Antidepresíva a váha

Príspevok v téme: Antidepresíva a váha
Warrior

Dobrý deň, mám úzkostnú poruchu, lekárka mi predpísala AD, ktoré obsahujú paroxetín, beriem 20mg na deň.
Predtým som brala Sertralin od toho som nezaznamenala žiadnu výraznú zmenu, ale neúčinkovali až tak dobre a musela som prejsť na iné. Od paroxetínu mi zatiaľ váha stúpla za mesiac o nejaké 3 kilá a neviem, či to je vôbec liekmi.
Ak s tým má niekto skúsenosti, neviete či sa od toho priberá a ak áno, tak koľko? Váha mi inak takto výrazne nestúpa, vždy sa držala na tých 42 kilách a teraz som takmer na 45-ke. Okrem AD neberiem žiadne iné lieky. V jedle sa musím krotiť, mám veľkú chuť, neviem či si to len nahováram...
Bojím sa pribrať, nechcem byť tučná, asi som príliš povrchná, ale dosť mi záleží na mojom vzhľade, pretože som vždy bola štíhla.
Ak by mi vedel niekto poradiť, tak ďakujem. :)

atra

RNG, budem drzá, ak sa ťa opýtam, že kto si a odkiaľ máš všetky tieto vedomosti? Čítala som, že tu radíš veľa ľuďom a zaujímaš sa o ich zdravotné problematiky. A tiež by som sa rada dozvedela, kde si môžem tie tebou odporúčané prípravky objednať? Ďakujem!

RNG

Samozrejme, inac by som to tu nepisal.
SSRI ucinok hypericinu a hyperforinu je uz davno dokazany, napr v Nemecku ich lekari uz davno pouzivaju, ale ostatok sveta je este stale ovladany lekarskym monopolom, co pouzivaju len schvalene patentovane farmaceuticke chemikalie. Lebo len to sa uci dodnes na skolach.

RNG

atra, aj ja ciastocne , ale hlavne moja zena, co to berie obcas uz dlhe roky.
A samozrejme plno zien najma, co som to poradil si to chvalia.
Muzi maju menej problemiv z psychologiou, lebo su celkove nervove stabilnejsi.
Ale veru aj ja som mal take pretazenie a depresie, ze by som z koze vyskocil, a vtedy mi to velmi pomohlo.

Lulu2011

musis strasne davat poyor, co jes, ja beriem ad 3 mesiace, takmer nic nejem, resp. velmi zdravo a cvicim a uplne ma ide rozhodit, ked vaha je stale rovnaka, neviem aku fintu zvolim ako dam dole kila, na mojich liekoch je priberanie ako casty neziaduci ucinok, ale na akom principe kurnik sopa clovek pribera neviem, lebo fakt, ze ked som brala Serliflit som bola zrava, ale teraz si davam pozor strasne!

liekovka

ja som z liekov pribrala osem kg, tiez ma to netesi,ale treba si zvazit, pre a proti.. alebo porovnat psych.stav a zivot pred liekmi a s liekmi..tri kg nie su vela..

RNG

en.wikipedia.org
Je zname, ze paroxetin spomaluje spalovanie tj podporuje naberanie vahy/
Je to SSRI chemikalia, takze by sa mala dat nahradit napr extraktom z lubovnika bodkovaneho/St Johns Wort, kde narazova davka ma obsahovat 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu. Samozrejme, kedze neurotransmitery sa spotrebuvavaju nepravidelne, zavisle znacne od stresu, netreba brat tento vytazok tak isto pravidelne, len v pripade potreby. Ucinok(SSRI, SNRI, a tiez na hladinu GABA a dopaminu v mozgu)zacne asi hodinu az dve po zobrati a trva vyse 8 hodin, tj je to celodenna davka a NESMIE sa brat viac ako raz denne. Takuto davku najdes napr vo vyrobku firmyh Paradise herbs pod menom St John's Wort, ale zialbohu nie v inych vyrobkoch, kde mas uvedeny ovsah len hypericinu, nie hyperforinu.

atra

Ahoj Wrrior, no ja som Paretín užívala cca pred 3mi rokmi, rok a za 8 mesiacov som išla o 10kg hore s váhou. Zo 58 na 68 a od vtedy sa neviem tých 10kg zbaviť. Teraz, takmer po troch rokoch, som bola nútená ho znovu začať užívať a beriem ho mesiac, zatiaľ iba 10mg(teda pol tabletky denne) a už za ten mesiac som dala hore bez mála 2kg. A to vôbec nemám pocit, že by som viac jedla.Ja som mala diagnostikovanú panickú poruchu a bohužiaľ, po čase sa to vrátilo na mňa zas, takže musím užívať ADčka. Samozrejme, nechcem ti teraz tvrdiť, že priberieš, asi to záleží od každého organizmu zvlášť,ale ja som mala skúsenosť takúto a aj vo vedľajších účinkoch je toto písané ako najbežnejší vedľajší účinok.A nemyslím si, že je to povrchné, keď riešiš svoju váhu a to, že by si i naďalej chcela byť štíhla, hoci zas určite je dôležitejšie sa cítiť v pohode s možno pár kilami navyše, ako mať úzkostné stavy ale byť štíhla ako to udávajú dnešné módne a mediálne trendy.Takže postav si na vážku váha versus psychická pohoda.Držím palce!