Hodnoty zeleza v krvi

lombardo1981

A už ti zistili príčinu? Tých môže byť viac. Od hemochromatózy, cez anémiu, ochorenia pečene, leukémiu, CHRI, nefritídu až po zvýšený príjem Fe či absolvovanie transfúzie.
Bola to hodnota železa či feritínu?
Niektoré lieky, ako je HAK či acylpyrín dokážu zvýšiť hladinu železa v krvi. Aj deficit vitamínu B12, vitamín B6 a kyseliny listovej.
Ak užívaš nejaké doplnky, tak skontroluj, či niektoré neobsahujú Fe. Ďalej sa vyhýbaj jedlám s vysokým obsahom železa (mäso, strukoviny) a látkam, ktoré zvyšujú jeho vstrebávanie: vitamín C, kyselina citrónová, jablčná a vinná, betakarotény. Napríklad aj kyslá kapusta či acidko dokážu zvýšiť absorpciu. Vyhýbaj sa alkoholu či nikotínu. A ukazuje sa, že aj cukor môže posilniť vstrebávanie železa. Mäso (predovšetkým to červené), dokáže zvýšiť absorpciu železa obsiahnutého v rastlinách.
Naopak, vápnik, fytáty, fenoly, oxaláty a vaječná bielkovina dokážu vstrebávanie znížiť... mlieko, syry, jogurty, sardinky, tofu, brokolica, mandle, špenát, káva, čaj, jablká...
V potravinách sa nachádzajú dva druhy železa... hem a non-hem. Hem je obsiahnuté v živočíchoch a jeho vstrebávanie nie je veľmi závislé od hladiny v tele či prijímaných látkach. Non-hem sa nachádza v rastlinách a je pomerne závislé od hladiny či iných prijímaných látok... hrach, fazuľa, šošovica, tofu, špenát, hrozienka, lieskovce, mandle, kešu.
Napríklad 300ml mlieka krátko po jedle dokáže znížiť vstrebávanie.

philips

Slia, nie som si istý, ale takúto krv nezoberú. Pacient, ktorý má dostať transfúziu je väčšinou vo vážnom stave a netreba mu to komplikovať tým, že mu zvýšia železo.

radiel, ak si bol vyšetrovaný u hematológa, tak ten ti povedal, čo sa bude diať. Neviem presne od akých hodnôt sa to robí, ale používa sa "púšťanie žilou".