolia. Ty si podľa mňa dosť komunikatívny spoločenský človek, takže ty si sa zrejme s takým problémom, aký som opisoval ja nestretla - so soc. fóbiou.

Od takých ľudí ako si ty by som sa mohol učiť v komunikácii. Preto takéto ženy niekedy zvyknem aj pozorovať :-). Ale už nie tak veľmi ako voľakedy.

Ešte dodám, že akurát dnes som otvoril stránku, kde sa zrejme potvrdila moja úvaha, že cukry by mohli spôsobovať depresiu vo zvýšenom množstve. Doslova sa píše na stránke www.mindandbody.sk , že :
Cukor – nadmerné užívanie cukru sa môže dať tiež do vzťahu k depresii. Otázne je, či je to kofeín a cukor, čo spôsobuje depresiu alebo na depresiu náchylní ľudia užívajú viac cukru a kávy na vylepšenie nálady? Pri jednej štúdii výskumníci požiadali 23 depresívnych osôb, aby počas jedného týždňa prestali piť kávu a užívať cukor (sacharózu). U časti tých, čo sa im stav zlepšil znovu povolili kávu, cukor a sladké nápoje a druhej skupine podávali podobné placebo po dobu šiestich dní. Približne pri polovici respondentov čo užívali znovu kávu a cukor sa vrátil depresívny stav, ale ak užívali placebo, ich stav sa nemenil. Z tohto výskumu môžeme vyvodiť záver, že nadmerný kofeín a cukor môže viesť k depresívnym a podobným stavom (Behavioral Therapy-19, 1988).

Tiež sa mi stane iba občas, že keď mám hnačku, tak na mňa nastúpi taká strašná úzkosť až s depresívnym ladením. No proste, že v hlave sa mi ako keby objavil taký smútok na ten čas, než vykonám potrebu a potom to ustúpi, ako keby to bolo nejako naprogramované. Vieš ono je to v tom organizme nejako poprepájané a je to podľa mňa založené na interakcii rôznych molekúl. PReto má určite význam užívať antidepresíva

Ale ja idem na to rozumovo - racionálne

Ešte ďalšie stránky, ktoré hovoria o vplyve cukru na depresiu:

zdraviedorucene.sk

Tu sa doslova píše:
Depresia a sladené nápoje

Avšak nie je to len obezita , diabetes a - ako uvidíme - podvýživa a rakovina , ktorá nám pri konzumácii rafinovaného cukru hrozí . Ako upozorňuje na serveri Natural news John Phillip , nedávno team bádateľov predložil Americkej neurologickej akadémie štúdiu , obsahujúce zistenie , že pitie sladených nápojov , obzvlášť takzvane diétnych nápojov , je spojené so zvýšeným rizikom depresie u dospelých ( zatiaľ čo pitie kávy toto riziko mierne znižuje ) . Hlavný autor štúdie , dr . Honlei Chen poznamenal , že " sladené nápoje , káva a čaj sú bežne konzumované na celom svete a majú významný vplyv na fyzické zdravie a zrejme aj na zdravie mentálne . "

Štúdia zahŕňala obrovskú vzorku 263 925 osôb medzi 50 a 71 rokmi veku . Výskumníci hodnotili konzumácii nápojov ako limonáda , čaj , ovocný punč a káva v rokoch 1995-96 . O desať rokov neskôr sa tím opýtal účastníkov , či u nich bola od roku 2000 zistená depresia . Zistili , že diagnostikovaných prípadov bolo celkom 11 311.

Nebezpečné limonády

Ukazuje sa , že ľudia , ktorí pijú štyri alebo viac šálok limonády denne , sú o 30 percent náchylnejší k depresii . Účastníci štúdie , ktorí pili denne štyri a viac šálok sladených ovocných nápojov boli o 38 percent náchylnejší k depresii v porovnaní s tými, ktorí sladené nápoje nepijú . Zaujímavé je zistenie , že riziko je zrejme vyššia u ľudí , ktorí pijú takzvané " diétne " nápoje ( v porovnaní s tými, ktorí pijú nápoje sladené cukrom ) .

Dr Chen konštatuje : " Náš výskum ukazuje , že vynechanie sladených nápojov alebo zníženie ich množstva môže úplne prirodzeným spôsobom znížiť riziko výskytu depresie . "

Naopak pitie štyroch až šiestich pohárov prefiltrovanej vody alebo čerstvo uvareného čaju , či už zeleného alebo čierneho , riziko výskytu depresie znižuje .

Biely cukor spôsobuje podvýživu . Rakovinové bunky ho milujú .

Prečo je rafinovaný cukor tak zlý pre zdravie ? Mike Adams vysvetľuje : Pretože je to " antipotravina " , zbavená akejkoľvek výživnej hodnoty .

Cukor sa ( v Amerike ) získava z cukrovej trstiny . Surová trstinová šťava je tmavo zelená tekutina , silne aromatická a sladká , s celým spektrom ďalších chuí . Pri spracovaní surovej šťavy na cukor sa odstráni takmer všetky vitamíny , minerály a fytonutrienty ( živiny rastlinného pôvodu ) a to , čo v cukre zostane , sú len prázdne kalórie , ktoré na väčšinu cicavcov pôsobia v podstate ako jed .

Preto je sušená trstinová šťava ( u nás k dostaniu napríklad pod názvom Rapadura ) pre človeka dobrá , hoci rafinovaný biely cukor je zlý . Trstinová šťava je širokospektrálny sladidlo , ktoré poskytuje všemožné minerály a živiny , ktoré predovšetkým pomáhajú vyvažovať dopady konzumácie cukru na hladinu krvného cukru . Bohužiaľ inak je tomu s nerafinovaným cukrom repným , ktorý síce nie je " bielym jedom " , avšak podľa odborníkov neobsahuje tie isté minerály a stopové látky , ako cukor trstinový , a je tak len o málo zdravšie ako jeho rafinovaný variant .

Skutočnou príčinou väčšiny chorôb je nedostatok živín spôsobený rutinnou konzumáciou bielych cukrov .

Rafinovaný biely cukor avšak je " antiživina " a ľudia , ktorí ho pravidelne jedia , " vykrádajú " svoje zásoby živín , aby dokázali cukor spracovať , a tým si vlastne spôsobujú podvýživu . Nedostatok stopových minerálov , vitamínov a fytoživin , ktoré udržujú všetky systémy v tele zdravé , spôsobí , že telesné systémy a orgány postupne začnú zlyhávať . Lekári potom takým symptómom dávajú rôzne nálepky ako " diabetes " , " ADHD " alebo " rakovina " ( mimochodom : rakovinové bunky cukor priamo milujú , potrebujú ho takmer dvadsaťkrát viac ako normálne , zdravé bunky ) . Ale skutočnou príčinou väčšiny chorôb je nedostatok živín spôsobený rutinnou konzumáciou bielych cukrov .

Ak si chcete uchovať zdravie , vyhýbajte sa rafinovaným potravinám

Mike Adams hovorí : Sú to " potraviny pre chorobu " , ktoré umožnili súčasnú éru farmaceutických kolosov , degeneratívnych ochorení a vysoko ziskového rakovinového priemyslu . Ak môžete , nekonzumujte :

biely cukor
Biely chlieb
Bielu ( bielenú vtedy ) soľ
Biele tortilly ( pečivo )
chipsy
Priemyselne spracované mäso
Homogenizované a pasterizované mliečne výrobky
Sladké limonády , izotonické a energetické nápoje
Sfalšované " ovocné " džúsy obsahujúce predovšetkým cukor
Torty , koláče , cukrovinky , zmrzlinu a ďalšie sladkosti

Cukor vám spôsobí podvýživu . Napriek tomu po ňom stlstnete

Pokiaľ máte v súčasnosti na tieto veci neodolateľnú chuť , vraví Adams , je to zvyčajne preto , že máte kritický nedostatok minerálnych živín . Vaše telo je hladné po mineráloch a hovorí vám , aby ste jedli , kým do seba nejaké nedostanete . Ale pretože potraviny , ktoré jete , žiadne skutočné živiny neobsahujú , len konzumujete kalórie a naberáte ďalšie a ďalšie kilogramy . V skutočnosti potrebujete skutočne výživné jedlo , ktoré utíši hlad . Takú výživu vám poskytnú širokospektrálne " superpotraviny " a potravinové doplnky .

A dodáva : "Preto som bol schopný už pred viac ako desiatimi rokmi prestať piť sladené nápoje a nemám na ne nikdy chuť . Nemám chuť na zmrzlinu , torty , koláče ani na žiadne iné sladkosti . Je dôležité , aby ste pochopili , že ak jete tak ako ja , nepotrebujete vôbec žiadnu sebakontrolu , aby ste sa dokázali zriecť sladkostí . Vaše telo je úplne automaticky nevyžaduje . Inak povedané , dôvod , prečo nejem sladkosti , spočíva v tom , že na ne nemám chuť , nie je to vďaka nejaké úžasné disciplinovanosti . "
Chceme byť pokusné myši ?

Depresia , ADHD , diabetes , rakovina - rakovinové bunky milujú cukor a potrebujú ho oveľa viac , než normálne bunky - prečo teda nechávame mamutie podniky typu Coca - Coly , McDonaldu a mnohých a mnohých ďalších , aby zásobovali náš organizmus jedmi ? Pretože nám chutia ? Pretože na nás " nezáleží " ? Pretože nie sú peniaze ? Pretože sme v strese , podvyživení , a ideme v nekonečnej slučke stále sa zhoršujúcej podvýživy ?

Mike Adams radí: " Ak si naozaj chcete dopriať stravu , ktorá uspokojí túžbu vášho tela po mineráloch , a tým nechať zmiznúť svoju chuť na sladké , Vypestujte si svoje vlastné potraviny v pôde bohatej na minerály , alebo nakupujte potraviny na miestnom farmárskom trhu . Môžu vám tiež prospieť " superpotraviny " alebo potravinové doplnky - výživové doplnky bohaté na minerály . Oboje má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu ako priemyselne spracované potraviny , ktoré kúpite v supermarkete . "

Ďallší článok potvrdzuje to, že nadmerný príjem ovocia- ktoré obsahuje fruktózu môže spôsobiť zvýšené riziko depresie, čiže nielen sladené nápoje, takže som si aj odpovedal na mou záhadnú otázku :-):

webmagazin.teraz.sk

Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie

"Fruktóza je prepojená s vážnymi modernými ochoreniami, ako je rakovina, srdcové choroby, vysoký krvný tlak, poškodenie obličiek, diabetes 2. typu a dokonca aj demencia. "

Zuzana Lobotková, 28. novembra 2014 8:00
Cukor je sladký, no prináša skôr nepríjemnosti. O tom, že vám môže pridať na váhe sa vie, ale vedeli ste, že spôsobuje aj psychické problémy?

Strava s vysokým obsahom fruktózy u tínedžerov spôsobuje depresie, úzkosť alebo stres. Cukor totiž mení spôsob, akým mozog reaguje na podnety. Fruktóza je cukor prirodzene vyskytujúci sa v ovocí a zelenine, ale tiež sa pridáva do spracovaných potravín a nápojov - od sušienok po zmrzlinu.

Vedci najnovšie hovoria, že tiež stimuluje dráhy v mozgu, ktoré ovplyvňujú, ako človek reaguje na stres. Majú teda významný dopad na správanie. Informovali o tom prostredníctvom dailymail.co.uk.

Tieto účinky sú výrazné najmä v priebehu dospievania, keď sa stresová reakcia človeka len vyvíja. Ak je odpoveď na stres v tele príliš citlivá, tínedžerom hrozí, že vyrastú s vysokou citlivosťou na stres. Dlhodobé vystavenie stresu môže zvýšiť krvný tlak, oslabiť imunitný systém, zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice, prispieva k neplodnosti a urýchľuje proces starnutia.

Dôležité dospievanie

V rámci štúdie Constance Harrellová z Emory University v Atlante a jej tím podávali dospievajúcim a dospelým krysám buď štandardnú stravu, alebo s vysokým obsahom fruktózy. Po desiatich týždňoch krysy vystavili stresu. Dospievajúce jedince so stravou s vysokým obsahom fruktózy reagovali na stres inak a mali v tele aj viac kortizolu, stresového hormónu, než dospelé jedince.

To poukázalo na depresie a úzkostné správanie v reakcii na testy. Vedci zistili, že genetická dráha v mozgu, ktorá hrá kľúčovú úlohu v regulácii reakcie na stres, sa zmenila práve v dôsledku zloženia jedálnička. „Naše výsledky ponúkajú nové pohľady na spôsob, akým strava môže ovplyvniť zdravie mozgu a môže viesť k významným dôsledkom pre výživu a rozvoj dospievajúcich,“ vysvetlila dôležitosť výskumu Harrellová.

A ešte by ma zaujímalo, prečo si prešla na zmenený stravovací režim a čo vlastne jedávaš, keďže si odvtedy nezaznamenala výrazne ťažké chvíle - ataky, ak. depres. ladenie.

Vieš, lebo to nebude len o braní liekov proti depresii, o organizovaní si svojej mysle, ale určite aj o vynechaní určitých jedál. Toto ma naozaj zaujíma.

Vieš, a niekedy sa aj stane, že človek napr. aj začne jesť nejaké jedlo, alebo zmení stravovací režim a zrazu mu je omnoho lepšie. A pritom ani nemusí tušiť o tom, že možno objavil kombináciu jedál, ktorá má podstatný vplyv na zníženie depresívnych stavov :-).

A nakoniec:
www.mindandbody.sk

Tu len určité vety z článku vypíšem:
Terapia úzkosti a depresie:

Relaxačné metódy sú vhodné pri zvládaní úzkosti a pri predchádzaní depresívnym stavom - tak táto veta je úplne na konci stránky a absolutne s tým súhlasím a odporúčam každému, kto je v depresii al. úzkosti.

Biofeedback – je účinná metóda pri rade psychických aj telesných príznakov. Je to spôsob komunikácie medzi psyché a telom umožňujúci ich lepšie fungovanie. Tento proces umožňuje učiť sa meniť telesnú aktivitu ako dýchanie a ovplyvniť činnosť srdca a autonómny nervový systém, tým zlepšiť svoje zdravie a výkonnosť. Meracie prístroje merajú telesnú aktivitu, srdcovú činnosť či EEG, výsledky sa zobrazujú a na základe týchto informácií ich klient dokáže sám upravovať, čo sa prejaví v myslení, emóciách a v správaní.

- máte s tým niekto skúsenosť ?

EMDR – (eye movement desensitization and reprocesing – spracovanie zážitkov pomocou očných pohybov). Táto technika je účinná pri spracovávaní traumatických zážitkov, ktoré môžu byť príčinou depresie a iných psychosomatických porúch. Pomáha pri vytváraní sebaistého obrazu o sebe a takým ľuďom, ktorí aj napriek svojim cnostiam a výkonom trpia pocitmi menejcennosti, hanbou alebo chronickou únavou. Pomáha vedomiu zbaviť sa potlačených pocitov. Mozog počas terapie EMDR pracuje podobne ako počas snenia, ale pri plnom vedomí klienta a vieme, že snenie nám pomáha zbavovať sa emocionálneho odpadu nazbieraného počas dňa. Výskumy dokázali, že v mozgu sa počas snenia dejú veľmi podobné zmeny ako pri tejto terapii. (Francine Shapiro – Margot Forrest: EMDR. New York, 1997)

-??????? skúsenosti ???
Asi by som chcel veľa od tohto fóra

atra

Cliattsi, no úplne si ma opísal, akoby si ma poznal, až mi je to divné :D Áno, väčšinu povinností beriem na seba a ono je aj v tom problém, že som veľká perfekcionalistka a len čo si urobím sama, považujem za dokonalé, takže aj v tomto bude môj problém. Snažím sa držať hesla, keď neide o život, neide o nič, ale moc sa mi to nedarí, lebo keď si niečo ja naplánujem a náhodou to nestihnem urobiť, nemám z toho dobrý pocit.A nerobím veci na poslednú chvíľu, to zas nie, ja si všetko rozplánujem a tak. No zajtra odchádzam na dovolenku, tak aspoň tam dokážem robiť nič, dovolenku si viem užiť totálnym relaxom.Ty užívaš aj nejaké AD?
68535721 - no lexaurin neberiem, brala som Neurol a Helex a to je prakticky to isté a ak môžem doporučiť, tak si hlavne na to nezvykni, je to vysoko návykový a ťažko sa od neho odvyká, aspoň teda podľa mňa. Mne osobne sa osvedčil prírodný produkt S.John´s Wort, objednala som si už 3 balenie z USA.Netvrdím, že nemám stavy, keď si musím dať polku Neurolu,ale je to možno 1-2x do mesiaca.

Cliattsi

Tvoja panická porucha pravdepodobne vyplýva z toho, že strašne veľa vecí riešiš naraz a nemáš čas sa kedy zastaviť.
Preto je dôležité, aby si sa zastavila a premýšľala nad sebou, prečo konáš tak, ako konáš a aké to môže mať následky, ak tak budeš aj naďalej konať.

Neviem, čo ti radí psychiater, ale myl by postupne prebrať všetky činnosti, ktoré ťa uviedli do stresu a ako sa k tom postaviť tak, aby si nestresovala, prípadne by ťa mal naučiť plánovať činnosti.

Ak nebodaj ešte patríš k ľuďom, ktorí si nechávajú všetko na poslednú chvíľu a potom stresujú, tak je to dg. prokrastinácia. Prečítaj si niečo o tom.

Cliattsi

Viem, že to napíšem jednoducho, ale berieš na seba veľa povinností a myslím že sa aj doma spoliehajú moc na teba. Skús v rodine zadeliť ostatným príslušníkom prácu tak, aby si toho nemala ta veľa a vtedy, keď si budeš myslieť, že toto a toto ešte treba urobiť, tak sa proste zastav a začni si niečo čítať, napr. knihu, alebo noviny.
Dopraj si oddych a uvedom si, že ten oddych naozaj potrebuješ, lebo nebudeš môcť normálne fungovať. Nauč sa byť viac sama.
Neboj sa im povedať - ja tu nebudem všetko robiť, sme tu viacerí....
....si asi moc orientovaná, aby všetko bolo dobré, ale uvedom si, že nikto po tebe nechce, aby si bola perfektná. Je to len to, že strašne moc premýšľaš, čo sa stane, ak niečo neurobíš.
A dám ti aj nejakú radu. Skús občas neumyť riad - potom sa niekto ozve - Ale šak su neni riady umyté. Ty môžeš povedať: Ale ja nie som tu sama. Sme tu viacerí. Tiež som len človek....

Skús na to ísť týmto spôsobom a pri obede povedz rod. príslušníkom, že si unavená a že potrbuješ, aby ti ostatní pomáhali. A skús postupne zadeľovať menšie úlohy napr. deťom, aby si uvedomili, že pomáhať mame je dôležité. Netreba kričať, robiť bordel, treba logicky vysvetliť, prečo sa má to a to urobiť. A treba aj vzbudiť dojem, že to robia pre dobro celej rodiny. A ty sa snaž aj vypočuť s názory iných ľudí (neviem, ako to s tebou je, či som sa do toho trafil). Ak ti povie niekto, že preháňaš, tak mu povedz, nech ti poradí, ako nepreháňať, aký má recept. Ak to bude logické a zdôvodnené, snaž sa to prijať do seba.

Úspech je v komunikácii a kontrolou nad sebou, či to, čo robím, mi naozaj robí dobre. Aj keď je pravda, že veľa rodičov sa dosť obetujú pre deti a rodinu na úkor seba.

atra

Ahoj Cliattsi, ja tie stavy po jedení nejakých potravím alebo ovocia moc nesledujem a prvý atak som mala spôsobený tým, že sme sa chystali na dovolenku a ja som všetko chcela nechať tip-top,aby nikto nemal s ničím strosti, hlavne tu v práci a do toho ešte syn ležal s vybratými mandlami doma a proste taká úzkosť a obavy na mňa prišli a bolo to.Totál kolaps z vyčerpania, hlavne psychického. A na dovolenku sme neodleteli, lebo som ostala týždeň v nemocnici na infúzkach a tam ma dávali do kopy. Takže ja si to viem spôsobiť prehnaou starosťou a pedantnosťou a tak. ja som veľmi zodpovedný človek a až top preháňam :( A detstvo som mala úplne skvelé, mám fantastických rodičov, žiadne traumy z detstva nemám, dodnes nažívajú v harmónii a láske , aspoň také, o ktorých by som vedela. Takže fakt to bude asi len tou mojou precitlivelou povahou.

Cliattsi

Atra vieš, ja keď sa najem veľa ovocia, napr. hrušiek, alebo aj momentálne čo rastie ovocie na našich stromoch, tak do mňa ako keby len tak sama od seba vstúpila úzkosť - nestáva sa to vždy, ale niekedy, preto som sa pýtal, či aj tebe sa to stáva. Lebo zameriavam sa na príčinu stavov, čo ich vyvoláva. Ak by si mi to potvrdila, tak možno by som pátral po tom ďalej :-). Lebo ja som taký pátrač....
Vieš, cukry možno spúšťajú niektoré reakcie na úrovni molekúl a možno je to napojené na mozog a to to môže cez rôzne cestičky spustiť úzkosť. To je zatiaľ len moja teória.

Sú určite nejaké látky, alebo jedlá, ktoré pomáhajú k tomu, aby sa človek dostal do úzkosti.

Zaujíma ma, kedy si mala svoj prvý panický atak - alebo nieviem, ako sa tomu hovorí, a aké si prežila detstvo, ako to bolo s rodičmi, či ti niekto robil zle, alebo či veľa myslíš na to, čo si iní myslia

calmyourtits

Predvčerom som mal, neviem akoby som to nazval proste "krok späť". Cítil som sa týždne v pohode a predvčerom bum mal som sen, myslím hypnagogény sen, to jest mozog si myslí, že telo už spí, ale nie je to úplne tak. Takže snívaš s tým, že vnímaš. halucinácie aj zvuk ma nejaký prebudil neskôr, alebo to bolo možno z vonku lebo aj frajerka tvrdila, že počula buchot, každopádne ma chytila panika, že je to tu začala mi schizofrénia, preskočí mi teraz. To je vlastne môj najväčší strach, iné veci viem hodiť za hlavu, ale mám schizofrénneho strýka a ten život čo on viedol a vedie je horší ako smrť, tak myšlienka, alebo prípadne aj ked v telke začujem to slovo, tak panika je tam:D každopádne na druhý deň mi nebolo dvakrát dobre bol som nervózny celý deň...ale dnes som sa z toho nejak pozbieral...a nejak som sa s tým zmieril, že aj to patrí k regenerácii nervov ktoré sú unavené z tých neustálych obáv a stresu a je mi celkom fajn, dal som si včera pre istotu tinktúru z valeriany na spanie, pár kvapiek, nemyslím si že to má nejaký efekt, ale ako placebo mi to asi podvedome pomáha spať a spal som dobre. Zase som sa trochu sledoval, ale snažím sa to nechať tak a neanalyzovať zase všetko. držte sa, život je krásny.

atra

Ahoj Cliattsi a ostatní, tie stavy po nejakých potravinách som nejak nezaznamenala alebo som sa na to nesústreďovala, tak neviem, ale už asi 8 týždňov sa stravujem takým systémom, že nemiešam bielkoviny so sacharidmi ani škrobmi a mám takú "upravenú - upratanú" stravu a musím povedať, že sa cítim lepšie. Aj fyzicky, aj psychicky a až teraz, keď som čítala tvoj príspevok Cliattsi, tak som si uvedomila, že naozaj už pár týždňov ma neprepadol taký ten "atak" alebo taká tá panická úzkosť.Neviem, či to mám pripisovať aj tej strave alebo či sa mi podarilo urobiť si poriadok v hlave a snažím sa žiť tak, že keď neide o život tak neide vlastne o nič. Ja mám problémy so spánkom a na večer beriem iba štvrtinku Helexu 0,5, čo je teda vlastne iba 0,12mg, myslím, že totálne slabá dávka a chystám sa aj tú vysadiť úplne. Takže všetci tu, naozaj ma "panika" naučila brať veci nie tak vážne, a fakt, pokiaľ neide o mojich blízkych, o ľudí, na ktorých mi záleží, o zdravie moje aj ich a pod.neriešim nič.Proste aj tak sa všetko vyvrbí tak ako sa má. Netvrdím, že mám vyhraté, možno sa mi stavy vrátia a v oveľa intenzívnejšej forme, ja dokonca viem, ako som sa dopracovala k panike, sústavným ustupovaním, potláčaním vlastných názorov, prejavov...Prekypelo to ako v hrnci a panika bola tu :) A viete koľko na svete je iných hnusných nevyliečiteľných chorôb, myslím, že taká panika je oproti nim nič.Takže držte sa všetci a som rada, že s vami zdieľam túto diskusiu a aspoň takto si pomáhame - my rovnako "chorí".