Zlyhávanie obličiek

Príspevok v téme: Zlyhávanie obličiek
Petra001

Dobrý deň,
máme problém so svokrom, ktorý má len 54 rokov a jedna oblička mu pracuje len na 30%. Druhá oblička je funkčná, aj keď nie 100%.
V detstve mu bola odstránená tretia - blúdivá oblička, ale to asi teraz až taký význam nemá. Mával časté zápaly, ale väčšinou v mladosti. Teraz už dlhšiu dobu chorý nebol, ale vo februári dostal silnú chrípku a jeho stav nie je ešte ani teraz najlepší. Odvtedy je stále unavený, malátny, trpí nechutenstvom, často ho bolieva hlava, má opuchnuté ruky aj nohy. Čítala som, že to môže znamenať zlyhávanie obličiek, tak sa bojíme.
Ešte pracuje a aj zamestnanie má také, kde obličky môžu ľahko prechladnúť.
Má niekto skúsenosti, či uvedené príznaky môžu naozaj znamenať najhoršie a prípadne ako sa dá pomôcť?!
Nahovárame ho na vyšetrenie, ale jednak ho odmieta a hoci sme ho bez jeho vedomia objednali na interné vyšetrenie, aj tam má termín až 30.04..
Budem vďačná za každú odpoveď!

Ivka 1

Petra pri ťažkostiach močového ústrojenstva pomáha pitie Aloe Berry Nectáru . Mojej maminke , ktorá trpí na ľadviny - tvorba ľadvinových kameňov pomáha už viac rokov. Skúsila by som okrem čajov ísť aj touto cestou.

Kýčera

Tie opuchy na rukách budú skôr reumatického charakteru.Z jedálnička vynechaj soľ,nasaď diétu na obličky a tie posiľňuj pitím močopudných čajov v čase od 17-19,00,môžeš začať už vlastne od 15,00,čím podporíš aj močový mechúr.Aj pivo rozhýbe obličky.

Petra001

Má opuchnuté hlavne prsty na rukách a vlastne až od zápästia.
Skúsila som urologický čaj, ale až po 18-tej, tak snáď nespôsobím mu bezsennú noc.
Na to interné ho nejak musíme dotlačiť, aj keď ešte netuším ako.

Kýčera

Opuchy spôsobujú obličky,pľúca srdce,žily,lymfatický systém,alergie,...záleží,kde sa daný opuch vyskytuje.Ak opúchajú členky,budú za tým obličky,keďže tadiaľ prechádza ich meridián.A ruka začína ramenom,končí nechtami na prstoch,tak kde je ten opuch?Ak na WC chodí málo,treba mu bleskovo uvariť močopudné čaje,môže vypiť naraz aj viac,ale hlavne do 19,00.

lombardo1981

To, či sa skutočne jedná o zlyhávanie, sa potvrdí až krvnými testami. Relevantným ukazovateľom je hladina kreatinínu (aj pre zlyhávanie aj zlyhanie). Zlyhávanie je "našťastie" dlhodobý proces, takže ten mesiac by až taký veľký problém robiť nemal. Dôležitejšie je, aby sa to zachytilo. Ja osobne takmer polovicu svojho života mám funkciu na cca 15% (bojujem s dialýzou). Dá sa s tým žiť. Len sa treba o obličky starať.

Petra001

Ďakujem. Nie viečka opuchnuté nemá, ale hlavne členky aj to z vnútornej strany a aj ruky.
Dnes som sa ho snažila pozorovať celé doobedie a podľa mňa hoci aj pije dosť, tak na WC chodí sotva - sotva (od rána bol raz).

lombardo1981

Tie príznaky naozaj môžu znamenať zlyhávanie obličiek. Ale samozrejme nemusia.
Je dôležité rozoznávať príznaky zlyhávania a zlyhania.
Pozrite sa, či má opuchnuté horné viečka.

Kýčera

Môže to byť stav po chrípke,nejaký bacil,...Ak má problémy s obličkami,mal by najskôr navštíviť urológa/nefrológa/.Napíš presne,kde sa tie opuchy vyskytujú.